Torni pysyy kirjaston tontilla

Vänmannin saaren kaavaluonnos valmis ja tulossa ensi viikolla käsittelyyn

Liisa Laine

OULU Kapea 22-kerroksinen tornitalo on teatterin ja kirjaston kaverina uudessakin Vänmannin saaren kaavaluonnoksessa. Näin siitä huolimatta, että Museoviraston lisäksi arkkitehti Martti Jaatinen lienee suurin piirtein ainoa, joka sitä on enää julkisesti puolustanut. Jaatinen laati arkkitehtivaimonsa Marjatta Jaatisen kanssa saaren alkuperäisen kaavan 1960-luvulla.

Viimeksi tornitalon lopullista kuoppaamista toivottiin kaavamuutosta saattelevassa yleisökeskustelussa helmikuussa. Myöskään teknisestä puolesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennanen ei henkilökohtaisesti lämpene tornille, eikä se ei itse asiassa ihastuta muutosesityksen laatinutta kaavoitusarkkitehti Paula Vellostakaan.

”Saaren sommittelun kannalta se sinne sopii, mutta jos ajatellaan Oulua suurmaisemana ja suistoalueena, niin eihän sitä missään nimessä voi siihen ajatella.”

Vellonen perusteleekin ratkaisua sillä, että tornitalon 9 500 kerrosneliötä jätetään uudessa luonnoksessa vanhan kaavan mukaisesti tulevaisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi kirjastolle voi tulla laajenemistarpeita.

Hänen mielestään ratkaisuna ei tuolloin kuitenkaan voi olla uuden rakennuksen rakentaminen kirjaston kylkeen kuten teatterinlaajennuksessa meneteltiin.

”Vänmannin saaren sommitelman kannalta rakennuksen tulee olla erillinen. Tulevaisuuden tarpeita on vaikea ennustaa, eikä voimassa olevaa kaavaa ole tältä osin perusteltua muuttaa.”

Apulaiskaupunginjohtaja Pennasen mielestä kaupungille olisi edullisinta myydä tornin rakennusoikeus pois, eikä käyttää sitä lainkaan omiin toimintoihin. Tällä hetkellä tiedossa ei kuitenkaan ole mitään tai ketään, joka olisi tornista kiinnostunut.

Myöskään kaupungin tekninen keskus itse ei havittele tornista uusia tiloja, vaikka sen vuokra-aika Otto Karhin -puiston laitamilla päättyykin lähivuosina.

Vänmannin saaren asemakaavamuutos tulee teknisen lautakunnan käsittelyyn ensi tiistaina. Kaavamuutosta vaati teatterin laajennus, joka ylittää vanhassa kaavassa olleen huvi- ja viihdetarkoitusta palvelevien rakennusten korttelialueiden rajan.

Meritori kauppa- torin pariksi

Uudessa luonnoksessa teatterin takana on uusi katuaukio, meritori, jossa voi järjestää erilaisia ulkoilmatapahtumia. Teatterin Kiikelinpuoleisella rannalla on kävelytie, josta on silta kauppatorille.

Tornirakennus on uudessa luonnoksessa yhtä kapea (12 X 50 m) kuin Jaatisten suunnitelmassa, mutta sitä on hieman jatkettu ja se ulottuu kuusi metriä veteen. Toteutuessaan se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kapea pääty nousisi vedestä pilarein.

”Ratkaisu korostaisi veden äärellä olemista”, huomauttaa Vellonen.

Saaresta pilkistää saman verran veteen myös toinen, tosin kovin paljon pienempi rakennus, joka kulkee kaavassa rantamajakan nimellä.

”Se on esitelty luonnoksessa aika väljästi toria palvelevana rakennuksena. Jos risteilyalusten lähtöpaikka tulee olemaan meritorin Kiikelinpuoleisella sivulla, voitaisiin rakennuksessa vaikka myydä risteilylippuja.”

Väylä Meritullin vierassatamaan tullaan joka tapauksessa pitämään auki. Risteilyalusten lähtöpaikkaa Vänmanninsaareen on esitetty Meritullin vierassataman yleissuunnitelmassa 1996.

Saaren Kiikelinpuoleista sivua on kaavassa siirretty noin 4,5 metriä ulommas jalankulkukatua ja rantalaituria varten. Pikisaaren puolellakin rantalinjaa on levennetty noin neljä metriä, jotta Pikisaaren sillan lähtöpiste saataisiin kauniisti liittymään muurimaisesti rakennettavaan rantalinjaan.

Ongelmalliset parkkipaikat

Saari on jäänyt vanhan kaavan suhteen monin tavoin keskeneräiseksi. Esimerkiksi nykyiset pysäköintialueet ovat asemakaavan vastaisia ja merenpuoleinen ranta muutenkin puolivalmis.

Uusi kaavaluonnoskaan ei parkkeerausongelmia ratkaise. Kirjaston taakse on osoitettu hallinto- ja virastorakennusten korttelialueen parkkipaikka, joka on esitetty toteutettavaksi saaren rantojen rakentamisen yhteydessä. Sen autopaikkojen jakautuminen tutkitaan tarkemmassa suunnitelmassa. Kaavaluonnoksessa on entiseen tapaan osoitettu teatterin ja kirjaston autopaikat Autorantaan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva