Haapavesi ulkoistaa jätevedenpuhdistamon

Ainutlaatuinen hanke epäilyttää toisiin tehtäviin siirrettäviä puhdistamon työntekijöitä

Ilkka Lappalainen

HAAPAJÄRVI Haapaveden kaupunki on ensimmäisenä kuntana Suomessa ulkoistamassa jätevedenpuhdistamonsa. Uudeksi isännäksi tulee osakeyhtiö, jonka osakkeista enemmistön omistavat Kemwater Services Oy ja YIT Environment Oy.

Perjantaina allekirjoitetun esisopimuksen mukaan kaupunki luovuttaa 12 vuodeksi nykyisen puhdistamonsa perustettavalle yhtiölle, johon se itse tulee vähemmistöosakkaaksi. Yhtiö korjaa ja laajentaa puhdistamoa vajaalla parilla miljoonalla eurolla.

Haapaveden vs. kaupunginjohtaja Jouko Luukkonen kehuu ratkaisua taloudellisesti kilpailukykyiseksi.

”Puhdistamon teknistä tasoa saadaan parannettua, ja sen hoitajaksi saadaan valtakunnallisesti tunnettu osaaja”, Luukkonen toteaa.

Vanhainkodin ja terveyskeskuksen talonmiehiksi siirrettäviä jätevedenpuhdistamon työntekijöitä kaupungin aikeet arveluttavat.

”Jos yksityisillä on joku viisastenkivi, miten käyttö voidaan hoitaa halvemmalla, minun ja esimiesteni pitäisi katsoa peiliin ja kysyä, miksei se onnistu meiltä”, 18 vuotta puhdistamolla työskennellyt Matti Pekkala heittää.

Taksat eivät nouse

Yhtiöittämisen edullisuus investoinnin osalta piilee siinä, että kaupunki pyysi tarjouksia konsultin tekemästä puhdistamon muutossuunnitelmasta, mutta YIT ja Kemwater tarjosivat omaa, halvempaa vaihtoehtoa.

Suurten yritysten mukaantulon väitetään tuovan myös niin sanottua synergiaetua ja osaamista, jota kaupungilla ei ole.

Perustettavan, vielä nimettömän yhtiön kautta YIT vastaa puhdistamolle tehtävistä investoinneista ja Kemwater sen toiminnasta. Haapavedellä toimiva YIT:n yksikkö huolehtii kunnossapidosta.

Uuden yhtiön omistusjärjestelyt on vielä auki. Puhdistamon suurin kuormittaja (neljä viidesosaa jätevesistä) Valio ei ole päättänyt osakkuudestaan.

Kaupunki ostaa jäteveden puhdistamisen yhtiöltä. Tavallisille kuntalaisille järjestelyt eivät Jouko Luukkosen mukaan tuo sen paremmin taksankorotuksia kuin muutoksia palveluunkaan.

Valvonta Helsingistä

Toimitusjohtaja Vesa Ranta-Pere Kemwaterista kertoo puhdistamoa tultavan valvomaan yötäpäivää Helsingin jätevedenpuhdistamon valvomosta käsin. Kemwaterin omistavat Kemira 51 prosentin ja Helsingin kaupunki 49 prosentin osuudella.

”Ihme on, jos ei tapahdu ihmeempää. Täällä pitää tehdä kemikaalien säätöjä päivittäin, varsinkin nyt tulva-aikana”, kommentoi 15 vuotta puhdistamolla työskennellyt Jorma Törmälehto .

Haapaveden kaupungin liikelaitosten päällikkö Väinö Lappeteläinen arvioi puhdistamon toiminnan säilyvän vähintään nykytasolla.

Matti Pekkala ei malta olla kehaisematta, kuinka hyvin asiat laitoksella ovat nyt; ovat olleet sitten viime talvena tapahtuneen poksahduksen. Tuolloinhan Valiolta tuli liian paljon ja liian väkevää tavaraa meijerin oman esisuodatuksen petettyä.

”Fosfori on ongelma. Valiolta tulevan jäteveden fosforipitoisuus on 100 milligrammaa litrassa, kun jokeen saa laskea enintään yhden milligramman”, Matti Pekkala kertoo ja osoittaa päiväkirjaa, josta ilmenee jokeen menevän fosforimäärän viime kuukausina olleen 0,1-0,2 milligrammaa litrassa.

Valion jäteliemet tullaan uudistetussa laitoksessa esikäsittelemään nykyistä paremmin. Niiden pH-kuorman vaihteluita tasataan ennen kuin ne juoksutetaan puhdistamoon.

Vastuu puhdistamon toiminnasta säilyy edelleen kaupungilla. Se hoitaa yhteydet ympäristöviranomaisiin. Lupaehtojen noudattamisen valvontavelvollisuus on ympäristökeskuksella.

Toisiin töihin. Pitkän työrupeaman jätevedenpuhdistamolla tehneitä Matti Pekkalaa ja Jorma Törmälehtoa ulkoistamissuunnitelmat epäilyttävät.

Ilkka Lappalainen

Nimet papereihin. Vs. kaupunginjohtaja Jouko Luukkonen Haapavedeltä, tehtaan päällikkö Heikki Kykkänen Valiosta, aluemyyntipäällikkö Jaakko Virtanen YIT:ltä ja toimitusjohtaja Vesa Ranta-Pere Kemwareista allekirjoittivat esisopimuksen Haapaveden jätevedenpuhdistamon siirtämisestä perustettavalla yhtiölle.

Ilkka Lappalainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva