Hevosurheilukeskus tuli kuin tilauksesta

Teija Niskala

RUUKKI Sekä ravi- että ratsastuspuolen harrastajat ovat tiedostaneet Ruukkiin rakennetun hevosurheilukeskuksen mahdollisuudet. Maneesi, ravirata, hiittisuora ja muut toiminnan kannalta tarpeelliset tilat ovat olleet heti valmistumisesta lähtien täysipainoisesti käytössä ja niistä on ollut pelkästään positiivisia kokemuksia. Pohjois-Suomen laajimmat hevosurheilun puitteet tarjoava keskus rakennettiin palvelemaan lähiseudun oppilaitoksia, yhdistyksiä ja yksityisiä ihmisiä.

”Käyttökokemukset maneesista ja muista keskuksen osista ovat olleet erittäin myönteisiä. Kuntayhtymän tavoitteena on ollut pitää paikat sellaisessa kunnossa, että ne tarjoavat hyvät mahdollisuudet hevosurheilun käyttöön”, sanoi Raahen koulutuskuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja Risto Rautio keskuksen avajaisissa lauantaina.

Viime vuoden lopulla valmistuneen hevosurheilukeskuksen toiminnasta vastaa Raahen koulutuskuntayhtymä, joka on vuokrannut tilat Ruukin maaseutuoppilaitoksen käyttöön. Keskuksen toiminnan käytännön hoitamisesta vastaavat alan yksityiset yrittäjät. Maaseutuoppilaitos ja Ruukin lukio ostavat heiltä koulutukseen liittyviä palveluita käyttöönsä.

”Uskomme, että saamme myöhemmin käyttäjiä muiltakin oppilaitoksilta. Tällainen toimintatapa on tällä hetkellä vielä uutta Suomessa ja tarjoaa etuja sekä oppilaitoksen että yrittäjien kannalta”, Rautio kertoi.

Koulutuskuntayhtymä on jo nyt todennut, että kaksi 20 hevosen tallia ei riitä ja laajennuksia on vireillä.

”Kolmas tallirakennus on suunnitelmissa. Lisäksi alueelle on tulossa yksityisiä talliyrittäjiä, jotka tarvitsevat tilaa hevosilleen. Viime päivinä on keskusteltu myös hevoshotellin rakentamisesta parin kilometrin päässä sijaitsevaan Hämeen navettaan”, koulutuskuntayhtymän johtaja Jukka Pekka Ansamaa valaisi tulevaa.

Avajaisissa puhunut lääninsivistysneuvos Pertti Kokkonen totesi, että luonnonvara-ala ei ole ollut viime aikoina kovin vetovoimainen, mutta alalla on ollut havaittavissa myönteisiä merkkejä.

”Plus-merkkinä voidaan todeta raviurheilu- ja ratsastuskoulutuksen vetovoimaisuuden lisääntyminen”, Kokkonen sanoi.

”Ruukista on mahdollisuus kehittää nykyistä vielä vetovoimaisempi perusmaatalouden vaatimaa ja laadukasta opetusta antava oppilaitos, onhan paikkakunnalla myös alan tutkimuskeskus. Maaseutuyrittäjältä edellytetään nykyaikana todella vahvaa ja hyvää osaamista.”

Kokkosen mukaan hevosurheilukeskuksen saaminen paikkakunnalle on osoitus valtavasta ponnistuksesta ja ihmetyttää ulkopuolisia.

Hevosurheilun käytössä. Ruukin Maaseutuoppilaitoksen välittömään läheisyyteen rakennetun Pohjois-Suomen hevosurheilukeskuksen kilpailumitat täyttävä maneesi ja muut toiminnan kannalta oleelliset tilat ovat olleet hevosharrastajien aktiivisessa käytössä valmistumisesta lähtien.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva