Hailuotoon talkoillaan vanhan ajan tuulimylly

Rauni Peltonen

HAILUOTO Saarelle talkoillaan tänä vuonna uusi tuulimylly. Se ei ole mikään moderni energianvispaaja, jollaisia Hailuodossa on jo neljä.

Malli on haettu 1800-luvun myllyistä, joita on jäljellä kolme enimmillään saaren 56 tuulimyllystä.

Tulokas on perinteinen pohjoispohjanmaalainen varvasmylly. Sen mallia ja mittoja on otettu Kaupin myllystä ja se tulee jauhamaan rehellistä ruista.

”Tavoitteena on rakentaa toimiva tuulimylly”, sanoo Esko Väliheikki, vastuuhenkilö Leadet+ -hankkeessa, jota osa myllyn rakentaminen on.

”Kun meillä on täällä saaressa muutama toimiva riihi niin laitetaan vähän ruista kasvamaan, leikataan se ja kuivataan pellolla kuhilailla. Sen jälkeen riihessä kuivataan sekä puidaan ja viimeiseksi jauhetaan tuulimyllyssä. Näin sadaan koko ketju vanhaa tekniikkaa pystyyn.”

Vanhan mallin mylly tulee Ojakylään paikkaan, joka on 15 kilometriä lauttasatamasta. Tielle 7,5-8 metriin nouseva mylly tulee näkymään hyvin. Paikalla on jo aikoinaan ollut tuulimylly.

Haussa myös vanha rakentamisen tieto

Tämän vuoden töihin on saatu rahaa 379 000 markkaa. Hanketta hallinnoi Hailuoto-seura, joka ostaa kunnalta retkeilyreitistön rakentamisen, Santosen taukopaikan suunnittelun ja työnvalvonna.

Lopppu onkin sitten talkoohommaa. Taukotuvan rakentavat talkoilla Santosen miehet, siis siellä asuvat.

Tuulimylly rakennetaan talkoilla, jotka seura organisoi. Puusepän työtä ostetaan vain ratas ja lyhtypyörä.

Myllyaitta on jo salvettu valmiiksi. Se on parhaillaan vajassa kuivumassa ja saa olla siellä vielä parisen kuukautta. Varpaisten rakentaminen aloitetaan huhtikuun aikana.

”Kaikki ohikulkijat ovat tervetulleita keskustelemaan ja antamaan hyviä neuvoja. Samalla voi verestää vanhoja muistoja, jos on joskus nähnyt vanhaa rakentamista”, Väliheikki toivottelee.

Mies uskoo hailuotolaisten kädentaitoihin. Ne ovat säilyneet, kun on eletty erityksissä ja on pitänyt tulla toimeen omin voimin. Siksipä kaikki saarelaisten rakennusvinkit ovatkin tervetulleita.

Myllynkiviä ei ole vielä hankittu. Vanhojen suurien kivien hankevastaava uskoo löytyvän Hailuodosta.

Myllyideaa on viritelty kolmatta vuotta. Sen ajan kokouksia on aina päätelty sanoilla: ”Muuten olen sitä mieltä, että tuulimylly olisi rakennettava.”

Retkeilyreitistö täydentyy

Mylly on osa Leader+ -hankkeen jatkosta, joka käsittää lisäksi retkeilyreitistön kehittämistä. Hailuotoon on rakennettu parisen vuotta retkeilyreitistöä. Tänä vuonna se saadaan valmiiksi.

Aikaisempien nuotiopaikkojen, lintutornien, jätehuoltopaikkojen lisäksi rakennetaan tänä vuonna Santoseen meren rannan tuntumaan nuotiopaikka, hirsimaja, WC ja jätehuoltopiste. Sitä voivat retkeilijöiden lisäksi käyttää talvisin moottorikelkkailijat.

Tämän vuoden urakkaan kuuluvat niinikään opasteiden rakentaminen. Saaren päätien varteen tulevat pääopasteet, muualle kohdeopasteet ja tien varsille tulevat reittien lähtöpaikkoihin ohjaavat viitat. Lisäksi raivataan ja viitoitetaan polkupyöräilijöille omat reittinsä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva