Karin hiihtouralle komea päätös

Hiihto

Paralympialaiset

Kaleva

SALT LAKE CITY Iiläinen Tanja Kari teki Salt Lake Cityn kisoissa sen mitä häneltä osattiin odottaakin: hiihtäjä näytti jälleen olevansa maailman paras ja otti kisoissa kaikilta henkilökohtaisilta matkoiltaan kultamitalin. Mitalisaldoa täydensi vielä naisten viestistä saavutettu pronssi. Kaikkien aikojen paras paralympiatason naishiihtäjä laittaa kuitenkin sukset naulaan ja jättää kilpaladut jatkossa muille.

Hiihtäjän jäähyväiset kansainvälisille kilpaladuille olivat näyttävät. Kari voitti paralympialaisten päätösmatkan 15 kilometriä ylivoimaisesti. Loppusuoralla oli aikaa tuulettaa siniristilipun kanssa.

Karin mittava hiihtoura alkoi vuoden 1992 paralympialaisista Albertvillesta. Kaiken kaikkiaan paralympiaedustuksia tuli neljä.

”Hiihtouran varrelle mahtuu monta hohdokasta hetkeä, sillä onhan tässä kilpalatuja hiihdetty jo vuosia. Kisojen viimeinen hiihto oli kuitenkin se mitä olen hakenut: pystyin ylittämään itseni ja hiihto oli suoraan sanottuna täydellinen. Totta kai vaikeuksia ja heikkojakin aaltoja matkan varrella oli, mutta laskuissa pystyin hyvin palautumaan ja nousuihin pääsin aina uusin voimin. Oma vauhti oli tänään kovaa, oikeastaan parempaa kuin koskaan aikaisemmin”, Kari kertasi lauantain kilpailua.

Hiihtoladut eivät unohdu

Jyväskylän yliopistossa liikuntasosiologiaa opiskelevan hiihtäjän mitalisaldo paralympialaisista on mittava: kymmenen kultamitalia, yksi hopea ja yksi pronssi. Kukaan muu suomalainen naishiihtäjä ei ole pystynyt samaan.

”Onhan tuo mahtava määrä, mutta jossain vaiheessa pitää osata myös päättää urheilu-ura. Omalta kohdaltani kilpaladut saavat nyt jäädä. Jatkossa keskityn muihin asioihin. Ei hiihtäminen kuitenkaan kokonaan jää”, Salt Lake Cityssä Kansainvälisen paralympiakomitean (IPC) urheilijakomiteaan valittu Kari sanoo. Hän on myös maastohiihdon hallituksessa kehittämistehtävien koordinoijana, joten seuraavissa kisoissakin iiläinen on varmasti mukana, mutta eri roolissa.

”Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on myöskin valloittaa etelänapa, joten siinä riittää haastetta enemmän kuin paljon”, Kari kertoo.

Tulevaisuus huolestuttaa

Salt Lake Cityn paralympialaisissa suomalaisten mitalisaldo oli kahdeksan mitalia: neljä kultaa, yksi hopea ja kolme pronssia - kaikki naishiihtäjien tuomina. Maastohiihdon tulevaisuus Suomessa saa Tanja Karin mietteliääksi.

”Nyt nautitaan täysin siemauksin saavutetuista mitaleista, mutta maan pinnalle pitää palata nopeasti. Näistä kisoista suomalaisten tulos oli hyvä: kahdeksan mitalia on mallikelpoinen suoritus. Tulevaisuuden näkymät eivät kuitenkaan ole yhtä hohdokkaat: mieshiihtäjät ovat jääneet melkoisesti kärjen vauhdista ja nuoria hiihtäjiä olisi saatava mukaan niin naisten kuin miestenkin puolelle”, Kari kiteyttää.

Kari aikoo itse olla jatkossa mukana seuratyössä, joten hiihtoladuilla hänet nähdään vielä usein. Numerolappua hän ei kuitenkaan enää haalriinsa kiinnitä.

”Enköhän minä ole viimeisen 20 vuoden aikana antanut kilpaladuilla se, jonka voin. Nyt on muiden vuoro.”

Tanja Kari IPC:n urheilijakomiteaan

SALT LAKE CITY Maastohiihtäjä Tanja Kari valittiin kansainvälisen paralympiakomitean IPC:n urheilijakomiteaan Salt Lake Cityssä. Paralympialaisiin osallistuneilla urheilijoilla oli viiden päivän ajan mahdollisuus äänestää seitsemästä ehdokkaasta kolme paralympiaurheilijaa urheilijakomitean talvilajien edustajiksi vuosiksi 2002-2006. Kaksi kultamitalia ja viestipronssia voittaneen Karin lisäksi valittiin Espanjan Carmen Garcia (maastohiihto) sekä Australian Michael Milton (alppihiihto).

Yleiskokouksissa valittiin kullekin lajille uudet hallitukset, joiden tehtävänä on johtaa nelivuotiskauden aikana paralympialajien kehittymistä. Hiihtouransa Salt Lake Cityn paralympialaisiin päättävä Kari valittiin maastohiihdon hallitukseen kehittämistehtävien koordinoijaksi. (STT)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva