Yksin uuden keskelle

Arkkitehtuuria

Oulussa Aleksanterintorin koulun korjaus- ja muutostyöt, Archeus Oy, arkkitehti Juha Paavo Mikkonen.

Vuonna 1883 valmistuneen ja vielä saman vuosisadan aikana laajennetun Aleksanterintorin koulun korjaustyöt alkavat sisätilojen osalta olla valmiit. Maanantaina vietettiin uudistetun talon vihkiäisiä.

Rakennus on vuosien aikana toiminut erilaisina kouluina, ”ynnin” talona ja viimeksi osto- ja myyntiliikkeenä.

Talo otettiin 1999 virallisesti suojelun piiriin, ja nyt siitä on tehty Coronaria Oy:n rakennuttamana toimistotiloja. Tilat vuokrataan ja niihin tulee muuttamaan muun muassa matkatoimisto.

Korjaaminen on yksi näyttö siitä, että vanha puutalo voi olla kannattavaa liiketoimintaa muutoinkin kuin purkamalla.

Uusrenessanssia edustava puurakennus sijoittuu Aleksanterin- ja Albertinkadun kulmassa olevalle pienelle tontille, joka on osa Valtion kiinteistölaitoksen omistamaa korttelia.

Puukoulu on yllättävän suuri rakennus. Ottamalla ullakko käyttöön on siihen saatu uudistetuksi tiloja kaikkiaan yli 1 000 neliömetriä.

Sisälle mentäessä tilojen koko ja korkeus yllättää - vai onko niin, että muistikuvat osto- ja myyntiliikkeen ajoilta ovat niin tavaraa täynnä, ettei tilojen avaruutta havainnut. Joka tapauksessa koulu sulkee sisäänsä jopa liikuntasalin hienoine näkyvillä olevine kattorakenteineen.

Arkkitehti Juha Paavo Mikkonen, joka teki talon korjaus- ja muutossuunnitelmista myös diplomityönsä, sanoo talon korjaamisessa pyrityn säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa.

Alakerran huonejärjestys on pidetty suunnilleen entisenlaisena. Siellä vanhat rakennusosat ovat monilta osin käytössä lattialankkuja, listoja, ovia, ikkunoita ja pönttöuuneja myöten.

Kylmän ullakon käyttöönotto on rajuin toimenpide nyt tehdyssä korjauksessa, se kun muuttaa rakennusta aina rakenteita myöten. Myös ulkonäköön se on vaikuttanut, kun ullakolle otetaan valoa katon nykyaikaa henkivillä lasilyhdyillä.

Uusi on kontrastista vanhaan nähden. Ullakolla vanhasta on jäljellä vain vähän. Aleksanterintorin koululla tulee taas kerran miettineeksi, olisiko vanhan korjaamisessa käytettävään uuteen arkkitehtuuriin löydettävissä nyt nähtävää enemmän vanhaan liittyvää muotokieltä, ilman että tulos olisi pastissi.

Kosteat tilat Mikkonen on pääosin sijoittanut uudisosana rakennukseen liitettyyn kellariin. Ratkaisu on vanhan kannalta hyvä, kun tiloja ei jouduta pilkkomaan ja mahdollisilta vesivaurioiltakin voidaan näin suojautua.

Kellari on pääosin pihan alla nousten sieltä noin puoli metriä yli maanpinnan pihan keskelle. Paljon puhuttanut, mutta lopulta aivan perustellulta tuntunut korotus on peitetty puuterassiksi.

Uudistiloja on tontille tulossa muitakin. Suunniteltuina on kaksi pihalle sijoittuvaa toimistorakennusta, jotka ovat ottaneet muotomaailmaansa toriaitoista.

Tulevat piha-aitat tekevät tontista tiiviisti sulkeutuvan. Samalla ne ovat rakenne, joka liittää vanhan koulun kortteliin kaavailtuun uudisrakentamiseen, joka suunnitelmien mukaan ei ole pienimmästä päästä.

Aitat tulevat rajautumaan parkkikanteen, jos Valtion kiinteistölaitos rakentaa omansa aikomallaan tavalla.

Aleksanterinkadun toisella puolella vastassa on Meritullin asuinkerrostaloja ja myös Autotorin kortteliin on ajateltu suurimittakaavaista rakentamista.

Entinen koulu jääkin aika tavalla puristuksiin tulevassa kaupunkikuvassa. Toivottavaa olisi, että se otettaisiin huomioon uutta tehtäessä.

Timo Jokelainen

Pekka Ala-aho

Viimeistelyä vailla. Aleksanterintorin koulua viimeisteltiin kuumeisesti vihkiäisiä ennen. Kuva entisestä liikuntasalista aulan suuntaan.

Pekka Ala-aho

Valmiiksi kesällä. Sisäpihalle sijoittuva ja kellaritilat alleen kätkevä puuterassi nousee noin puoli metriä pihan yläpuolelle. Se on valmis, muutoin ulkotyöt tulevat valmiiksi kesällä.

Pekka Ala-aho

Ullakolla uutta. Kylmästä ullakosta on tehty toimistotiloja, jonne valo otetaan katon puhkovilla lasilyhdyillä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva