Pohjoismaista yhteistyötä soivassa muodossa

Esko Aho

OULU Oulun seudun ammattikorkeakoulun kulttuurialan yksikkö on kuluneella viikolla toiminut pohjoismaisen kamarimusiikkikurssin isäntänä. Oulun musiikkikeskuksessa tapahtuvalle kurssille on ottanut osaa yhteensä 25 opiskelijaa.

Kurssi on organisoitu yhteistyössä ruotsalaisen Piteån musiikkikorkeakoulun ja Norjan Kristiansandissa toimivan Agderin korkeakoulun kanssa yhteispohjoismaisesti rahoitetun Nordplus-ohjelman puitteissa.

Kristiansandista ja Piteåsta kurssille on saapunut 14 nuorta muusikkoa, ja loput oppilaat ovat suomalaisia.

Opettajina kurssilla ovat toimineet viulunsoiton professori Bjarne Fiskum Trondheimin konservatoriosta ja pianotaiteilija Eero Heinonen Sibelius-Akatemiasta. Soitettuun ohjelmistoon on kuulunut klassikoita Beethovenista Shostakovitshiin, mutta myös hieman harvinaisempia teoksia Villa-Lobokselta ja Granadokselta.

”Pohjoismainen kamarimusiikkikurssi on osa Oulun seudun ammattikorkeakoulun kulttuurialan yksikön kansainvälistymistä. Pyrimme antamaan uusia mahdollisuuksia ja toimintamalleja sekä opiskelijoille, opettajille että suurelle yleisölle. Tähän mennessä näkyvin osa kansainvälistymistä ovat olleet erilaiset vaihtokonsertit Piteån musiikkikorkeakoulun kanssa”, sanoo pianonsoiton yliopettaja Jouko Tötterström.

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva norjalaisduo, huilisti Tanya Birkewand (23) ja kitaristi Runar K. Jakobsen (22), kehuvat pohjoismaista kurssia yhteen ääneen. Oulun musiikkijuhlien sattuminen samaan aikaan on vielä tarjonnut mahdollisuuksia tasokkaiden konserttien kuuntelemiseen joka ilta.

Tätä ennen he tunsivat Suomesta vain Jean Sibeliuksen, Einojuhani Rautavaaran ja viuluprofessori Kaija Saariketun.

”Olimme harjoitelleet kurssilla soitettavan ohjelmiston valmiiksi jo Norjassa. Bjarne Fiskum on auttanut meitä löytämään siitä vielä uusia näkökohtia, ja nyt tuntuu, että teokset avautuvat jo ihan eri tavalla”, Runar K. Jakobsen kertoo.

Birkewand ja Jakobsen haluaisivat uudistaa myös esityskäytäntöjä siten, että yleisölle tarjottaisiin myös visuaalisia kokemuksia ja mahdollisuus läheisempään kommunikaatioon esiintyjien kanssa. Oulun musiikkijuhlilla he ovat ihmetelleet, miksi yleisö välttämättä haluaa pakkautua salin takaosaan mahdollisimman kauas esiintyjistä.

Pohjoismainen kurssi päättyy tänään lauantaina kello 15 musiikkikeskuksen Tulindbergin salissa pidettävään konserttiin.

VILLE KARTIMO

Näköaistikin mukaan. Kitaristi Runar K. Jakobsen ja huilisti Tanya Birkewand haluavat kiinnittää huomiota myös musiikin visuaaliseen puoleen. Niinpä Madetojan salin aulassa he ottivat perjantaina tuntumaa Kaija Pölläsen musikaaliseen paperiveistokseen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva