Möyhennettyjä Suomen markkoja

Teatrian seinille

Oulun teatterin evakkoajan päänäyttämö äänieristetään värikkäällä setelisilpulla

Eeva Kauppinen

OULU Oulun kaupunginteatterin evakkoajan tilat äänieristetään edesmenneillä Suomen markoilla. Setelisilppua ruiskutetaan Limingantullissa sijaitsevan entisen Atrian pakkaamo- ja varastohallin seinille ja kattoon.

Teatriaksi nimitetty evakkoajan teatteritila saa silputuista kaksikymppisistä taivaansinistä, viisikymppisistä pahvinruskeaa ja satasista mustikan väristä sävyä.

Kaikuisa hallitila tarvitsee äänieristettä toimiakseen teatteritilana. Teatterin väki onkin tutkinut, millä tavalla hallin akustiikkaa saataisiin parannettua.

”Ensin meinattiin panna seinille kankaita, mutta ne tulisivat tolkuttoman kalliiksi. Sitten löydettiin tämmöinen erilainen akustiikkaeriste”, kertoo teatterin näyttämöpäällikkö Ari Törmä.

Kerrankin kulttuurille sataa rahaa seinien ja kattojen täydeltä.

Pumpulimaista setelimuhennosta

Kiiminkiläinen Ekovilla Eristepalvelu valmistaa jätepaperista talonrakennuksessa käytettävää Spray-on lämpö- ja akustiikkaeristettä. Erityistapauksissa samankaltaista akustiikkaeristettä tehdään nyt myös vanhasta silputusta Suomen valuutasta.

”Voimme ruiskuttaa eristettä eri vahvuisia ja eri värisiä kerroksia liiman kanssa. Atrian halliin on tarkoitus ruiskuttaa 20 millimetrin kerros. Setelisilppuun sekoitetaan liimaseos ruiskutusvaiheen ilmalennon aikana”, kertoo toimitusjohtaja Eero Ervasti käytännön totetuksesta.

Entiset setelit tulevat kiiminkiläisyritykseen Suomen Pankin silppuamina. Pussitettu silppu on rakenteeltaan samankaltaista kuin vastaava arkistopaperisilppu.

Silpun voi vielä tässä vaiheessa tunnistaa entiseksi rahaksi. Seassa hohtelevat vielä hologrammien ja metallinauhojen kappaleet.

”Me vielä kertaalleen rouhitaan silppu tehtaalla vähän hienommaksi, lähes pumpulimaiseksi.”

Setelisilppu on Ekovillallekin materiaalina aivan uusi.

”Tarkoitus on tehdä eri sävyistä koeruiskutuksia samalla kun toteutetaan ensimmäinen kohde eli teatterin harjoitustilan katto.”

Ruiskutukset alkavat parin viikon kuluttua.

Setelisilppua tuli 100 000 kiloa

Setelisilpun on Suomen Pankilta ostanut myynti-, markkinointi- ja kehitysyhtiö Novanet Oy. Setelisilpusta on Novanetin kanssa tehnyt sopimuksen Ekovillan emoyhtiö Kuusankoskelta.

”Itse asiassa me myöhästyimme”, toteaa Eero Ervasti ja tarkoittaa suoraa sopimusta Suomen Pankin kanssa.

Novanet syntyi projektin pohjalta, kertoo yhtiön edustaja Leena Riekkola. Ekovilla on vain yksi yhtiön yhteistyökumppaneista. Muita yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi yksittäiset taiteilijat.

”Setelisilpusta tuotekehitetään tietynlaisia erityistuotteita mm. sisustamiseen ja akustiikkaan”, kertoo Leena Riekkola.

Silppu on rahanalaista tavaraa. Ekovillan varastossa on sitä 5 000 kilon erä, josta arviolta puolet kuluu Teatrian äänieristykseen.

”Erässä on kymmeniä miljoonia markkoja”, huiskauttaa Eero Ervasti.

Kaiken kaikkiaan Suomen Pankki silppusi seteleitä lähes 100 000 kiloa. Arviot jopa 600 000 silppukilosta olivat ylilyöntejä, toteaa Leena Riekkola. ”Eniten silppua saatiin satasista, joita oli pankkiautomaateissa.”

Myös Ekovillan jätepaperisilppua on kokeiltu taiteellisessa tuotannossa esimerkiksi Limingan taidekoulussa. Muutkin koulut ostavat sitä askartelumassaksi.

Purkutyöt alkavat mahdollisesti tänään

Atrian entinen 12,5 metriä korkea halli muunnetaan teatteritilaksi lavastuksen ehdoilla, kertoo näyttämöpäällikkö Ari Törmä.

Isoa hallia ei maalata mustaksi niin kuin teatteritiloja yleensä.

Ensimmäiseksi produktioksi Teatriaan valmistuu musiikkinäytelmä Milanon ihme, jonka ensiesitys on 28. syyskuuta.

Milanon ihmeen ohjaa Kari Paukkunen, lavastaa saksalaisvierailija Peter Schöttle ja säveltää Jukka Pääkkönen.

Purkutyöt Atrian hallilla alkavat toivon mukaan tänään ja kestävät viikon, toteaa Ari Törmä.

”Atrian tarvitsemien kuljettimien betonisia hyllytasoja joudutaan purkamaan katsomon edestä pois. Samalla poistetaan osittain kaksikerroksiseksi jaettuun tilaan kiinnitettyjä suojaverkkoja.”

Purkamisen jälkeen seuraa sisustaminen.

”Lavastuksen tilaratkaisujen takia on vielä auki, vuokrataanko katsomorakennelma eli putkikatsomoelementit Hamina Tattoolta vai valitaanko joku muu ratkaisu.”

Teatriaan haetaan vähintään 450 ja maksimissaan 550 hengen katsomoa.

Oulun kaupunginteatterin on oltava remontin ja uudisrakennuksen alta tyhjillään 2. toukokuuta.

”Milanon ihmeestä on keväällä pelkkiä lauluharjoituksia. Varsinaiset harjoitukset pyritään aloittamaan Teatriassa elokuun alkupuolella”, laskeskelee teatterin tiedotussihteeri Aila Piispa.

Pekka Ala-aho

Rahaa kuin roskaa. Suomen edesmenneistä seteleistä tehtyä silppua käytetään äänieristeenä - ensimmäiseksi oululaisen Teatrian seinissä ja katoissa. Kiiminkiläisen Ekovilla Eristepalvelun toimitusjohtajalla Eero Ervastilla on vasemmassa kädessään silputtuja viisikymppisiä ja oikeassa tuhatlappusia. Hänen takanaan ylenee 5 000 kilon setelisilppuvuori.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva