Puoli hehtaaria uutta pelitilaa

Heinäpään palloiluhallit laajentaa

Jukka Härönoja

OULU Heinäpään palloiluhalleihin tulee uutta pelitilaa puolen hehtaarin verran. Uudistilan rakennus alkaa mahdollisesti jo tämän kevään aikana tai viimeistään ensi vuonna.

”Nykyisellään hallien yhteispinta-ala on hehtaarin verran, uudisrakentamisen jälkeen lämmintä urheilutilaa löytyy puolitoista hehtaaria”, hahmottelee toimitusjohtaja Seppo Rounaja.

Heinäpään palloiluhallit aloitti toimintansa vuonna 1974 neljällä kentällä. Nykyisin kompleksi on kasvanut kahdeksaan kenttään. Tiloissa pystytään harrastamaan seitsemää liikuntalajia kuudella budolajilla täydennettynä.

Halli työllistää kolme täysipäiväistä ja kolme osa-aikatyöntekijää. Kahdeksasta tenniskentästä on muotoutunut viiden salibandy- ja kolmen tenniskentän yhdistelmä. Liikevaihto on 670 000 euroa vuosittain.

”Nykyisellään meillä on yli 300 000 vierailijaa vuositasolla. Lisätilan avulla pystymme kaksinkertaistamaan määrän. Tarkoitus on tehdä lisätiloista monikäyttöön soveltuvat, joten voimme jatkossa isännöidä myös näyttelyitä, näytöksiä tai messuja”, Rounaja kaavailee.

Tanssinäytöksille oiva paikka

Esimerkkinä hän mainitsee tanssinäytökset. Vaikka nykyisestä palloiluhallista löytyy tanssijoille mainiot harjoittelutilat, näytökset pidetään muissa paikoissa katsomotilojen puutteen vuoksi.

Laajennusosaan tulee katsomotiloja vähintään 1700 katsojalle, mutta myös tuplamäärä eli 3500 katsojan tila on mahdollista rakentaa. Lopullinen toteutus on näiltä osin vielä avoin. Kustannusarvio liikkuu noin 2-2,5 miljoonan euron rajoissa.

Rakentaminen voi alkaa jo keväällä, jolloin uudisosa olisi valmis joulun tienoilla. Rakentamisen aloitus voi siirtyä heinä-elokuulle tai jopa ensi kevääseen.

”Kaikkiaan uutuus on mitoiltaan 50 x 80 metriä. Siihen on suunniteltu maksimissaan neljä täysimittaista salibandykenttää. Monitoimivaihtoehto mahdollistaa myös lentopallon tai koripallon pelaamisen. Tapahtumien mukaan tila voidaan jakaa eri osioihin”, uudistuksen suunnittelusta vastaava arkkitehti Matti Heikkinen UKI Arkkitehdit Oy:stä kertoo.

”Katsomot ovat liikkuvia, ja ne voidaan vetää kenttien laidoille pois jaloista, ellei niitä tarvita. Urheilijoiden pukeutumistilat löytyvät katsomoiden alta. Parkkitilaa tulee lisää sekä Isonkadun varteen että rakennuksen ympärille. Lisäksi vastapäisen koulun tontin käyttämiselle tilapäisenä parkkitilana on lupa”, Heikkinen kertoi.

Keilahalli 24-rataiseksi

Palloiluhallien vieressä olevaan Oulun keilahalliin on myös suunniteltu laajennus. Nykyinen 16-ratainen halli kasvaisi kahdeksalla lisäradalla, joten käytössä olisi 24 rataa. Vastaavan kokoisia halleja löytyy Suomesta vain Helsingistä, Lahdesta ja Tampereelta.

”Laajennuksen ajankohtaa ei ole lyöty lukkoon. Kaikki riippuu siitä, miten saisimme hankituksi koneet edullisesti”, kertoo hallipäällikkö Timo Manninen.

”Koneiden pitäisi olla samaa mallia kuin nykyisetkin, jolloin huolto olisi edullista samojen varaosien ansiosta. Myös hintakysymys on tärkeä. Käytetyt, suhteellisen uudet koneet ovat huomattavasti edullisemmat kuin uudet”, Manninen toteaa.

Oululaisten katseet on suunnattu Kiinan suuntaan, jossa keilailubuumi ei lyönyt itseään odotetulla tavalla läpi. Agenttina tuntosarvet esillä idässä häärii Tom Hahl, oululaisillekin tuttu kansainvälisen luokan huippukeilaaja.

Oulun keilahalli on omistukseltaan osakeyhtiöpohjainen. Suurin osakas noin 84 prosentin osuudella on Potnapekka-säätiö. Nykyisin suuressa suosiossa nuorison keskuudessa olevan hohtokeilailun ansiosta käyttömäärät kipuavat vuosittain yli sadan tuhannen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva