Kuoressa karhu, soittoäänenä satakieli

Timo Jokelainen

OULU Ensimmäiseen matkapuhelimeeni tuli lisävarusteena muutama rei'itetty muovilevy. Niillä pystyi vaihtamaan näppäimistön taustan värin.

Sittemmin olen huomannut vaihtoehtoja olevan enemmän. Tehdaspaketeissa matkapuhelimiin on saatavissa eri värisiä kuoria ja onpa esimerkiksi Marimekon kankaan kuosi päätynyt nokialaisen pintaan.

Yksilöllisempinä vaihtoehtoina ovat maalatut kuoret. Automaalareilta tutuilla ruiskuilla suihkutettuja kuoria saa mitä moninaisempia ja halukkaalle niitä löytyy hyvin varustetuista alan liikkeistä.

Luontokuva kuoreen

Nyt kännykänkuoriin ollaan tuomassa luontokuvia. Hanke on saanut alkunsa, kun oululainen valokuvaaja Ilkka Jaakola tapasi taannoin englantilaisen pikku kylän pubissa erään entisen nokialaisen.

Valokuvaajan ja matkapuhelinmiehen ajatukset osuivat yksiin. Tapaaminen johti siihen, että Nokian matkapuhelimien kuoria pinnoittavasta Takamäki Oy:stä otettiin Jaakolaan yhteyttä.

Jaakola sai tarvittavan tietokoneohjelman käyttöönsä ja hän ryhtyi sovittamaan luontokuviaan nokialaisten kuoriin tietokoneen kuvaruudulla.

Nyt asia on edennyt niin pitkälle, että Jaakolan luontokuvilla pinnoitetuista kuorista on demoversiot olemassa. Niitä on kolmea tyyppiä: karhu-, joutsen- ja oravakuoret.

Orava lyö karhun

Jaakola sanoo päässeensä pinnoittajan kanssa hyvään yhteistyöhön. He ovat neuvotteluissaan päätyneet siihen, että kuoriin tulisi kuvia, joihin liittyisi tarina. Tarina taas menisi ostajalle kuoripaketin mukana.

”Olen ajatellut, että kuvien skaala voisi olla laaja, eikä kuoriin tulevissa kuvissa kannata väheksyä tavallisiakaan asioita.”

Perinteisiin luontokuviin liittyvä ajatus mahdollisimman harvinaisten lajien kuvaamisesta ei välttämättä toimi kuorissa. Esimerkkinä tästä Jaakolan mukaan on nyt tehdyt näytekappaleet, joissa kaupungissa kuvattu orava toimii paremmin kuoressa kuin syvien salojen karhut.

”Kuvien kohteina voisivat olla myös kasvit, hyönteiset ja luonnon pinnat. Loppujen lopuksi kohde ei ole kovinkaan tärkeä. Tärkeämpää on, että kuva toimii kuoren koossa ja muodossa eikä ole liian levoton”, Jaakola toteaa.

Erikoiskuoria

”Uuden tekniikan avittamana kännykän kuoreen on mahdollista siirtää valokuva ja suurella 400 dpi:n resoluutiolla. Se antaa mahdollisuuksia”, sanoo Takamäki Oy:n toimitusjohtaja Jari Puhakka.

Uusi pinnoitustekniikka antaa myös valmiudet tehdä pieniä sarjoja ja kuoret voivat olla myös numeroituja.

Juuri nyt ollaan tekemässä markkinointitutkimuksia asiaan liittyen, eli selvitetään miten ja missä kuoria voitaisiin myydä. Puhakan mukaan luontokuvakuoret eivät näillä näkymin tule päätymään myyntiin muiden vaihtokuorien rinnalle. Ne tulevat olemaan erikoiskuoria.

”Luontokuvakuoria saatetaan myydä esimerkiksi turisteille Lapissa”, paljastaa Puhakka uusien kuorien tulevia markkinapaikkoja.

Karhukuori. Ilkka Jaakolan luontokuvat siirtyvät kännyköihin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva