Jatkoaika toi ratkaisun

Enemmistö Pattijoen valtuutetuista ilmoittaa kannattavansa kuntaliitosta Raahen kanssa

Timo Myllykoski

Anne Helaakoski

PATTIJOKI Yli puolet Pattijoen kunnanvaltuutetuista on Raahen ja Pattijoen yhdistämisen kannalla. Sanomalehti Kalevan tekemän kyselyn mukaan 27 valtuutetusta ainakin 15 kannattaa kuntajaon muuttamista kunnanhallituksen esityksen mukaisesti.

Hallitus esittää keskiviikkona kokoontuvalle kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy jatkoajalla syntyneen täydennetyn yhdistämissopimuksen ja esittää yhdessä Raahen kanssa sisäasiainministeriölle molempien kuntien lakkauttamista ja yhden uuden kaupungin perustamista.

Kuntien yhdistämistä kertoo vastustavansa kymmenen keskustan valtuutettua. Keskustan valtuustoryhmä käsittelee asiaa vielä ryhmäkokouksessaan maanantai-iltana. Kaksi keskustalaista, kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Siniluoto ja Markku Nikula, kertovat kantansa kuntien yhdistämiseen vasta kunnanvaltuuston kokouksessa.

Kuntien yhdistämisen kannattajia löytyy kaikista valtuustossa edustetuista puolueista. Viiden keskustalaisen lisäksi kuntaliitosta kannattavat SDP:n, Vasemmistoliiton ja kokoomuksen ryhmät kokonaisuudessaan.

Valtuustossa äänestetään

Kautta linjan valtuutetut ennakoivat, että keskiviikon kokouksessa asiasta äänestetään. Äänestystulos näyttää muodostuvan lähes yhtä tasaväkiseksi kuin asiasta viime vuoden joulukuussa käyty edellinen äänestys. Silloin valtuusto päätti äänin 14-13 ottaa jatkoajan yhdistämisestä mahdollisesti saatavien lisähyötyjen selvittämiseksi.

Jatkoajan aikana Raahen ja Pattijoen virkamiesjohto kävi lukuisia neuvotteluja ministeriöiden ja piirihallintoviranomaisten kanssa ja onnistui lypsämään mahdolliselle uudelle kunnalle lupauksen kaikkiaan lähes 1,7 miljoonan euron investointi- ja kehittämisrahasta.

”Jatkoajalla voitettiin miljoonia, jos yhdistyminen tulee, mutta Raahe on niin velkainen, että viidessä vuodessa porkkanarahat on syöty ja ollaan yhä velan puolella”, kuntien yhdistämistä vastustava Pirkko Ahokas-Tuohinto (kesk..) sanoo.

Urpo Suvanto (kesk..) on samoilla linjoilla Ahokas-Tuohinnon kanssa. Suvannon mielestä jatkoajalla panostettiin liikaa porkkanarahojen haalimiseen, kun olisi pitänyt keskittyä saamaan sellaista hyötyä, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

”Pelkkä raha ei ratkaise. Pitäisi saada oma tekemisen meininki siihen, miten porkkanarahojen kulumisen jälkeen toimitaan.”

Asiaa tarkasteltu jokaiselta kantilta

Muutama kuntaliitosta kannattava valtuutettu epäilee, että tiukimmin liitosta vastustavat keskustalaiset kutsuvat ratkaisevaan keskiviikon kokoukseen varajäsenensä, jotta välttyvät itse vaikean päätöksen tekemiseltä.

Heikki Marjala (kesk..) toteaa ainakin muutaman vastustajan kaivautuneen niin syvälle juoksuhautoihin, että sieltä nouseminen on mahdotonta.

”He haluavat pelastaa Pattijoen kehitykseltä”, hän sanoo.

Arto Aution (kesk..) mielestä jokaiselta kantilta asiaa tarkastellut järkevä aikuinen ihminen ei voi olla kannattamatta kuntien yhdistämistä. Hän uskoo, että selvitystyön aikana esiin tulleet merkittävät taloudelliset edut ovat saaneet poliitikot harkitsemaan kantaansa uudelleen.

”Poliittisesti kuntaliitos olisi kepulle riemuvoitto, sillä uudesta kaupungista tulisi ainakin kahdeksi vuodeksi Suomen kepulaisin kaupunki”, Arvi Pietilä (sd.) lohkaisee.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva