Anoppi jaksaa naurattaa

Harrastajateatteria

Kopolan Harrastajateatteri Haapajärvellä: Vaimokulta ja armas anoppi. Käsikirjoitus Heikki Luoma. Ohjaus Kari Krapu. Lavastus ryhmätyötä, ääni, valot ja kuiskaus Maija Pekkala ja Päivi Salo, puvustus Jaana Rutanen. Rooleissa: Jaakko Nivala, Kaija Heikkilä, Taimi Karsikas, Ella Pesonen, Leila Kopola, Ulla Murisoja. Seuraava esitys 26.3.

Tuottelias kirjailija suoltaa joskus tekstiä, joka ei ole parasta mahdollista. Heikki Luoma on tuottelias. Radiokuunnelmia ja näytelmiä on syntynyt lukuisia ja syntyy koko ajan lisää.

Eräs Luoman suosituimmista kevyistä komedioista on Akkaralli, jota harrastajateatterit antaumuksella esittävät.

Vaimokulta ja armas anoppi on itsenäinen jatko Akkaralliin. Siinä toljailevat samat henkilöhahmot.

Pitkään poikamiehenä pysytellyt Veijo Hurmalainen (Jaakko Nivala) on nyt tuore ukkomies, jonka hääyö Tuulian, entisen maatalouslomittajan (Kaija Heikkilä) kanssa menee kiville Bertta-anopin (Taimi Karsikas) häirinnän takia.

Soppaa saapuu hämmentämään avioliittoneuvoja (Ella Pesonen) ja naapurin leskikin (Leila Kopola) tekee parhaansa asioiden ”järjestämiseksi”. Ainoa järkevä on jälleen taksikuski (Ulla Murisoja), jolla pukkaa keikkaa Hurmalaisen pihaan yhtenään.

Tarinalla on onnellinen loppu, kuten komediassa kuluu ollakin.

Joka ei ole nähnyt Akkarallia, on ajoittain juonesta pihalla, mutta se ei nautintoa haittaa, sillä ansiot ovat muualla. Tällä kertaa ne ovat Tuuliaa esittävän Kaija Heikkilän naurunkiherryksessä, joka on aivan vastustamatonta kuultavaa. Toki tekstissäkin täkyjä on, mutta ei tämä tosiaankaan mikään kuolematon teos ole.

Köykäisyys ei ole este näytelmän suosiolle. Kopolan Harrastajateatteri on toiminut pian kymmenen vuotta ja takana on lähes yhtä monta komediaa. Osa näyttelijöistä on sinnitellyt mukana alusta saakka ja taidot ovat karttuneet.

Kehotuksista huolimatta vakavamman tekstin kimppuun ei kaivata, sillä yleisö on äänestänyt naurunäytelmien puolesta. Linja aiotaan säilyttää.

Toisena, joskin vähäisenä rajoituksena on miespuolisten näyttelijöiden vähyys. Jaakko Nivala on kestänyt ryhmän ainoana miehenä, vaikka joutuu melkoiseen pyöritykseen kerta kerran jälkeen.

Tällä kertaa Kopolassa on päätetty, että nauruterapiaa tarjotaan kaikille tarvitseville. Pääsylippuja 15 näytökseen myytiin ennakolta reilut 500 kappaletta.

Kohderyhmänä ovat olleet pääasiassa naapurikuntien eläkeläisryhmät, joille on kietaistu houkutteleva kulttuuripaketti lisäämällä teatterinautintoon mahdollisuus ruokailla ja katsella Haapajärveä opastetulla kiertoajelulla. Tiettävästi kymmenestä kunnasta ollaan tulossa.

Tieto hulpeasta lippujen myynnistä oli ilmeisesti säikäyttänyt haapajärviset, sillä ensi-iltaan väkeä oli uskaltaututunut vain kourallinen.

Kaupittelua kannattaa kuitenkin kokeilla, joten siinäpä esimerkkiä muillekin harrastajateattereille.

Arja Päivärinta

Arja Päivärinta

Hääyöstä se alkaa. Nimittäin Veijon (Jaakko Nivala) ja Tuulian (Kaija Heikkilä) traaginen avioliitto.

Arja Päivärinta

Väärä järjestys. Anopin (Taimi Karsikas) mieleen ei ole mikään pojan (Jaakko Nivala) vaimon tekeminen. Kaappikin on aivan sekaisin.

Arja Päivärinta

Sakinhivutusta. Veijo (Jaakko Nivala) joutuu altavastaajaksi äitinsä (Taimi Karsikas) ja avioliittoneuvojan (Ella Pesonen) käsittelyssä. Naapurin leski (Leila Kopola) ja vaimo (Kaija Heikkilä) seuraavat katseella.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva