Uusi toiminnanjohtaja Pyhäsalmen Tanssille

Sirpa Heikkinen

OULU Pyhäsalmen Tanssi ry on sateenvarjo-organisaatio, jonka kansainvälisin osa on nykytanssille omistautunut Täydenkuun Tanssit.

Organisaation toiminnanjohtaja, seitsemän vuotta tehtävää hoitanut, Pirkko Hautala on astumassa syrjään. Huhtikuun alussa tehtävän ottaa virallisesti vastaan Paula Kylmämaa.

Millaisen taloushallittavan tuleva toiminnanjohtaja saa käsiinsä, Pirkko Hautala?

”Kun aloitin ensimmäisenä toiminnanjohtajana 1995 festivaalin budjetti kirjoitettiin 140 000 markkana. Nykytilanteessa taannoisen Suomen valuutan numeroihin pitää lisätä yksi nolla.”

Pyhäsalmen Seudun Tanssiopisto on osa sateenvarjo-organisaatiota samoin kuin vuoden 2003 loppuun yltävä ESR-rahoitteinen projekti, joka kirjanpidollisesti on puolestaan osa festivaalia. Projekti pukkaa eteenpäin muun muassa koulutusta, tanssiterapiatoteutuksia ja kehitteillä olevaa alueellista tanssikeskusta.

”Tanssiopiston toimipisteitä on yhdeksällä paikkakunnalla. Opiston puolisentuhatta oppilasta tulevat tusinasta kuntia. Toissakesäinen säännöllisen valtionosuuspäätöksen jälkeen koulu lepää tukevalla kolmijalkapohjalla; valtio, kunnat, oppilaat.”

ESR-projekti voi Hautalan sanojen mukaan hyvin: ”Mutta pitää pitää huoli, ettei sitten - kun raha on loppu - toiminta lopu. On nähtävä päättymispäivästä pidemmälle.”

Rovaniemellä 1964 syntynyt Paula Kylmämaalla on takanaan Lapissa pankkiura, sen jälkeen taittui taival matkailumarkkinointia. Perheellisen tie on vienyt Etelä-Ruotsiin, Norsunluurannikolle. Sittemmin Espooseen, missä työpaikkana oli teknillinen korkeakoulu ja viimeimmäksi pikimiten Kärsämäen Elämäntarina-akatemia.

Milloin tanssi astui Paula Kylmämaan elämään?

”Olen jo niin sanotusti kädet savessa. Aloitin työt organisaatiossa tämän viikon alussa. Tanssi on kyllä katsomon puolelta tuttua.”

Mutta milloin Pyhäsalmen tanssi tuli tutuksi?

”Täydenkuun Tansseihin syntyi ensikontakti viime kesänä. Syksyllä kyselin jo töitä, mieheni näet aloitti työt Pyhäjärvellä jo aiemmin.” Vuoden 2002 puolella asiat loksahtivat yhteen.

Mitä on nyt mielessä virallisen työkauden aloittajaisiksi?

”Edelliseen pyörittämääni budjettiin nähden liikuttelen nyt neljännestä. Mutta tarkkana on oltava. Tunnen että minulla on kokemusta riittämiin niin hallinnointiin, kansainvälisiin suhteisiin kuin kehittämistyöhönkin. Makustelen kokonaisuutta - esimerkiksi festivaalillahan on taiteellinen johtaja, opistolla rehtori. Mietiskelen ulkoista kuvaamme. Ja raha-asiat ovat tietysti akuutteja aina. Suunnitelmissa on lähteä kolkuttelemaan yrittäjien oville.”

Eero Heikkilä

Vahdinvaihto. Huhtikuun alussa Pirkko Hautala (oik.) luovuttaa virallisesti toiminnanjohtajan tehtävät Paula Kylmämaalle.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva