Peikkometsä tehtiin itse istutuksista alkaen

Mari Hautamäki

OULU Omenapuut ja lobeliat kukkivat jo Peikkoja ja menninkäisiä -teemalla rakennetussa Floralia 2002 -näyttelyssä Oulun seudun luonnonvara-alan oppilaitoksen Kempeleen puutarhatalouden toimipisteessä. Reilut kaksisataa opiskelijaa on työstänyt Rölli ja metsänhenki -elokuvan innoittamaa kokonaisuutta 600 neliön halliin jo viime syksystä alkaen. Olivathan puutarhuriopiskelijat taituroimassa kolme Jussia voittaneen elokuvan lavastusta Puolangalla.

”Ensimmäistä kertaa teemme näin laajamittaista yhteistyötä muiden alueen ammattioppilaitosten kanssa, ja vastaisuudessa toivomme voivamme hyödyntää yhteistä osaamista muissakin projekteissa”, kiteyttää projektipäällikkö Renne Sanisalmi.

Puutarhaopiskelijat tekivät istutukset ja maisemoinnin, Haukiputaan ammattioppilaitoksen opiskelijat rakensivat sisääntuloluolan sisäpinnan, Pohjois-Pohjanmaan ammattioppilaitoksen oppilaat maskeerasivat hahmot, kulttuurin- ja tekniikan oppilaitoksen vastuulla oli puvustus ja sosiaali- ja terveysalan oppilaitos vastaa ison yleisötapahtuman ensiavusta. Koko sirkusta pyörittää projektin rakennuspäällikkö Pasi Kivilompolo.

”Oppilaat ovat innostuneita ja motivoituneita. Yksityiskohtien suunnittelu on heidän vastuulla. Päälinjoista on sovittu yhdessä”, hän kertoo.

Kaikille löytyy töitä

Viime vuonna saksalaiskyläksi rakennettua näyttelyä ja oppilaitoksen muuta avoimien ovien ohjelmaa kävi katsomassa noin 10 000 kiinnostunutta. Tälle vuodelle väkeä odotetaan saman verran. Aikuisille pääsylippu maksaa viisi, lapsille kaksi euroa.

Vuodesta 1988 lähtien koulun avoimet ovet ovat kasvaneet tapahtumana. ”Kasvihuoneissa voi viikonvaihteessa käydä tutustumassa eksoottisempiin lajeihin, lauantaina Pirilä-salissa luennoi Arno Kasvi ja Rölli ja metsänhenki elokuvan näyttelijä Jussi Lampi vierailee”, hehkuttaa Sanisalmi.

Osa peikkometsän kasvillisuudesta on kylvetty itse sipulikukista alkaen. ”Tulppaanit ja narsissit istutettiin syksyllä ja vietiin kylmään kasvattamaan juuria, kunnes ne istutettiin tähän hiekkamaahan. Muhoksen toimipiste on tehnyt hakkuita ja sieltä olemme saaneet puutavaraa muun muassa Täti Vihreän surrealistisen huoneen pitkospuiksi. Rekvisiittaa löytyy koulun ja opiskelijoiden omista tarpeista”, Sanisalmi kuvailee.

Näyttelyn työstäminen tarjoaa töitä niin floristeiksi, viherrakentajiksi, viljelijöiksi kuin maskeeraajiksi valmistuville oppilaille. ”Näyttelyssä käytetään hyväksi opetuksessa opittuja taitoja ”, Sanisalmi tiivistää ja nyt peikkometsässä on tilaa missä liikkua aiemman vuoden japanilaispuutarhan käytäviin verrattuna.

Jukka-Pekka Moilanen

Viimeistely. Puutarhuriopiskelijat Niina Kinnunen (vas.) ja Heidi Tuomikoski istuttivat torstaina narsisseja ja viljahirssiä keijun lammen rannalle Floralia 2002 -näyttelyyn.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva