Kuin kevättä odottaen

Taidenäyttely

Jussi Jäälinojan maalauksia Kempeleen kunnantalolla 28.3. saakka.

Avara peltomaisema päättyy horisontissa olevaan metsänreunaan. Vastavaloon vaalein sävyin maalattu luminen näkymä vaikuttaa yksilöimättömältä kuvaukselta tasaisesta pohjoispohjalaisesta maisemasta.

Vähäeleisen teoksen nimi on Pilvi. Se menisi tavanomaisesta näkymästä, mutta tekijän tuntien sitä alkaa katsomaan toisin, etsimään epätodellista. Siitä löytääkin hidun nimen kertomasta ja taivaalla leijuvasta hahtuvasta.

Maalaus on nähtävillä Kempeleen kunnantalon aulassa. Se on osa oululaisen kuvataiteilijan Jussi Jäälinojan (s. 1937) näyttelyä, joka esittelee yhdeksän maisemamaalausta ja kaksi sekatekniikalla tehtyä reliefiä.

Maisemamaalaukset ovat kotonaan aulatilassa ja ripustus sujuu. Jopa monimateriaaliset reliefit, joissa on tuhtia punaista ja abstrahoitua erotiikkaa, tuntuvat sopivan tilaan.

Reliefien ja maisemien toisiinsa rinnastuminen sen sijaan vähän mietityttää, onhan reliefien uhkeus toista kuin kauttaaltaan vaalean sävyiset maisemat, joihin on pelkistetysti ja harkituin vedoin maalattu avaruutta.

Maisemissa on paljon tilaa ja vastavaloa. Niissä on Jäälinojan taiteelle totuttua enemmän realistisuutta, joskin aika pelkistetysti tai viitteellisesti kuvattuna.

Epätodellinen on vain häive. Eniten sitä tuntuu olevan maalauksessa nimeltä Kumpare. Taivaan valoissa ja kukkuloista ja etualan rakennuksista piirtyvissä varjoissa on hitu surrealistista tunnelmaa, viitaten Jäälinojan aikaisempaan tuotantoon.

Nyt nähtävässä kokonaisuudessa Jäälinoja kuitenkin luottaa yksinkertaisempaan kaavaan. Hän maalaa avaraa tilaa omaavia pelkistettyjä maisemia vastaiseen valoon, kuin jotain tulevaksi odottaen.

Timo Jokelainen

Valoa vastaan. Jussi Jäälinojan odottavaa tunnelmaa maalauksessa nimeltä Tuleeko kevät.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva