Oulujokivarteen uusi kaava

Laaja työ saadaan päätökseen vuoden 2004 lopulla, tavoite ohjata rakentamista

Kari Sankala

OULU Kaupunki on aloittamassa Oulujokivarren osayleiskaavan tekoa, sillä alueella voimassa olevien kaavojen sisällöt ovat vanhentuneita. Ne ovat sisällöltään vanhentuneita. Uuden osayleiskaavan tavoitteena on saada alueen maankäyttöä ja rakentamista ohjaavat kaavat vastaamaan uusia lakeja sekä syntyneitä ja arvioitavissa olevia tarpeita.

Oulujokivarren osayleiskaavan suoranainen tarkoitus on ohjata alueen rakentamista. Suunnittelun lähtökohta on olemassa oleva ympäristö, osallisten tarpeet ja kestävän kehityksen periaatteet.

Jo tämän kevään aikana osayleiskaavan pohjatyönä valmistuu Oulujokivarren maisemaselvitys ja maisemanhoitosuunnitelma. Työ on osa kaavoitustyön laajaa pohja-aineistoa.

Kaavoitettavaan alueeseen kuuluvat Madekoski, Juurusoja, Sanginsuu, Pikkarala ja Lapinkangas. Kaavoitusalue on Oulujokivarressa joen molemmin puolin 7-22 kilometriä Oulusta kaakkoon. Suunnittelualueen pinta-ala on 84 neliökilometriä.

Oulujoen rantaa joen eteläpuolella kertyy noin 14,2 kilometriä ja joen pohjoispuolella 15,6 kilometriä. Laskuissa ei ole mukana joessa olevien saarten rantaviiva.

Suunnittelualueeseen kuuluu Sanginjokivartta jokisuusta Vaalantiehen saakka. Yhteensä jokirantaa tulee näin tarkasteluun 30,5 kilometriä.

Osayleiskaavan vaikutusalueen katsotaan olevan hieman varsinaista kaava-aluetta laajempi. Oulun kaavoitusratkaisut jokivarressa vaikuttavat aina Muhokselle saakka.

Selkeät perusteet rakentamiselle

Osayleiskaavan tavoitteena on luoda selkeät perusteet rakennuslupien ja poikkeamispäätösten käsittelylle. Kaavassa selvitetään rakennuspaikkojen määrä ja sijainti. Työssä otetaan tilakohtaisesti huomioon luonnonolot, maisema, rakennettavuus, sijainti ja ympäristötekijät.

Yksilöidyiksi tavoitteiksi asetetaan arvokkaan kulttuuri- ja viljelymaiseman säilyminen. Oulujoen vesi halutaan turvata jatkossakin laadukkaana käyttövetenä.

Rakennusten sijoittelussa määrääväksi tekijäksi aiotaan ottaa maisema ja sopivuus ympäristöön. Toisaalta rakennukset pitää sijoittaa kunnallisteknisesti esimerkiksi vesihuollon kannalta taloudellisesti ja ekologisesti kestävästi.

Osayleiskaavassa rakennustapaohjeet laaditaan maiseman ja ympäristön ehdoilla. Tavoite on luonnon monimuotoisuuden ja monikäytön edistäminen. Ylipäätään Oulujokivarressa pyritään rannan ja joen virkistysmahdollisuuksien lisäämiseen. Jokivarteen tehdään toimiva ja taloudellinen liikenne- ja reitistöverkosto.

Kaavan vaikutukset tutkitaan ennakkoon

Osayleiskaavaa laadittaessa tutkitaan eri kaavavaihtoehtojen vaikutuksia ennakkoon.

Selvitettäväksi tulevat ympäristö- ja maisemavaikutukset sekä yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset, kulttuuriset ja muut vaikutukset.

Kaavoitustyössä osallisia ovat alueen maanomistajat ja kaikki ne, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa vaikuttaa huomattavasti.

Osallisia ovat myös eri viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaan kaava liittyy.

Oulujokivarren osayleiskaavan valmistelu tapahtuu yleiskaava-arkkitehti Kristiina Anttosen johdolla Oulun kaupungin suunnittelupalveluissa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva