Uusia ideoita nilapuutuotteiksi

Heikki Ketola

KUUSAMO Kuusamon ammatti-instituutin ja Lapin yliopiston Teollisen muotoilun yksikön järjestämässä kilpailussa saatiin kaikkiaan 26 uutta ideaa nilapuutuotteiksi. Muotoiluyksikön opiskelijoiden työt arvioinut tuomaristo piti osaa niistä lähes valmiina vietäviksi tuotantoon.

Järjestäjät luonnehtivat kilpailua korkeatasoiseksi, eikä töiden laittaminen paremmuusjärjestykseen ollut helppo tehtävä. Ensimmäinen palkinto päätettiin ojentaa pohdintojen jälkeen tyylikkään tilanjakajavalaisimen tehneille Lasse Kovaselle ja Juho Rahkolle.

Parivaljakko oli valmistanut tuotteensa pienistä koivuista, jotka voitiin valaista jalustaan sijoitetulla loisteputkella. Tuomaristo kehui työtä kauniisti rajatuksi esteettiseksi kokonaisuudeksi, jossa valo tuo esille puun kauniin silkkipinnan.

”Toimii myös elävien huonekasvien korvikkeena”, tekijät itse huomauttivat teoksestaan, jonka luomisessa lähdettiin siitä, että materiaalia työstetään vain niukasti koska se on luonteeltaan arvaamatonta.

Lajissaan ensimmäinen kilpailu

Kuusamon toisen asteen rehtori Jarmo Paloniemi piti kilpailua hyvänä esimerkkinä korkeakoulujen kanssa alkaneesta yhteistyöstä, joka on valittu koulutoimen keskeiseksi lähivuosien tavoitteeksi. Hän arveli kilpailun antavan osaltaan sykettä myös vuonna 2003 ammatti-instituutissa alkavalle puuartesaanikoulutukselle.

Oppilaitoksen Nilapuuprojektia vetävä Keijo Kaukko piti kilpailua historiallisena, sillä vastaavanlaisilla tuotteilla ei hänen mukaansa ole aikaisemmin kilvoiteltukaan.

Työt on laitettu yleisön ja puualan yrittäjien nähtäviksi Kuusamotaloon, jossa ne ovat esillä kahden viikon ajan.

Heikki Ketola

Puun pinta esiin

Nilapuu on puuta, josta on poistettu kuori ja nilakerros luonnollista pintaa rikkomatta. Näin puulle saadaan yksilöllinen, silkkimäinen pinta.

Pinnan väriä voidaan vaihdella höyrytyksen avulla vaaleasta punaruskeaan. Käsittely sopii varsinkin koivulle ja männylle.

Nilapuukäyttöön voidaan ottaa myös puun sahauspinnat eli niin kutsuttu jätepuu.

Lähde: Kuusamon ammatti-instituutti/Nilapuu-projekti

(HKE)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva