TE-keskuksille johtajat

Pekka Rahko

OULU Valtioneuvosto päätti keskiviikkona työvoima- ja elinkeinokeskusten johtajista. Oulun ja Lapin lääneissä jatkavat istuvat johtajat: Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen johtajaksi valittiin siis agronomi Leila Helaakoski, Lapin TE-keskuksen johtoon filosofian maisteri Pirkko Nieminen ja Kainuun TE-keskuksen diplomi-insinööri Alpo Jokelainen.

TE-keskusten johtajat valittiin keskuksia perustettaessa vuonna 1997 viiden vuoden määräaikaisiin virkoihin. Nyt johtajien virat täytettiin vakinaisina.

Myös miltei kaikissa muissa Suomen 12 keskuksessa jatkaa istuva johtaja. Ainoa muutos tapahtui Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksessa, kun Lohjan kaupunginjohtajaksi nimitetyn Elina Lehdon seuraajaksi nimitettiin keskuksen osastopäällikkönä toiminut valtiotieteen kandidaatti Hannu Paju.

Työvoima- ja elinkeinokeskukset ovat elinkeinojen, työmarkkinoiden ja maaseudun tarpeisiin vastaavia valtion kehittämis- ja palvelukeskuksia.

”Hakijoita oli kaikkiaan 79”, kertoo neuvotteleva virkamies Marjukka Aarnio kauppa- ja teollisuusministeriöstä. Viisi vuotta sitten virat kiinnostivat huomattavasti suurempaa joukkoa, sillä hakijoita oli tuolloin liki 400.

Nyt valituilla johtajilla oli siis tavallaan paljon kevyemmän sarjan vastus hakuprosessissa, ainakin jos sitä mitataan hakijoiden määrällä.

”Kaikki pätevät hakijat otettiin huomioon”, vakuuttaa Aarnio. Kokemus asiantuntijaorganisaation johtamissa painoi Aarnion mukaan paljon, ja vaikka sitä saa toki muualtakin kuin TE-keskuksista, niin viisivuotinen johtajuus oli vahva valtti.

Haasteita riittää

”Hyvältä tuntuu”, kommentoi Leila Helaakoski vakinaista virkaansa. ”Kuluneet viisi vuotta tuntuivat niin hyvältä, että hain uudestaan.”

Pohjois-Pohjanmaalla yhtenä suurena asiakkaisiin kohdistuvana lähiajan hankkeena Helaakoski mainitsee työvoimatoimistoverkoston uudistumisen, joka astuu voimaan ensi vuoden alusta.

”Jatkuva haaste on uusien työpaikkojen luominen. Maakunnassamme on sangen korkea työttömyys ja vielä nuorisotyöttömyys on poikkeuksellisen korkea. Siinä riittää haastetta kaikille hallinnonaloille.”

”Tässä TE-keskus­maailmassa­han saattaa muutoksia tulla ulkopuoleltakin, ihan mielenkiinnolla odotamme mitä seuraava hallitusohjelma tuo mukanaan”, Helaakoski huomauttaa.

Maatalous puhuttaa

Edellinen maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä lausui viime vuoden lopulla, että kaikki TE-keskusten nykyiset johtajat eivät ole tehtäviensä tasalla. Hemilä ei halunnut nimetä erikseen yhtään johtajaa, mutta sanoi että joillakin johtajilla on ymmärryksen puute, kun asioita tarkastellaan maataloushallinnon näkökulmasta.

”En ole Hemilän kanssa keskustellut asiasta, mutta ajattelin, ettei kommentti koske minua, koska olen koulutukseltani agronomi”, Helaakoski naurahtaa.

Toisaalta Helaakoski myöntää, että TE-keskusjohtajia on taustaltaan monenlaisia. ”Ehkä maaseutuasioiden viidakko on sellainen, että se ei viidessä vuodessa täysin avaudu kaikille.”

Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen johdossa maaseutualan tietämys on etu. ”Kolmesta hallinnonalastamme kaikkein monimutkaisinta on hallinnointi maaseutuosastolla.”

arkisto

Työ jatkuu. Leila Helaakoski valittiin Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen johtoon.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva