Grande karaoke

Grande finale - me tulemme taas. Sävelmiä esityksistä vuosien varrelta, esittäjinä näyttelijät ja Festivon suuri gaalaorkesteri Kari Veisterän johdolla.

Monikaan Oulun kaupunginteatterin näyttelijöistä ei yltäisi karaokekilpailussa finaaliin. Mutta sen yleisö antanee anteeksi. Suomalaisilla on tunnetusti sydämissään pehmeä paikka karaokea varten, ja siihen Anu Salon ohjaama Grande finale onnistuu vetoamaan.

Teatterilaisten joutsenlaulu ennen evakkoa Atrian varastoon on viihteellinen katsaus menneisiin vuosikymmeniin. Musiikki on poimittu ohjelmistossa olleista näytelmistä ja musikaaleista, alkaen vuoden 1973 ensi-illasta Viulunsoittaja katolla vuoden 1998 Laiva Toivo Ouluun. Sikäli kuin mahdollista, esittäjät ovat samoja kuin aikoinaan.

Nostalgiseen tunnelmaan virittää valkokankaalle heijastettu kuvakavalkadi. Mika Frimanin koostamassa kuvien virrassa näyttäytyy sekä edesmennyt näyttelijäpolvi että lavalla olijoiden nuoremmat painokset.

Huumoria ei Grande finalesta puutu, sen takaavat verbaaliakrobaattiset sanoitukset. Liisa Toivonen ja Anneli Juustinen päästelevät koomiset osansa kuin pyssyn suusta. Uljaimmin kajauttelevat Ritva Grönberg, Kari J. Ristolainen ja Hannu Pelkonen. Kuoro-osuuksia olisi toivonut mukaan enemmänkin; ne onnistuvat poikkeuksetta hyvin.

Esityksen sydämenä sykkii Kari Veisterän johtama, musiikin ammattiopiskelijoista koostuva orkesteri. Soittajat hehkuttavat häkeltymättä, vaikka laulusolistit sopertavat välillä omaan tahtiinsa.

Totuuden nimessä on sanottava, että epävireiset laulutulkinnat ovat melkoinen antikliimaksi. Miten olisi laulunopiskelu täydennyskoulutuksena Oulun kaupunginteatterin näyttelijöille?

RIIKKA KALSI

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva