Puuta ja kiveä

Taidenäyttely

Sakari Matinlaurin veistoksia Galleria Myötätuulessa Raahessa 28.3. saakka.

Oululainen kuvanveistäjä Sakari Matinlauri on rakentanut veistoksistaan näyttelyn Galleria Myötätuuleen Raaheen. Esillä on pääosin samoja teoksia, joita nähtiin viime syksynä Oulussa Galleria Harmajassa.

Myötätuuli on tilana isompi ja Matinlauri on tuonut näyttelyyn muitakin töitä, muutaman vanhemman ja yhden aivan uuden. Se on nimeltään Odysseia ja veistetty puusta.

Koivusta on muotoutunut muinaisen viikinkilaivan muotoa. Keulapiikiksi on kiinnitetty bamburuokoja ja veistos on asetettu puusta tehdylle viimeistellylle jalustalle, kuten Matinlaurilla on tapana.

Veteen liittyvä teema käy läpi uudempien kiveä ja puuta toisiinsa liittävien töiden. Viime vuonna tehdyistä veistoksista löytää toisenkin laivan keulan, yhden majakan ja kolmiosaisen teoksen Jälkeen vedenpaisumuksen.

Matinlauri tunnetaan pitkältä ajalta puun veistäjänä. Kivitöiden teon hän on aloittanut pari vuotta sitten ja siksipä näyttelyn vanhimmat työt ovat puuta. Nikama on vuonna 1997 tehty puuveistos, jonka muoto palautuu selkänikamaan ja tunnelma kuin arkeologiseen löytöön.

Ajatus menneisyyteen liittymisestä on näyttelyssä vahvasti läsnä. Sitä löytyy vuonna 1999 tehdystä puuveistoksesta nimeltä Penelope, joka pyörineen on kuin muinainen sotakone.

Kauppaporvarin kolmannessa kerroksessa sijaitseva Galleria Myötätuuli on hiljattain eristetty lasiovin kauppakeskuksen aulan äänistä. Se on hyvä. Visuaalinen levottomuus on kuitenkin jäänyt. Lattian ruudut, tilan monet ovet ja sisäkaton hässäkkä eivät ole helpottamassa esillepanoa.

Matinlaurin teoksia moninaisuus vähän häiritsee. Ehkä ne ovat materiaalisesta kiinteydestään huolimatta aika herkkiä ympäristölleen.

Yksittäisinä veistokset kiinnostavat, mutta nyt niistä ei oikein tunnu syntyvän kokonaisuutta, vaan ne jäävät erillisiksi esineiksi tilaan.

Timo Jokelainen

Timo jokelainen

Puuveistos pyörillä. Sakari Matinlaurin veistoksien muodot tuovat tunteen arkaaisuudesta. Kuvassa puuveistos nimeltä Penelope.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva