Medipolis-yhtiö historiaan

Technopolis ostamassa koko Medipoliksen osakekannan ja yhdistämässä yhtiön itseensä

Vesa Kärki

OULU Lääketieteen tekniikan ja biotekniikan alaan erikoistunut oululainen Medipolis Oy on jäämässä yhtiönä historiaan. Pörssiyhtiö Technopolis Oyj haluaa ostaa koko Medipoliksen osakekannan ja yhdistää Medipoliksen toiminnot osaksi Technopolis-konsernia.

”Jos osakekaupat toteutuvat, Medipolis-nimi tulee toki säilymään, mutta vain nimenä. Medipolis-brändia on tarkoitus muuntaa samantyyppiseksi kuin Smarthouse tai Mediaani eli rakennuskeskittymän brändiksi. Viestinnässä ja markkinoinnissa käytetään sitten senkin talon osalta Technopolis-kokonaisuutta”, sanoo Technopoliksen toimitusjohtaja Pertti Huuskonen.

Tällä hetkellä Technopolis omistaa tytäryhtiöstään Medipoliksesta 57 prosenttia. Jos Medipolis halutaan kokonaisuudessaan emoyhtiön syliin, vaatii se neuvotteluja muiden suuromistajien eli Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Oulu omistaa Medipoliksesta 20 prosenttia ja sairaanhoitopiiri 22 prosenttia.

”Molemmat osapuolet ovat jo alustavasti indikoineet, että he haluavat osuudestaan luopua ja nyt aletaan sitten tarkemmin neuvotella myynnistä ja osuuksien hinnasta. Tässä voi käydä niin, että mahdollisessa kaupassa käytetään sekä rahaa että yhtiön osakkeita, mikä on ihan normaalia tällaisissa osakekaupoissa”, Huuskonen sanoo.

Technopoliksen tavoitteena on saada omistuskuvio järjestykseen jo tämän vuoden aikana. Kun kaupungilla ja sairaanhoitopiirillä on samanlaiset tavoitteet, ei kaupanteossa pitäisi mennä kohtuuttomasti aikaa.

Jos kauppaa rahoitetaan Technopoliksen osakkeilla, vaatii se tosin erillistä yhtiökokousta, koska kaupoissa on mukana lähipiiriläinen eli Oulun kaupunki: Oulu omistaa Technopoliksesta 17,9 prosenttia.

Vaikein neuvottelukysymys on varmasti sitten raha eli se, millä hinnalla Technopolis saa Medipoliksen lopun itselleen. Medipolis on ollut viime vuosina voitollinen yhtiö mutta sitä on toisaalta rasittanut 90-luvun alussa devalvaatiokuvioiden seurauksena syntyneet suuret velat ja yhtiö olikin raskaasti tappiollinen 90-luvun loppupuolelle.

Viime aikojen menestyksestä huolimatta, yhtiön arvo liikkuukin joidenkin markkina-arvioiden mukaan vain nimellisarvon tasolla. Täksi nimellisarvoksi on mainittu muun muassa noin 7 miljoonaa euroa.

Yhdistämisestä säästöä ja kasvua

Technopolis tavoittelee Medipoliksen sulauttamisella sekä kasvua että säästöjä.

Huuskosen mukaan kasvuun päästään sillä tavalla, että Medipoliksen liikevaihto ja -tulos tulee 57 prosentin sijaan sataprosenttisesti Technopoliksen lukuihin.

Säästöjä saadaan päällekkäisyyksiä purkamalla.

”Medipolis on meidän kiinteistöjen kokonaismassasta vähän alle kymmenen prosenttia, joten on turhaa päällekkäisyyttä, että siellä on olemassa omaa organisaatiota ja hallintoa”, sanoo Huuskonen.

Medipolista nopeammin Technopolikseen sulautetaan konsernin palveluliiketoimintaa tekevä Technopolis Hitech Oy.

”Tämä palveluyhtiö perustettiin aikanaan erään yrittäjän kanssa, joka omisti siitä kolmanneksen. Yrittäjän osakkeet ostettiin meille kolme vuotta sitten. Siitä lähtien on mietitty, miten kehitetään palveluitten ja toimitilojen yhteistyötä. Nyt Hitechin toimitusjohtaja Satu Barsk siirtyy vetämään koko konsernin palvelupuolta ja meillä on sitten tässä emoyhtiössäkin henkilö , joka tästä palvelupuolesta vastaa”, toimitusjohtaja Pertti Huuskonen kertoo.

Järjestelyjen toteutumisen jälkeen sulautettavien tytäryhtiöiden työntekijät siirtyvät emoyhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Technopolis Hitech Oy:n liikevaihto oli viime vuonna 2,9 miljoonaa euroa ja liikevoitto 0,55 miljoonaa euroa. Medipolis Oy:n liikevaihto oli puolestaan 2,25 miljoonaa euroa ja liikevoitto 0,66 miljoonaa euroa.

pekka ala-aho

Saara Lampelo jättää Medipo-liksen

Vesa Kärki

OULU Technopolis Oyj ilmoitti samassa tiedotteessaan sekä Medipoliksen sulauttamisaikeensa että tiedon siitä, että Medipolis Oy:n toimitusjohtaja Saara Lampelo siirtyy omasta pyynnöstään uusiin tehtäviin pääkaupunkiseudulla.

”Se, että nämä tulevat yhtäaikaa esille, on jännä yhteensattuma. Vuosi sitten tästä Medipolis-kuviosta ensimmäistä kertaa kerrottiin. Tänä keväänä sitten todettiin, että viedään osakeanti ensin läpi ja lähdetään sitten viemään eteenpäin Medipoliksen ostamista”, selvittää Pertti Huuskonen.

”Minun haasteena oli tehdä Medipoliksesta jotakin ja siitä on tullut kansainvälinen brändi. Se tunnetaan joka puolella maailmaa. Nyt lähden toisiin tehtäviin, joista kerron tarkemmin myöhemmin. Uusi tehtävä on nykyistä paljon laajempi, globaalista toimintaa eikä ole toimialoihin rajoittunut”, valottaa Lampelo uusia haasteitaan.

Lampelo jättää omien sanojensa mukaan hyvillä mielin Medipoliksen seitsemän vuoden jälkeen.

”Kun tulin tänne, niin Medipolis oli melkein 4 miljoonaa markkaa miinuksella. Nyt Medipolis on tupaten täynnä eikä tänne mahdu enää ketään. Kaikki on todella priimakunnossa ja viime vuodelta liikevoittoa kertyi aika reippaasti. Ja tämä ihme GMP:kin on mennyt kuin kuumille kiville. Siinä mielessä olen iloinen, kun jonkin asian saa sellaiseksi, kun on maalaillut mielessään ja siihen saa vielä mansikan päälle”, Lampelo sanoo.

Kontinkankaalle rakennettu GMP eli Good Manufacturing Practice -tehdas on tuo Lampelon mainitsema mansikka -400 neliön puhdastilat, joka on nimenomaan Lampelon hengentuote.

”GMP-hanke on Saaran ansiota 99-prosenttisesti. Se ei ole itsestään syntynyt vaan on vaatinut kovaa työtä ja minun mielestäni se on mennyt jopa paremmin kuin olisi voinut kuvitellakaan”, Huuskonen kiittelee.

GMP-tehtaalla on Lampelon mukaan tälle vuodelle sataprosenttinen käyttöaste ja seuraavan vuoden käyttöä on neuvoteltu jo aika pitkälle. Tehdas on eriytetty Medipoliksesta omaksi yhtiökseen Medipolis GMP Oy:ksi, jonka toimitusjohtaja Lampelo myös on.

”Minua on pyydetty jatkamaan vielä siinä tehtävässäni. Mietin vielä sitä, mihin kaikkeen rahkeet riittävät”, Lampelo sanoo.

Vaikka Lampelo lähtee Oulusta, uskoo hän, että yhteydet pohjoiseen ja Technopolikseenkin säilyvät jatkossa.

”Suomihan on niin pieni maa, etteiköhän tämä yhteistyöksi käänny joka tapauksessa”, Saara Lampelo sanoo.

”Saaran uusi tehtävä ei ole mitään kilpailevaa toimintaa vaan pikemminkin päinvastoin ja uskon, että teemme GMP-hankkeessakin ja muissa yhteistyötä vielä pitkään”, vakuuttaa myös Pertti Huuskonen.

tapio maikkola

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva