Vänmanin uimahuoneelle vaikka sateessa ja kalosseissa

Neiti Saari ohjasi Vänmanninsaaressa uimakoulua isolle liudalle koululaisia

Eeva Kauppinen

OULU Vänmanninsaarella toimi myös Vänmanin uimahuone. Oulun vanhin uimaseura, Oulun uimaseura, perustettiin Vänmanin uimahuoneella 20.7.1906, muistuttaa 93-vuotias avojalkainen oululainen Valma Manninen.

Tämä Vänmanin uimahuone oli kuitenkin vanhanaikainen ja ahdas, minkä vuoksi samaan paikkaan rakennettiin uusi uimalaitos lahjoitusvarojen avulla.

”Tämän uimalaitoksen seura joutui luovuttamaan varattomuutensa takia 1917 kaupungille. Siitä huolimatta toiminta jatkui siellä vuoteen 1933, jolloin Linnasaarelle valmistui kaupungin rakennuttama uimalaitos”, kertoo Oulun kaupungin historian osa V (1918-1945).

Vänmanninsaaressa on siis sijainnut 1700-luvun lopulta saakka varastoaittoja, 1900-luvun alussa uimahuone ja uimalaitos, 1930-luvulla Piki-Kallen laituri ja 1950-luvulla tivoli. Väänäsestä Venmaniksi nimensä kääntäneen kauppias Iisakin (1727-1800) pieni nimikkosaari Oulun edustalla on ollut vilkas ja keskeinen paikka monenlaiselle aktiviteetille.

Kuviokelluntaa ja uimahyppyjä

Vänmanilla pidettiin ensimmäiset uimakilpailut 1909 ja 1920-luvulla toiminta vilkastui. Koko maan huippu-uimareita nähtiin siellä ensimmäisen kerran 1924.

”Oulun uimaseuran 20-vuotisjuhlanäytös pidettiin Vänmannin uimahuoneella 1926. Olin silloin 18-vuotias. Minulla on juhlasta muistona emalinen rintamerkki, jossa on Oulun vaakuna ja ympäri kiertää teksti Oulun uimaseura”, kertoo seuran tuolloinen aktivisti Valma Manninen.

Hän muistelee, että uimaseuran 20-vuotisjuhlassa oli mahtavasti väkeä, myös kutsuvieraita.

”Uimanäytöksessä hypättiin poukkulaudalta ja esitettiin ryhmässä monenlaista kuviokelluntaa.”

Vänmanin uimalaitoksen Hietasaareen puoleisessa nurkassa oli pieni mökki, jossa esiintyjät kävivät näytösten välillä keittämässä teetä.

”Kerran kun meitä kolme tyttöä kulki aseman puolelta kaupunkia uimaharjoituksiin Vänmanninsaarelle, niin kalossit oli kenkien päällä ja sateensuojat. Meitä niin huvitti, että pitää vielä veteen mennä”, nauraa Valma Manninen. ”Oli pakko mennä, kun oli määrä.”

Korkkipussit olkapäillä

Valma Manninen kertoo käyneensä ”penskasta asti” eli alaluokilta Vänmanninsaaressa uimakoulussa.

Uimalaitoksella toimi uimaopettajana neiti Saari.

”Neiti Saari ohjasi ja meitä oli paljon lapsia. Sammakkoa opeteltiin ensin kuivalla maalla ja sitten päästiin veteen, kun opittiin liikkeet. Suoritettiin uimakandidaatin ja -maisterin tutkintoja.”

Jo ennen koulua ja neiti Saaren opetusta lapset - Valma Manninen joukossa - opettelivat uimaan Kiikelissä.

”Apteekista ostettiin korkkilevyjä ja vanhemmat tekivät kankaasta pussin molemmille olkapäille. Niin me polskuteltiin Kiikelin rannassa.”

Joka puolelta aidattu merivesiallas

Vänmanninsaaren uimalaitos oli pitkä rakennus kaupungista päin katsottuna poikittain saaressa. Rakennuksessa sijaitsivat vaatekopit. Uintipaikka avautui Hietasaareen päin. Komentoa piti iäkkäämpi nainen vahtimestarina.

”Mereen kolmelta kantilta korkeasti aidattu uima-allas oli iso. Meitä kiellettiin, ettei saanut vesiluukuista mennä, vaan kun sitä tehdään aina semmoista mikä on kiellettyä, niin uimme siitä jonkun kerran Hailuoto-laivan lähelle ja palattiin takaisin”, tunnustaa Valma Manninen.

”Vänmannin uimahuone oli aivan ihana ja puhtaat paikat.”

Valma Manninen on uinut koko ikänsä ja opettanut lapsenlapsensakin uimaan. Hän teki elämänuransa kauppa-alalla.

”Ajattelen hengessäni, ettei taida entisiä uimakavereita enää olla elossa. En ole vuosikausiin tavannut ketään enää.”

Uimaseura- ja lehtimiehiä

Vuonna 1906 perustetun Oulun uimaseuran esnimmäinen puheenjohtaja oli vaatturimestari Kalle Aura. Johtokuntaan kuului mm. Leino Pentzin, jonka nimi liittyy myös sanomalehti Kalevan historiaan (Jouni Suistola: Kaleva, sata vuotta kansan kaikuja, 1999).

Kun Kalevan perustajan Juho Raappanan lupaavasti alkanut lehtiyritys päätyi 1904 taloudelliseen umpikujaan ja paino joutui pakkohuutokauppaan, pelastajaksi tuli entinen toimittaja Jaakko Tervo.

Vuonna 1905 hän sai kumppaneikseen ja osakkaiksi Leino Pentzinin ja Lenna Åströmin. Kolmikon yhtiön nimeksi tuli Kalevan Uusi Kirjapaino Osakeyhtiö.

Myöhemmin 1914 entinen kalevalainen Leino Pentzin valittiin lehden päätoimittajaksikin. Johtokunnan päätös ehti olla voimassa kahdeksan päivää, kun Pentzinin päätoimittajuus kaatui sivutoimia koskeviin ongelmiin.

Näin Vänmanninsaaren historia hipaisee myös sanomalehti Kalevaa Oulun uimaseuran kautta.

Arkisto

Vänmanin uimalaitos. Uimakoulun oppilaita viimeistä vuottaan toimivassa Vänmanin uimalaitoksessa 9.7.1932. Täällä 93-vuotias oululainen Valma Manninenkin pulikoi lapsena ja esiintyi 18-vuotiaana neitosena Oulun uimaseuran 20-vuotisjuhlassa 1926.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva