Pietari Päivärinnan valitut päivänvaloon

Ilkka lappalainen

YLIVIESKA Kansankirjailijaksi luonnehditun Pietari Päivärinnan teoksia on koottu Valituiksi kertomuksiksi, joka julkistettiin keskiviikkona Ylivieskassa. Edellisen kerran Päivärinnan kirja on painettu vuonna 1914.

Valitut kertomukset on 208-sivuinen ja sisältää 13 Päivärinnan tarinaa. Mukana ei ole elämänkerrallisia tekstejä, jotka pyritään saamaan julki myöhemmin.

Julkistamistilaisuudessa puhunut professori Liisi Huhtala arvioi Pietari Päivärintaa 1800-luvun lopun noin sadasta kansankirjailijastamme menestyksekkäimmäksi ja tärkeimmäksi.

”Kuvaavaa on, että Päivärinnan teoksista otettiin tuolloin suurempia painoksia kuin esimerkiksi Juhani Ahon Rautatiestä”, kertoo kirjan toimittanut Oiva Luhtasela.

Päivärinta kuvaa teoksissaan elämään oman aikansa maaseudulla. Hän lähestyy asioita tavallisten maalla eläneiden ihmisten näkökulmasta. Tiettävästi ensimmäinen Suomen kirjallisuudessa esiintyvä työttömän kuvaus löytyy Päivärinnan teoksesta Oukkari.

Perheellä on keskeinen sija tämän varsin vaatimattomista oloista lähteneen kirjailijan kertomuksissa. Hän kuvaa osuvasti maaseudun naisia ja heidän työtään. Aiheen teoksiinsa Päivärinta ammensi elävästä elämästä; tosin nimet, jopa paikannimet olivat mielikuvituksen tuotetta.

Päivärinta kohosi merkittävään asemaan Ylivieskan alueella. Hän oli kolme kautta valtiopäivillä talonpoikaissäädyn edustajana.

Valituista kertomuksista on otettu 1300 kappaleen painos. Kirjan kustantaja on Pietari Päivärinta -seura.

Pitkä tauko. Professori Liisi Huhtala esittelee Pietari Päivärinnan Valittuja kertomuksia, joka on ensimmäinen tämän kansankirjailijan kertomuksista koostuva kirja sitten vuoden 1914.

Ilkka Lappalainen

Pietari Päivärinta - kansakirjailija

Kirjailija, valtiopäivämies Pietari Päivärinta (1827-1913) oli 1880-luvulla maamme luetuin, tuotteliain ja käännetyin kirjailija.

Syntyi Ylivieskassa vähäväkiseen perheeseen ja joutui jo 7-vuotiaana kerjuulle. Ammatiltaan hän oli lukkari.

Toimi kolme kautta säätyvaltiopäivillä talonpoikaissäädyn edustajana. Pitkään Ylivieskan näkyvin kunnallismies, ja oman aikansa julkkis.

Tuotanto käsittää 3 000 sivua, noin 30 teosta. Teoksia on käännetty 13 kielelle.

Päivärinnan kertomuksissa kuvataan maaseudun elämää Pohjois-Pohjanmaalla 1800-luvun lopulla.

Lähde: OL

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva