Muutto näkyy järjestöissäkin

Pohjoisessa rotarytoiminta saa lisää verta uusista ammateista

Aimo Kajava

PUDASJÄRVI Viime vuosien vahva muutto piirtää jälkensä joka paikkaan ja sen vaikutukset näkyvät muun musssa järjestöjen toiminnassa.

Kaikilla järjestöillä uusien jäsenien saaminen on yksi päällimmäisiä tavoitteita, jonka saavuttamista vaikeuttaa väen väheneminen pohjoisen maakunnissa.

Oulun ja Lapin läänien alueella toimivassa Rotarypiirissäkin uusien tuulien puhaltaminen näkyy. Heinäkuun alussa seuraavan kauden piirikuvernöörinä aloittava oululainen Erkki Vornanen kertoo, että muun muassa keskushallinnon kutistuminen näkyy paikallisissa maaseutukuntein klubeissa. Aktiivisia ja valveutuneita uusia jäseniä tarvitaan, mutta muutto jättää oman jälkensä paikalliseen toimintaan.

Pohjoisen rotaryt ovat kuitenkin kantaneet hyvin kortensa kekoon, sillä Oulun ja Lapin lääneissä tomivien 38 klubin jäsenkunta on kasvanut tällä kaudella ennakkotietojen mukaan ripeimmin koko maan piireistä. Kahdessa läänissä rotareita on 1 345.

Yksi syy rotarypiirin hyvään kehitykseen löytyy Oulun seudun kovasta kasvusta ja uuden teknologian vyörystä, josta järjestökin on ammentanut tietoisesti osansa.

Piirin uusin klubi, Oulun pohjoinen, on satsannut juuri uusilla aloilla työskenteleviin ihmisiin.

”Klubilla on mahdollisuus laatia sellaiset säännöt, että se kiinnostaa etenkin it-väkeä. On mahdollista, että he voisivat osallistua kokouksiin vaikka virtuaalisesti”, Vornanen kertoo.

Piirikuvernööri, raahelainen Matti Honkala on tyytyväinen loppuun kallistumassa olevan kautensa tuloksiin.

Hän muistuttaa, että palvelujärjestön jäsenistön lisääminen ei ole helppo tehtävä, vaikka rotaryt pystyvät tarjoamaan sellaisia toimintamuotoja, joita muilla ei ole. Aivan nuorten ihmisten liikkeelle lähtemisessäkin on omat rajoitteensa.

”Suurin osa jäsenistähän on yli 40-vuotiaita. Jokaisen on oltava kuitenkin sellaisessa asemassa, että pystyy suhteellisen hyvin päättämään ajan käytöstään”, Honkala sanoi.

Oulussa toimii tällä hetkellä seitsemän klubia. Vornasen mukaan tavoitteena on kasvattaa klubien määrää yhdellä joka toinen vuosi.

”Naiset ovat myös tulossa kovasti mukaan, nyt piirissä on yksi istuva presidentti”, Vornanen kertoi.

Palvelujärjestö on levittäytynyt myös itärajan taakse, jossa on kotimaisten piirien alaisuudessa yksittäisiä klubeja, muun muassa Kantalahdessa.

Vornasen seuraavan kauden yhtenä tavoitteena on myös jäsenistön kasvattaminen. Vaihto-oppilastoimintaankin hän toivoisi kasvua. Nyt vuosittain erilaisissa vaihtoihin pääsee kotimaassa kuutisenkymmentä nuorta. Vastavuoroista toimintaa voidaan kasvattaa lisäämällä Suomen kiinnostavuutta. Vornasen arvion mukaan tätäkin on vienyt eteenpäin se, että maa tunnetaan teknologialtaan yhtenä maailman kärkivaltioista.

Rotarypiiri 1 400:n ensi kauden linjauksia hiotaan viikonvaihteessa Pudasjärvellä, jossa on koulutettavana 70-80 järjestön virkailijaa kaudelle 2 002-2 003.

rotary 1, pari ukkoa

Aimo Kajava

Virkailijat koulutuksessa. Pohjois-Suomen Rotareiden ensi kauden virkailijat ovat koolla Pudasjärvellä. Rovaniemeläiset Markku Kanerva (vas.) ja Risto Airaksinen valmistautuivat kokoukseen.

rotary 2, tuleva piirin pomo

Aimo Kajava

Muutto näkyy. Ensi kauden piirikuvernööri. Erkki Vornanen kertoo, että muutto heijastuu palvelujärjestöönkin.

rotary 3, mies hilut kaulassa

Aimo Kajava

Kova vuosi. Piirikuvernööri Matti Honkala pitää kauttaan haastavana, jonka aikana jäsenistö on kasvanut hyvin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva