Yritysten jatkajista puutetta

Pasi Klemettilä

OULU Pohjois-Pohjanmaalla on iso joukko yrityksiä, joissa yrittäjät ovat ikääntymässä eikä jatkajaa ole näköpiirissä.

Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen yritysosasto on teettänyt selvityksen senioriyrittäjien tilanteesta. Senior-projektin ensimmäisessä vaiheessa selvitettiin tietoja niin sanottujen ikääntyneiden eli yli 50-vuotiaiden yrittäjien omistamista ja johtamista yrityksistä.

Kyselyn mukaan jatkajista on selkeä puute. Vastaajista vain 27 prosentilla on jatkaja yrityksessä ja 51 prosentilla ei. 22 prosentilla yrittäjistä on lapsia, jotka eivät ole päättäneet, haluavatko jatkaa yritystoimintaa.

Selvityksen on tehnyt kuopiolainen yrityskonsultti Seppo Hoffrén. Selvityksen puitteissa lähestyttiin kaikkiaan noin 4 000:ta yrittäjää. Vastauksia saatiin kaikkiaan 373 kappaletta. Se edustaa hieman yli 10:tä prosenttia Pohjois-Pohjanmaan alueen ikääntyneiden yrittäjien omistamista yrityksistä.

Pohjois-Pohjanmaan alueella on 14 124 yritystä, joista yli 32 prosenttia eli 4 366 on yli 50-vuotiaiden yrittäjien omistuksessa. Yli 65 vuotiaiden omistamia on 419, ja 60-65 vuotiaiden omistamia 720 kappaletta. 55-59 vuotiaiden omistamia on 1 297 ja 50-54 vuotiaiden omistamia 1 930 kappaletta.

Voidaan olettaa, että Pohjois-Pohjanmaan alueella seuraavien 10 vuoden aikana noin 3 300 yrittäjää siirtyy pois yritystoiminnasta joko sukupolvenvaihdoksen, yrityskaupan tai yritystoiminnan lopettamisen kautta. Määrä edustaa noin 7,5:tä prosenttia alueen nykyisestä yrityskannasta.

Pitkä tausta yrittäjänä

Ikääntyneet yrittäjät ovat kokeneita. Vastaajista 53 prosenttia on toiminut yrittäjänä ainakin 20 vuotta ja 82 prosenttia vähintään 10 vuotta.

Ikääntyneiden yritykset myös menestyvät. Vastaajista 45 prosenttia ilmoitti yrityksensä menestyvän hyvin tai erinomaisesti ja 85 prosenttia vähintään keskinkertaisesti.

Vastaajista 60 prosenttia uskoo yritystensä toiminnan jatkuvan lähitulevaisuudessa ennallaan. Merkittävää kasvua ei ole odotettavissa. 31 prosenttia yrittäjistä ilmoitti, että suunnitelmissa on kasvattaa yritystä. 9 prosenttia aikoo supistaa toimintaa.

Yrityksen myynti on vain yksi vaihtoehto

21 prosenttia vastaajista ilmoittaa olevansa valmis myymään yrityksensä vaikka heti, 36 prosenttia ilmoittaa myyvänsä mahdollisesti joskus tulevaisuudessa ja 43 prosenttia ilmoittaa, että ei ole edes harkinnut yrityksensä myyntiä.

Yli kaksi kolmasosaa kokee yrittämisen mielekkääksi ja palkitsevaksi toimintamuodoksi. Moni on aikoinaan ryhtynyt yrittäjäksi, koska on esimerkiksi halunnut ottaa riskejä. Myös niitä on, joiden mielestä yrittäjyys on vaihtoehto työttömyydelle.

Suomessa yrittäjä ei päästä irti

Seppo Hoffrénin mukaan tärkeää olisi aloittaa vetäjän vaihdoksen valmistelu noin viisi vuotta etukäteen. Vuosi ennen h-hetkeä kaiken pitäisi itse asiassa olla jo valmiina.

Hoffrén muistuttaa, että sukupolvenvaihdoksessa seuraajan ei tarvitse olla oma jälkeläinen.

”Ostajan löytäminen on se kaikkein vaikein asia, jos omasta perheestä ei löydy jatkajaa”, Hoffrén toteaa.

Hänen mukaansa on huomattava asia, että 43 prosenttia yli 50-vuotiaista yrittäjistä ei ole edes harkinnut yrityksensä myyntiä. Mitä muuta sitä sitten tekisi, moni yrittäjä ajattelee. Oma yritys voi olla yrittäjälle kuin oma lapsi.

Eräässäkin selvityksessä todettiin, että muualla Euroopassa ikääntyneet yrittäjät häipyvät sukupolvenvaihdoksen jälkeen kerralla ja kunnolla yrityksen kuvioista. ”Suomalaiset olivat ainoa kansakunta, jossa vanhat yrittäjät tahtoivat jäädä yritykseen, ne eivät lähteneet kulumallakaan pois”, Hoffrén nauraa savolaisen vääräleukaiseen tyyliin.

Senior-projektin jatkoksi on TE-keskuksen yritysosaston kehittämispäällikön Jouko Sarkkisen mukaan luvassa opastus- ja koulutustoimintaa. TE-keskuksella on projektin ulkopuolellakin tarjota opastusta sukupolvenvaihdosta miettiville yrityksille.

Yrittäjälle jatkuvuus on tärkeää

OULU Yrittäjä Risto Luttisella on avain- ja suutarialan yritys, Ykkössuutari, Raksilan market-alueella. Luttisen mukaan hänellä on ollut selvät sävelet jo pitkään, ennen 60:tä ikävuotta hänen pitäisi päästä siirtämään vetovastuuta muille. Hän on viime vuonna täyttänyt 50- vuotta.

Vielä ei ole varmasti päätetty, kuka yrityksen pääosakkaaksi tulee. ”Jatkaja kuitenkin löytyy, se on selvä asia”, Luttinen sanoo. Osakeyhtiömuotoisen yrityksen toiminnassa on useita mahdollisuuksia.

Risto Luttinen on muun muassa myynyt yrityksen osakkuuksia nuoremmille työntekijöille, ja omakin jälkikasvu on kuvioissa mukana. ”Jos yhtäkkiä tehdään sukupolvenvaihdos, nuori polvi käytännössä maksaa yrityksen toiseen kertaan. Jos sukupolvenvaihdos tehdään pitkällä tähtäimellä, päästään helpommalla.”

Muutaman vuoden sisällä vaihdos on tarkoitus toteuttaa. ”Kyllä se itselle olisi tärkeää, että hommaa jatketaan, kun tätä on kohta tehnyt 26 vuotta.” (PK)

Jukka leinonen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva