Viihteellä rasismia vastaan

Heidi Hietala

OULU ”Rauhaa, rakkautta”, laulatti gambialaislähtöinen Daddy Ous Pohjankartanon yläasteen oppilaita. Oulun Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat järjestivät Pohjankartanossa SPR:n Syrjintä sattuu -kampanjaan sidotun tapahtuman. SPR puolestaan osallistui kampanjallaan eilen vietettyyn rasisminvastaiseen päivään.

Vajaassa parissa kuukaudessa kasattu tapahtuma koostui Syrjintä sattuu -työpajoista ja -gaalasta. Työpajoissa seitsemäsluokkalaisia perehdytettiin neljän eri roolipelin avulla syihin pakolaisuuden ja maastamuuton takana.

”Nuoret tuntuivat pitävän pelistä ja kertoivat sen herättäneen ajatuksia”, kommentoi työpajoja seurannut Maija Sivula.

Päivällä ja illalla vietettyjen musiikkitapahtumien esiintyjinä oli myös maahanmuuttajia. Tidal Wave yhtyeen Lion-J, Giza, LAzy-D ja Dudiman hötkyttivät yleisöä hiphopillaan.

Tapahtuman järjestäjä-juontaja Anna Tuhkala kritisoi tapahtumassa puhuneen ulkomaalaisasioista vastaavan rikosylikonstaapeli Esa Tasannon toteamusta, ettei ole juurikaan törmännyt rasismiin.

”Monet maahanmuuttajaystävistäni ovat joutuneet pahoinpidellyiksi pelkästään sen vuoksi, etteivät näytä suomalaisilta”, Tuhkala puuskahtaa.

Syrjinnän vastaista sanomaa välitettiin salillisille kuulijoita myös juonnoissa:

”Syrjintä on ihmisten eroihin perustuvaa eli ei hyväksyttävää erottelua. Syrjintää on myös toiminta, joka vaikutuksesta ihmiset joutuvat ilman hyväksyttävää perustettä eriarvoiseen asemaan.”

Kynttilöitä ja mielenosoituksia

SPR:n johtamaan Syrjintä sattuu -kampanjan tavoitteena on kiinnittää huomiota suvaitsemattomuuteen, herättää keskustelua ja tavoittaa erityisesti koululaiset. Toinen tarkoitus oli pysäyttää mahdollisimman moni miettimään omaa suhdettaan maahanmuuttajiin.

SPR on lähettänyt kaikkiin maan peruskouluihin eli yhteensä 3 250 ala-asteelle ja 660 yläasteelle materiaalia suvaitsevaisuusteeman käsittelyä varten.

Koulut ovat saaneet vinkkejä, miten suvaitsevaisuustunnin tai -päivän voisi toteuttaa. Materiaalit ovat kouluille ilmaisia, mutta koulut päättivät itse osallistumisesta. Kouluihin lähetettiin myös erilaisia pelejä, joita pelaamalla jokainen oppilas joutui kokemaan, miltä tuntuu olla syrjitty.

Kampanjan yhteydessä yläasteikäisille tarjottiin mahdollisuutta liittyä maksutta SPR:n jäseniksi. Jäseneksi liittymisellä nuori ilmaisee kannanottonsa suvaitsevaisuuden puolesta.

Vapaaehtoiset järjestivät eri puolilla Suomea kynttilätapahtumia ja mielenosoituksia. Turussa luettiin suvaitsevaisuuskannanotto ja Joensuun Ilosaaressa sytytettiin kynttilöitä suvaitsevaisuuden puolesta.

Suvaitsevaisuus lähtee jo kotoa

Ihonväri, uskonto, kansallinen alkuperä, sukupuoli, kieli tai poliittinen mielipide eivät ole oikeutuksia eriarvoiselle kohtelulle. SPR huomauttaa, että suomalaisessa yhteiskunnassa paitsi syrjitään, myös vaietaan. Vaikenemisen voi helposti tulkita hyväksynnäksi.

”Suvaitsemattomuus heikentää maahanmuuttajien ja muiden etnisten ja kulttuuristen vähemmistöjen mahdollisuuksia elää täysipainoista elämää ja toteuttaa itseään yhteiskunnan tasavertaisena jäsenenä”, huomauttaa SPR:n puheenjohtaja Kalevi Kivistö.

Osa maahanmuuttajista kokee olevansa suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolella. Syitä on useita: Suomen työelämään soveltumaton tai puutteellinen koulutus, puutteellinen kielitaito, syrjintä työmarkkinoilla, kontaktien puuttuminen suomalaisiin sekä kulttuurierot.

SPR:n pakolaistyön koordinaattori Leena-Kaisa Åberg painottaa kotikasvatuksen merkitystä suvaitsevaisuudessa. Toisen ihmisen kunnioittamisen tulee kulkea läpi elämän:

”Tiedon saanti, tutustuminen muihin kulttuureihin ja oppiminen sosiaalisen kanssakäymisen kautta ovat avaimia erilaisuuden ymmärtämiseen. Vastuun kantavat kuitenkin myös päättäjät ja vaikuttajat ottamalla kantaa.”

SPR tukee maahanmuuttajia tukihenkilö- ja ystävätoiminnalla, toivottamalla maahanmuuttajat tervetulleiksi mukaan vapaaehtoistoimintaan, tukemalla maahanmuuttajien kotoutumista sekä puhumalla inhimillisen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan ja suvaitsevaisuuden puolesta syrjintää vastaan.

Ville Kartimo

Joukossa on voimaa. Tidal Waven Lazy-D (ylh.vas.), Lion-J, SPR:n edustaja Anna Tuhkala, Tidal Waven Dudiman ja alarivin Maija Sivula sekä Tidal Waven Giza valistivat Pohjankartanon oppilaita siitä, että syrjintä sattuu.

Lainausmerkkeihin voisi laittaa:

”Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

- Suomen perustuslain 6 § yhdenvertaisuudesta

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva