Painopiste siirtynyt piirun verran Brysseliin päin

Piippolan Leskelän kylä menetti keskipisteen paikan Kärsämäen Rannankylälle

Ilkka Lappalainen

KÄRSÄMÄKI Sen jälkeen, kun Piippolassa selvittiin järkytyksestä Leskelän kylän menetettyä Suomen keskipisteen paikan naapurikunnan Kärsämäen Rannankylälle, ollaan asian saama käänne väännetty parhain päin.

Piippolan kunnanjohtaja Jouni Perälän kerrotaan todenneen, että Piippolan Leskelän kylä jää kaikkien tietoisuuteen itsenäisen Suomen keskipisteenä. EU-Suomen keskipiste saakin piipposten mielestä olla 24,5 kilometriä lähempänä Brysseliä, eli Kärsämäellä.

Kuinka kauan keskipiste on Eero ja Inkeri Haarasen talon sivupihalla Rannankylällä, on vielä arvoitus. Ainakin maanantaina se mitattiin sentin tarkkuudella paikalle, johon pantiin hirrestä veistetty, paanukatolla koristeltu ja vahvalle, tuoreelle tervalle tuoksuva pysti merkiksi.

Voi olla , että keskipiste muuttaa paikkaa jo vuonna 2006, jolloin Suomi ja Ruotsi tarkistavat rajojaan seuraavan kerran. Tai ainakin sitten, kun Suomi ja Venäjä hakevat suurennuslasin kanssa rajan paikkaa. Siihen rajaan kun ei ole kajottu sitten jatkosodan. Sen sijaan Ruotsin ja Norjan rajoja tutkaillaan aina neljännesvuosisadan välein.

Maan kohoaminenkin toki vaikuttaa siihen, missä keskipiste on. Maanmittauslaitoksen tietokoneet ovat laskeneet, että Suomi saa tällä tavoin lisämaata parisen hehtaaria päivässä.

Iloa koko alueelle

”Asiallisesti ottaen keskipiste on nyt Kärsämäellä”, vakuuttaa maanmittausneuvos Arvo Kokkonen Maanmittauslaitokselta.

Kärsämäelle ilosanoma keskipisteen valtauksesta tuli joulun alla Kokkosen lähetettyä kunnanvaltuuston puheenjohtajalle Markku Koskelle joulukortin saatesanoin: ”Hyvä veli! Tiedätkö, että asut Suomen keskipisteessä?”

Koskelta on matkaa Haaraselle vain kivenheiton verran.

Markku Koski ei ole kuitenkaan ryöstämässä kaikkea kunniaa Piippolan Leskelän kylältä, vaan hän antaa piippostenkin paistatella keskipisteen valossa. Kokeneena poliitikkona hän korostaa sitä, että koko alue voi käyttää tätä hyväksi markkinoinnissa.

Eero Haaranen myöntää yllättyneensä tiedosta, että piste osui juuri heidän tontilleen. Hän ei kuitenkaan usko sen suuremmin häiritsevän elämää. Mitä nyt Pyhäjoen toiselta puolelta, paanukirkolta tiirailevat pihamaalla seisovaa maamerkkiä.

Suomi tasapainossa

Sen jälkeen kun kartoittaja Pekka Laukka Maanmittauslaitoksen Oulun toimipisteestä oli syöttänyt koordinaatit satelliittipaikannuslaitteeseen ja osoittanut sentin tarkkuudella keskipisteen paikan, Arvo Kokkonen ja Markku Koski kävivät lekan kimppuun ja nuijivat metallisen putken pisteen paikalle.

”Kyse on oikeastaan painopisteestä. Kun kalastajalangalla nostetaan tältä kohden, Suomi pysyy tasapainossa”, Arvo Kokkonen selventää.

Keskipisteen muutoksen taustalla on vuoden 2001 alussa päätökseen saatu peruskartoituksen digitaalisointi. Se mahdollistaa erilaisia laskutoimituksia, kuten maan keskipisteen määrittelyn.

Suuri syy siihen, että keskipiste siirtyi Leskelän kylältä on vuonna 1995 tapahtuneessa merirajan ulottamisessa neljästä 12 meripeninkulmaa.

”Maantiedon kannaltahan tämä on mielenkiintoinen”, Arvo Kokkonen toteaa.

Keskellä Suomea. ”Mumpa jalka on nyt keskipisteessä”, nuori koulupoika hihkaisi päästyään ensimmäisten joukossa tukimaan tarkemmin, miltä Pyhäjoen töyräälle pystytetty keskipisteen merkki näyttää.

Ilkka Lappalainen

Se on tässä. Kartoittaja Pekka Laukka syöttää tiedot satelliittipaikannuslaitteeseen ja toteaa Suomen keskipisteen olevan juuri tällä kohtaa.

Ilkka Lappalainen

Pysti paikalle. Kartoittaja Pekka Laukka seuraa, kun Markku Koski ja Arvo Kokkonen pystyttävät Suomen keskipisteen merkkiä Kärsämäen Rannankylälle.

Ilkka Lappalainen

Keskipiste. Suomen keskipiste on nyt virallisesti Kärsämäen Rannankylällä.

Ilkka Lappalainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva