Lääkäripäivystystä yhteisvoimin

Koillismaan kunnat hakeutuvat yhteistyöhön naapuriensa kanssa

Anne Hentilä

TAIVALKOSKI Lääkäripäivystyksen ympärivuorokautinen ylläpito alkaa olla pienille kunnille jo niin raskasta, että osa on hakeutumassa yhteistyöhön lähikuntien kanssa.

Taivalkoskella arkipäivien yöpäivystykset ollaan siirtämässä Kuusamoon. Pudasjärvellä neljän arkiyön päivystykset on hoidettu puolentoista vuoden ajan Oysin yhteispäivystyksessä. Kokemukset tästä ovat olleet yllättävän hyvät.

Huhtikuun alusta alkaen äkillistä lääkärinhoitoa tarvitsevan on hakeuduttava Taivalkoskella yöaikaan Kuusamon terveyskeskukseen maanantaista torstaihin. Matkaa kertyy 65 kilometriä. Jo nyt Taivalkosken vastaanottopäivystys on tiistaisin ja torstaisin Kuusamossa päiväaikaan.

Ratkaisuun Taivalkoskella päädyttiin huonon lääkäritilanteen ja yöpäivystyksistä kertyvien vapaiden vuoksi.

”Kuudesta yötunnista tulee yksi tunti vapaata. Vuodessa yöpäivystys tuo melkein kaksi kuukautta vapaita. Kun vuoden aikana käy yöasiakkaita noin 38, hyötysuhde on vähän huono”, kertoi Taivalkosken johtava lääkäri Jouni Vikstedt.

Hänen mukaansa vapaa-aikakorvausta on vaikea antaa tilanteessa, jossa lääkäreitä ei ole tarpeeksi. ”Jos saisimme yhden lääkärin viran täytettyä, se riittäisikin meille. Lääkäreitä on vaikeuksia saada. Varsinkaan naislääkärit eivät halua tänne periferiaan lähteä. Jos lääkäritilanne parantuu, päivystys palautetaan takaisin kotikuntaan.”

Vikstedtin mukaan potilasturvallisuutta ei yöpäivystyksen siirto naapuriin vaaranna, vaikka joitakin käytäntöjä joudutaan nyt muuttamaan. ”40 minuutin viive on kuitenkin melko pieni ja Kuusamossa onkin sitten jo erikoissairaanhoidon yksikkö.”

Hän uskoo, että kuntalaiset hyväksyvät käytännön ilman suurempia ongelmia. ”Osa tulee ambulanssilla, ja heidät se viekin sitten suoraan Kuusamoon.”

Ongelmia Vikstedt odottaa lähinnä vuodeosastolla, jossa lääkäri ei arkiöinä ole saatavilla. ”Toisaalta tarvittaessa ambulanssi vie vuodeosaston potilaankin Kuusamoon.”

Yöllä lääkärille tullaan todellisessa tarpeessa. Suuri osa kävijöistä on vammapotilaita. Myös itsensä teloneet humalikot joutuvat turvautumaan yöpäivystykseen.

Vilkkaimpana aikana eli viikonloppuisin päivystys säilyy ennallaan. Omin voimin sitä ei hoideta, vaan terveyskeskuksessa käy ulkopuolinen päivystäjä.

Päivystys raskasta

Kuusamon johtavan lääkärin Eero Vierimaan mukaan ympärivuorokautinen päivystys alkaa olla sellainen rasite, että sen ylläpito on monelle kunnalle raskasta. Lisäksi pula lääkäreistä vaikeuttaa päivystystä.

Kuusamon omaa päivystystä eivät Taivalkoskelta tulevat potilaat rasita. Kuusamolaisia käy lääkärillä arkiöinä muutamia -  aina ei kävijöitä ole lainkaan.

Pudasjärvellä on nyt puolentoista vuoden ajalta kokemuksia arkiöiden päivystysten siirrosta Oysin yhteispäivystykseen. ”Kokemukset ovat yllättävän hyviä. Hankaluudet ovat olleet pienempiä kuin etukäteen ajateltiin”, kertoi johtava lääkäri Seppo Leppänen.

Lähinnä pelättiin sitä, että potilaat olisivat kokeneet menon 85 kilometrin päähän työläänä. ”Palautetta on tullut hyvin vähän, ja se on ollut sekä myönteistä että kielteistä. Oulussa käyvät ovat usein sellaisia, jotka muutenkin sinne ehkä jouduttaisiin lähettämään. Matkaa on moitittu, mutta sanottu myös, että Oulussa on pelit ja vehkeet tutkia. Samalla käynnillä on saatu erikoissairaanhoidon tutkimuksia, joita ei meillä voi tehdä.”

Yöpäivystyksessä kävijöiden määrän vähyys yllätti. Ensimmäisenä vuonna yhteispäivystykseen meni Pudasjärveltä keskimäärin 3,2 potilasta kuukaudessa. ”Nämä käynnit ovat hyvin tarkoituksenmukaisia. Yhteispäivystys on ehkä ohjannut käyttöä enemmän päiväajalle.”

Taivalkoskelaisilta uusi päivystysjärjestelmä saa ainakin vielä hieman epäileviä kannanottoja. ”Omassa kunnassa päivystykset pitäisi säilyttää. Kilometrejä tulee vähän turhan paljon, varsinkin jos lähtee sivukyliltä liikkeelle”, arveli lääkärin vastaanotolle vuoroaan odottanut Mauri Hulkkonen.

Tälle talvelle hänellä on ollut usein asiaa lääkärille, mutta yöaikaan ei ole onneksi tarvinnut koskaan lääkäriin turvautua. Nyt matkaa lääkärille on Jokijärveltä 18 kilometriä. Kuusamoon meno pidentäisi matkaa 60 kilometrillä.

Kylmäluomalla asuvalla Heikki Räisäsellä kertyy jo nyt matkaa terveyskeskukseen 30 kilometriä. ”Tietysti parempi oisi, että päivystys olisi aina kotikunnassa, vaan eihän tällaiselle asialle mitään voi.”

anne hentilä

Tuttu potilas. Marjatta Langen kätteli vastaanotolleen tulleen Mauri Hulkkosen.

anne hentilä

Matkaa on. Pertti Lohilahdella tulee nyt matkaa Taivalkosken terveyskeskukseen 50 kilometriä. Ajatuksena yöaikaan Kuusamoon meno tuntuu hieman hankalalta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva