Tutkijasta rautaiseksi johtajaksi

50-vuotias

Leila Risteli Oulussa

”Eipä sitä uskoisi, että olen 50 -vuotias, vaikka kohta olenkin”, Oulun yliopiston koulutus- ja tutkimuspalvelujen johtaja Leila Risteli huokaa hymyillen.

Raudanlujana johtajana ja topakkana tutkijana tunnettu Risteli päätyi nykyiseen tehtäväänsä lääketieteelliseltä alalta, kollageenitutkimuksesta.

Vaikka nimi ei ole tavalliselle toimijalle tuttu, Risteli on yksi Oulun tiedemaailman kuuluisuuksista. Hän on tutkimuksensa ansiosta Oulun eniten tiedejulkaisuissa siteerattu nainen.

Ristelin ura tutkijana on myös hänen tutkimusryhmänsä ansiota. Tähän ryhmään on aina kuulunut oma puoliso, Juha Risteli, yksi paikkakunnan siteeratuimmista hänkin.

”Se on tarkoittanut sitä, että työ on tullut myös kotiin. On ollut helppoa, kun asioita on voinut käydä läpi ja purkaa tällä tavalla, toinen on aina ymmärtänyt toisen ongelmia”, Risteli miettii. ”Toisaalta taas muu perhe on huomauttanut aina välillä, että työasioista puhutaan liikaakin.”

Yhteistyön jako on käynyt yleensä niin, että Leila on hallinnut kirjallisuuden, kun Juha taas on hoitanut työn laboratoriossa. Työ on kantanut hedelmää, Risteli itse tunnustautuu viiden patenttiperheen eli jopa 40 patentin omistajaksi.

Lääketieteen koulutuksen rinnalla Risteli haaveili aluksi kielien opiskelusta. Tämä haave on kuitenkin toteutunut harrastuksena. Tällä hetkellä hän pystyy tervehtimään sujuvasti ruotsilla, englannilla, saksalla, ranskalla ja vieläpä venäjällä.

Kun yliopistomaailman hallintopuoli kutsui, Risteli jätti tutkimustyötään vähemmälle, vaikka ei sitä kokonaan unohtanutkaan. Vieläkin käsistä syntyy vähän väliä artikkeleita alan julkaisuihin, jopa tieteen arvostetuimpaan aikakauslehteen Science magazineen, jossa viimeisin hengentuotos julkaistiin maaliskuun 15. päivä.

Kun on aika vaihtaa vapaalle Risteli harrastaa henkistä kuntosalia, eli puhuu mainittuja kieliä ja ennen kaikkea: lukee.

”Romaanit ja esseekokoelmat kuluvat käsissä. Pyrin myös lukemaan paljon alkuperäiskielellä kuten esimerkiksi englanninkielisiä dekkareita. Myös erikieliset kryptat ovat haastavia.”

Tutkimus- ja koulutuspalveluiden johtajalla on myös salainen, vähän tunnettu pahe: sotahistoria ja siihen liittyvä kirjallisuus. Entisen Pohjan prikaatin sotilaslääkärin aika kuluu erityisesti ensimmäisen maailmansodan dokumentteja tarkastellessa. Mutta miksi nainen on kiinnostunut sodasta?

”Olen absolut feministi ja sitä mieltä, että sota kuuluu myös naisille. Se vaikuttaa kaikkien elämään, olisikin ihme jos puoli ihmiskuntaa ei haluaisia tutkia sitä”, Risteli vastaa ja selventää, että häntä kiinnostaa eniten se, mikä johti hirveisiin tragedioihin.

Historian harrastus on tehnyt Ristelistä myös ikuisen opiskelijan -kirjaimellisesti. Leidi kun on aloittanut toisenkin tutkinnon, tällä kertaa humanistisessa tiedekunnassa. Tosin opinnot ovat aate- ja oppihistoriassa jo venyneet vaatimattomat 20 vuotta.

”On siinä humanisteilla keskimääräisen opiskeluajan kanssa lyhentämistä, kun minä kasvatan tilastoa toisesta päästä”, Risteli leukailee. Aina välillä opiskeluinto kuitenkin nousee ja johtaja suorittaa opintojaan kertomansa mukaan ”tiiviinä purskeina.”

Risteli siirtyy huhtikuun alusta eli aprillipäivästä lähtien nykyisestä tehtävästää Oulun yliopiston tutkimus- ja innovaatiopalvelujen johtajaksi.

Jarmo Kontiainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva