Uimahalli sai lisämiljoonansa

Äänin 24-19 Haukiputaan valtuusto jätti tinkikierroksen tekemättä

Liisa laine

HAUKIPUDAS Jatulin kylkeen rakennettava uimahalli saa puuttuvat 841 000 euroaan. Haukiputaan kunnanvaltuusto päätti asiasta maanantai-iltana. Päätöstä edelsi kuitenkin äänestys siitä, jätetäänkö asia pöydälle tinkauskierrosta varten.

Aikalisää ehdotti keskustan Mirja Vehkaperä. Esitys hävisi lopulta äänestyksessä äänin 24-19 ja toimeen päätettiin tarttua heti.

Urakkatarjousten jälkeen Haukiputaan uimahallin kustannukset kohosivat 5,5 miljoonaan euroon talousarviossa tarkoitukseen varatusta 4,7 miljoonasta eurosta. Kun uimahallia aikoinaan ryhdyttiin puuhaamaan kustannusarvio liikkui noin 4,2 miljoonassa eurossa.

Kunnanjohtaja Heikki Seppälä kertoi kaikkien muiden arvioiden pitäneen kutinsa, mutta jokaisessa urakkatarjouksessa rakennustekniset kustannukset ylittivät suunnitteluarviot.

Seppälä totesi omana käsityksenään, ettei urakkatarjouksissa ole ilmaa; jos jostain joudutaan tinkimään, se näkyisi heti laadussa ja toiminnoissa.

”Viisainta on tehdä hyvä halli kertarutinalla. Sitten se vasta kalliiksi tulee, jos kaikki joudutaan tekemään kymmenen vuoden päästä uudestaan.”

Tarja Isohätälä (kesk) paheksui arvioiden heittelehtimistä. Hänen mielestään tinkauskierros olisi ollut paikallaan, samoin esimerkiksi porealtaiden vähentäminen ja liukumäen lyhentäminen säästöjen aikaansaamiseksi.

Viime mainitut ehdotukset eivät saaneet kannatusta ainakaan paikalle saapuneen yleisön keskuudessa. Myös muutamat valtuutetut olivat sitä mieltä, ettei porealtaista kannata ruveta tinkimään. Jo nyt poukkulaudun puuttuminen harmittaa ainakin vihreiden Tarja Pasmaa.

Toisaalta uimahallin rakentamista periaatteessa kannattava Pasma pelkäsi, että uimahallin vaatimat ylimääräiset rahat otetaan loppujen lopuksi päiväkotien ja koulujen rakentamisesta. ”Näin ei saa tapahtua!”

Uimahallikeskusteluun liittynyttä kunnan talouden arviointia leimasi seikkailevien yhteisöverorahojen aiheuttama hämmennys.

Toisten taloustietojen (viime vuoden tilinpäätös) mukaan kunnalla on takanaan historiansa paras vuosi ja toisten (talousarvio) kunnan talous on mennyt vuodessa yli 17 miljoonaa euroa taaksepäin. Meneekö kunnalla hyvin vai huonosti, vai hyvin huonosti, pähkäilivät valtuutetut.

”Vaikeita aikoja on varmasti tulossa”, myönsi kunnanjohtaja Seppälä, mutta korosti samalla, että tilanteeseen on varauduttu ja että pahemmastakin on selvitty.

Yhteisöveroista Seppälä heitti piirtimeen kalvon, jossa näkyi viiden viime vuoden heittelehtivä tilanne: vuonna 1998 Haukipudas sai neljä miljoonaa, vuonna 1999 20 miljoonaa, vuonna 2000 31 miljoonaa, viime vuonna 46 miljoonaa ja tänä vuonna 15 miljoonaa markkaa (2,5 miljoonaa euroa) yhteisöverotuloja. Ensi vuonna kunta joutuu sitten pulittamaan niitä takaisin 3,5 miljoonaa euroa (21 miljoonaa markkaa).

Valtuuston päätös saa lainvoiman noin kuukauden päästä, jolloin rakennustöihin päästäisiin huhtikuussa. Hallin pitäisi olla valmis vuoden kuluttua. Aikataulu on kuitenkin erittäin tiukka.

Jukka Leinonen

Ei viivyttelyä. Pentti Lahdensivulta (sd) ei herunut kannatusta uimahallipäätöksen lykkäämiselle. ”Töihin on päästävä mahdollisimman pian, eikä laadussa kannata tinkiä.” Vieressä puoluetoveri Auli Nurkkala ja vasemmistoliiton Irma Kiventerä, käytävän toisella puolen keskustan Tuomo Kärkkäinen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva