Kevätmuutto alkoi

Pekka Rahko

OULU Muuttolintujen ensimmäinen rynnistys koettiin viime viikon leutojen säiden myötä. Viikonlopun pakkaset hillitsivät muuttohaluja, mutta jo nyt on Etelä-Suomessa havaittu kymmeniä muuttolintulajeja: muun muassa haahkoja, kiuruja, tuuli- ja hiirihaukkoja sekä naurulokkeja.

Ennätysaikaisia ovat olleet Hangossa 7.3. nähdyt kolme valkoposkihanhea, Suomen kaikkien aikojen varhaisimmat. Hangossa on tehty muitakin hyvin aikaisia havaintoja: kangaskiuru 10.3., kapustarinta 14.3. ja kuikka 17.3.

Korppooseen 21.3. lennähtänyt rantasipi teki valkoposkihanhen tavoin saapumisennätyksen.

Kevään toistaiseksi erikoisin lintuhavainto tehtiin Nokialla, jossa vesitornista muuttoa seuranneet lintuharrastajat pääsivät todistamaan merikotkien massamuuttoa. 15.3. tornin ohitti kaikkiaan 44 muuttavaa merikotkaa, ja suurimmassa parvessa kaarteli 11 lintua. Kyseessä ovat Vienenmerelle matkaavat linnut, jotka muuttavat Suomen kautta.

Hämeenkyrön Sarkkilassa nähtiin samana päivänä 11 muuttavaa merikotkaa. Pirkanmaan päivän yhteissumma oli ainakin 60, joka on kolminkertainen verrattuna aikaisempiin yhden päivän aikana nähtyihin muuttoihin. 16.-17.3. Nokialla ynnättiin vielä 15 merikotkaa.

Hanhia ja lokkeja

Pohjois-Pohjanmaallekin on saapunut jo useita muuttajia. Joutsen yleistyi kuun puolivälin tienoilla, 15.3. mennessä oli havaintoja tehty jo kymmenkunta. Lapissakin joutsen on jo nähty monessa paikassa.

Limingan ensimmäiset merihanhet havaittiin 20.3., ja Ahvenanmaalla laskettiin viime viikon lopulla jo satoja lintuja. Pohjois-Pohjanmaalle saapuneisiin vesilintuihin voi vielä lukea muutamat isokoskelot ja sinisorsat.

Harmaalokkeja on saapunut Ouluun jo runsaasti ja merilokkejakin on nähty muutama. Perämerellä säännöllisesti esiintyvistä lokeista harvinaisimpia, isolokkeja, on niinikään havaittu useita. Isolokki muuttaa joka kevät Suomen läpi Jäämerelle, ja Oulussa tavataan joka kevät kymmeniä lintuja.

Saapuneisiin muuttolintulajeihin voidaan listata myös töyhtöhyyppä, sepelkyyhky ja ampuhaukka.

Oulun korkeudella pikkulintumuutto on vauhdissa taviokuurnalla ja pulmusella. Kiuru ja kottarainen ovat myös saapuneet, mutta isommat parvet ovat vielä etelämpänä. Helsingin Viikissä viivähti viime viikolla 174 kottaraista ja Hangossa lintuharrastajat laskivat 450 muuttavaa kiurua 10.3.

Ensimmäiset mustavarikset nähtiin 7.3., mutta runsaammin muuttajia saapui Ouluun ja Liminkaan kuun puolivälissä. Huomaamattomampia muuttajia ovat naakat ja varikset, joita talvehtii Oulussa runsaasti.

Lyhyen matkan muuttajiin kuuluu myös viherpeippo, joka kaikkoaa maaseusulta sydäntalven kuukausiksi.

Pöllöjä esiintyy tänä keväänä runsaasti. Helmipöllöjä kuulee yleisesti eikä varpuspöllönkään viheltely ole tavatonta. Pohjois-Pohjanmaalta on havaintoja myös huuhkajista, viirupöllöistä, lapinpöllöstä ja sarvipöllöstä.

Metsäisillä seuduilla kevään äänimaailmaa rikastuttavat myös soidintamaan innostuneet palokärjet ja metsän suojissa naukuvat närhet.

Veli-Pekka Viklund

Kevään merkkejä. Ensimmäiset merihanhet ovat jo saapuneet.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva