Kirkkotarhasta erottuva kokonaisuus

Koivut vaihtuvat lehmuksiksi ja kirsikkapuiksi tuomiokirkon ympärillä

Pekka Mikkola

OULU Oulun tuomiokirkon kirkkotarhasta halutaan toukokuussa alkavissa muutostöissä luoda selkeästi omanhenkinen korttelikokonaisuutensa kaupungin monumentaalikeskukseen.

Kirkkotarhan uudistuksen pääsuunnittelijana toimiva arkkitehti Weikko Kotila Arkkitehtitoimisto Laatio Oy:stä puhuu vanhan hengen palauttamisesta tuomiokirkon ympärille. ”1800-luvun kaupunkiin kuului, että jokainen kortteli oli oma kokonaisuutensa”, hän sanoo.

Näkyvimpiin muutoksiin kuuluu kirkkotarhan rajaaminen Linnankadun puolella tukimuurilla paikalla, jossa nyt on maavalli. Koko korttelin ympärille rakennetaan musta teräksinen säleaita.

Kirkon edustalla maata muotoillaan niin, että nykyisen jyrkän penkereen sijasta paikka tulee mäen oloiseksi.

Kirkkotarhan uudistamisen suurin urakka tehdään tulevana kesänä. Valmiiksi työt tulevat vasta ensi vuoden syksyyn mennessä.

Nykyiset puut poistetaan

Kirkkotarhan kaikki iäkkäät koivut kaadetaan. Niiden tilalle istutetaan lehmuksia ja pilvikirsikoita. Kirsikkapuut sijoitetaan Isonkadun puolelle kirkon takapihalle, josta tulee puutarhamainen alue.

Myös puuvalinnoilla pyritään luomaan kirkkotarhaan erillisen kokonaisuuden tuntua. Lähistöllähän - Hupisaarilla, Pokkitörmällä ja Laana­ojan varressa - puustoa hallitsevat koivut.

Koivujen korvaamiseen lehmuksilla on Kotilan mukaan myös tyylisyitä: lehmukset sopivat vanhaan empirekeskustaan koivuja paremmin.

Kolmas syy puulajin vaihtamiseen on lehmuksen pitkäikäisyys. Nykyisissä vanhoissa koivuissa on pahoja lahovaurioita, mistä syystä puut olisi Kotilan mukaan joka tapauksessa pitänyt kaataa.

Seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Markku Kangasniemi antaa vielä yhden syyn lehmusten valintaan: lehmus on koivua matalampi. Seurakunnan päättäjien tahto oli hänen mukaansa, ettei kirkko saa liiaksi peittyä puiden taakse.

Lehmuksia on kirkkotarhan suunnittelupiirustuksiin merkitty 18, pilvikirsikoita peräti 27.

Kirkkotarha vanha hautausmaa

Kirkkotarhan aitaaminen voi luoda kuvaa alueen sulkemisesta, mutta suunnittelijoilla on ratkaisuun selkeät perustelut. Uudistustyön projektipäällikönä toimiva Kangasniemi muistuttaa, että kirkkotarha on vanha hautausmaa, jonka mullassa lepää entisiä oululaisia.

Kotilan näkemyksen mukaan aitaaminen ei ole pelkästään oikein vaan myös välttämätöntä jo kirkkojärjestyksen perusteella. Hän huomauttaa, että rajaamattomat piha-alueet vanhoissa kaupunkikeskuksissa ovat varsin nuori ilmiö.

Muuri, tuolloin luonnonkivistä tehty, näkyy jo kirkkotarhaa reunustavassa vanhassa valokuvassa vuodelta 1869. Tietoja on siitäkin, että kirkon korttelia olisi kiertänyt puuaita Oulun palon (1822) jälkeen korttelia.

Pyörätuolein kirkkoon pääsee Kajaaninkadulta kahdesta luiskasta. Samoin nykyiset kaksi invapaikkaa autoilijoille säilyvät. Sankarihauta pyritään Kotilan mukaan kunnostamaan mahdollisimman alkuperäiseen asuun.

Kirkkotarhan uudistaminen on rytmitetty yhteen kaupungin katualueella tekemien muutostöiden kanssa. Jalkakäytäville tuomiokirkon ympärille tulee graniittikivetys.

Kirkkokatua korotetaan tuomiokirkon edustalla, mikä mahdollistaa sen, että kirkon portaista kaksi askelmaa jää pois. Tästä jääneet kivet käytetään portaikon leventämiseen.

Perusratkaisut sadaksi vuodeksi

Kun kirkkotarhan uudistustyöt ensi vuoden aikana saatetaan loppuun, tuomiokirkon monivuotinen suurten korjausten jakso tulee päätökseen. Jaksoon on kuulunut tätä ennen kirkkorakennuksen ulkopinnan kunnostaminen ja suuri sisäkorjaus puolenkymmentä vuotta sitten.

Alkuviikosta kirkkotarhan uudistamissuunnitelma meni läpi Oulun kaupunkikuvatyötyhmässä. Samoin Museovirasto ja kirkkohallitus puoltavat yhteisen kirkkovaltuuston hyväksymää suunnitelmaa. Rakennuslupa on kaupungin käsittelyssä ensi viikolla.

Kirkkohallituksen lausunnossa yliarkkitehti Eero Raatikainen tiivistää muutostöiden perusideaa toteamalla, että tavoitteena on antaa pihalle paremminin luonteva kuin vaikuttava asu. Tätä korostaa Kangasniemikin.

Kirkkotarhan uudistuksessa on Kangasniemen ja Kotilan mukaan pidetty periaatteena sitä, että nyt tehdyt valinnat, ovat kestäviä ratkaisuja seuraavan sadan vuoden ajaksi.

Pekka Peura.

Monta muutosta. Linnankadun puoleinen jyrkkä maavalli vaihtuu betonimuuriksi. Kirkon takapihan puiksi istutetaan koivujen tilalle pilvikirsikoita puutarhamaisuuden korostamiseksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva