Musiikillinen kielikylpy

Cd-levy

Risto Järvenpää: Tatsia ja janssia suurkaupungissa. RJMCD 5.

Risto Järvenpää: Canciones y Caramelos en Cuba. RJMCD 6.

Oululaisen pitkänlinjan musiikin tekijän Risto Järvenpään kolmas ja neljäs lastenlevy vievät matkalle meren taakse, Amerikan mantereelle. Ihan outoon laulut eivät pieniä kuulijoitaan sentään vie, mukana on Järvenpään laulumaailmasta ennestään tuttuja hahmoja.

Tatsia ja janssia suurkaupungissa tuo enemmän ja vähemmän konkreettisia kytkentöjä Kuuban Havannaan ja Yhdysvaltain New Yorkiin. Tarinoiden ja musiikillisten vaikutteiden ohella tarkempi kiinnekohta latinalaiseen musiikkikulttuuriin on syntynyt kahden Kuubassa kuubalaisten muusikoiden ja lasten kanssa tehdyn raidan myötä.

Muutoin tatsiin ja janssiin johdattelemassa on tukku Järvenpään oululaisia luottomuusikoita.

Hyväntuulisuus on se, mistä Risto Järvenpään lastenmusiikkia käy kiitteleminen. Tarttuvat, pientenkin helposti omaksuttavissa olevat melodiat ja selkeä sanoitus tekevät osaltaan mahdolliseksi sen, että Järvenpään laulut eivät jää vain pienen piirin tuntemiksi.

Kun vielä useimmissa tapauksissa tarinassa on hymyn nostava juju, mennään pidemmälle kuin kertakäyttökulutukseen.

Kolmannen kokoelman ehdottomaksi suosikiksi nousi teemansa puolesta laulu Rössypottu. Oululaista kulttuuria Järvenpää on esitellyt ennenkin, mutta näin oululaisittain tunteita jakavasta aiheesta ei ole aiemmin kuultu.

Mietinkin, tähtääkö Järvenpää Markus-sedän jalanjäljille. Puuron syömisen sijasta lapsia kehotetaan nyt veripalttukeiton äärelle. En minä ainakaan!

Kun tietää, miten kivuttomasti useimmilta lapsilta käy vieraan kielen omaksuminen - peruspiirteiden ja helpon sanaston osalta ainakin - Canciones y Caramelos en Cuba on erinomainen kielikylpy.

Espanjaksi, latinalaisin rytmein, taipuu 11 Järvenpään tuttua laulua, joita tahdittavat Septeto Sonido Son -yhtye.

Äänessä ovat tekijän itsensä sijasta lapset, mikä osoittautuu onnistuneeksi valinnaksi. Etenkin 6-vuotiaan Jorgito-pojan iloista laulelua kuuntelee kerran toisensa jälkeen.

Pia Kaitasuo

Vähän toisessa muodossa Risto Järvenpään laulut esittäytyvät 27.3. ja 28.3., jolloin Oulun seudun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijat, Järvenpää ja muusikot esittävät lauluihin tehtyjä tansseja NuKussa.

arkisto

Risto Järvenpää. Oululaisen musiikin tekijän kolmas ja neljäs lastenlevy vievät matkalle meren taakse, Amerikan mantereelle.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva