Rakentajaa kannattaa kuunnella

50-vuotias

Mikko Kamula Pyhännällä.

Urakoitsijan osaamista ei hyödynnetä tarpeeksi rakennuksia suunniteltaessa. Pyhäntäläisen Rakennuskartio Oy:n rakennuspäällikkö Mikko Kamula ihmettelee, miksi esimerkiksi kustannusarviota kysytään viimeiseksi rakentajalta.

”Arkkitehdillä ja rakennuttajalla on omat arvionsa, mutta urakoitsija tietää, mitä työ todella maksaa. Yhteistyössä on edelleen rutkasti parantamisen varaa.”

25-vuotiaan Rakennuskartiossa lähes yrityksen koko olemassaolon ajan työskennellyt Mikko Kamula karistaa urakoitsijoiden harteilta myös ison osan niille sälytettyä, esimerkiksi kosteusvaurioita aiheuttavien rakennusvirheiden taakkaa.

”Tekovirheitä on kolmasosa. Yhtä paljon ongelmia tulee myös väärästä suunnittelusta ja käyttövirheistä”, rakentaja tähdentää.

Kangaskylässä, Piippolan kirkolla ja Haapajärvellä lapsuutensa viettänyt mies ei oikein vieläkään tiedä, miten hänestä tuli rakentaja. Sosiaalisten taitojen korkeakoulua käytiin 13 sisaruksen kesken, kunnes nuori mies hakeutui ammattioppiin Oulun teknilliseen oppilaitokseen.

Mieluisa sattuma heitti Mikko Kamulan töihin kotikulmille vuonna 1976, kun Pyhännälle haettiin osaajia nousevan rakennusteollisuuden palvelukseen.

”Rakennuskartiota perustettaessa ajateltiin, että töitä riittää etenkin ison talotehtaan imussa. Pyhännän väkiluku nousi tuolloin nopeasti viidelläsadalla. Omakotitaloja, kunnan kohteita ja liiketaloja rakennettiin ja aravalainoista kilpailtiin”, Mikko Kamula muistelee.

Rakennuskartion kasvu löytyi lopulta muualta kuin pientaloista. Valittu strategia kantoi läpi lamankin. Nyt yritys rakentaa ja saneeraa sadan ihmisen voimin lähinnä suuria kohteita: kouluja, terveyskeskuksia ja liiketiloja. Toiminnan toinen painopiste on Pohjois-Pohjanmaan ohella pääkaupunkiseudulla.

Neljä kautta kunnanvaltuustossa istunut ja yhden kauden kunnanhallituksessa puhetta johtanut Mikko Kamula ei enää riennä iltaisin kokouksesta toiseen: nyt tärkeämmäksi on tullut rooli suurperheen isänä.

Kunnan asioita pitkään hoitaneena hän ei vieläkään lämpene kuntaliitosajatuksille. Mikko Kamula sanoo, ettei esimerkiksi neljästä kunnasta muodostettava Siikalatvan kunta ratkaisisi ongelmia.

”Neljä osakeskusta jäisi silti. Palvelujen jakaminen niiden kesken ei olisi helppoa. Liitosta parempi ratkaisu on seutukunnan yhteistyön lisääminen.”

Rauhanyhdistyksen puheenjohtajana Mikko Kamula kokee Pyhännän paikkakunnaksi, jossa ihmisiä ei erotella uskonnon perusteella. Oman yhdistyksensä ihmisiä hän luonnehtii yhteiskuntaorientoituneeksi, tunnolliseksi väeksi.

Mikko Kamula viettää syntymäpäiväänsä kotonaan tänään alkaen kello 13. Syntymäpäiväseurat pidetään Rauhanyhdistyksen talossa ensi sunnuntaina kello 14.

Juurilla. Pyhäntä sopii Mikko Kamulan mielestä oikein hyvin ympäri maata urakoivan rakennusfirman kotipaikaksi.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva