Välähdyksiä menneestä Oulusta

Tilausteos

Martti Mäen Oulu-aiheinen maalaus Uudella Seurahuoneella Oulussa.

Oululaisen kuvataiteilijan Martti Mäen Oulu-aiheinen temperamaalaus paljastettiin perjantai-iltana Uudella Seurahuoneella.

Suurehko teos on talon omistajan Veikko Lesosen tilaama. Mäen kertoman mukaan asiasta sovittiin proosallisesti Kärppä-matsin erätauolla viime keväänä.

Sen jälkeen Mäki sanoo tutustuneensa korjausrakentamisen alaisena olleeseen taloon ja miettineensä taulunsa aihetta. Lopulta hän päätyi maalaamaan välähdyksiä menneestä Oulusta.

Maalaus on sisarteos Ravintola Franzénissa olevalle työlle. Molemmissa kuvataan oululaisuuden symboleita historiallisesta näkövinkkelistä. Kummastakin löytyy tuomiokirkko, uuteen on lisäksi kuvattu kaupungintalo, Vattihuusi, toriaittoja jne.

Kuvaelementit sijoittuvat keskeisesti sommitellun porttiaiheen ympärille. Seurahuoneen Pakkahuoneen puoleiselta sivulta löytyvän portin läpi kuvaan syntyy pakopiste, jota osa elementeistä tottelee ja osa haraa vastaan.

Teokseen on tullut tiettyä väkisin tekemisen tuntua, kun monta kuvaa on mahdutettu yhdelle maalauspohjalle. Elementtien karsinta tai niiden abstrahointi olisi kokonaisuuden kannalta voinut olla eduksi.

Mäki on kuitenkin selvinnyt vaikeasta tehtävästään kohtuudella. Sympaattisimmillaan teos on oikean alalaidan surumielisessä ja työstä ulos suuntautuneessa torikuvauksessa.

Portin läpi maalauksessa katsotaan merelle. Kaukoputkellaan lähestyvää laivaa tiiraava hahmo on tietenkin talon alkuperäinen rakennuttaja merikapteeni John Petrell. Muutoinkin maalauksen aiheet liittyvät rakennuksen historiaan.

Olemukseltaan teos on talon nykyisyyttä. Okran värinen maalaus on asetettu lehtikullalla viimeisteltyihin kehyksiin ja se on kotonaan samaan tyyliin viimeistellyllä Seurahuoneella.

Se, miten maalaus sopii paikalleen ravintola Hugon levottomalle punatiiliselle seinälle, jää nähtäväksi.

Paljastamisiltanaan Mäen maalaus oli ympäröity Juhani Palmun töillä, joita lauantaista lähtien on samaisessa paikassa esillä näyttelynomaisesti.

Mäki on taiteilija, jolta uuteen teknologiaan kiinnittyvät yritykset ovat tilanneet useita teoksia. Aiemmin hän on maalannut Kalevala-aiheisia maalauksia Polar Electron pääkonttoriin ja enemmän nykyaikaan viittaavan teoksen Viestimaalle.

Seuraava hanke on CCC:n uuden toimitalon aulaan tilattu maalaus. Seurahuoneen teos ja nämä tilaukset ovat osoitus siitä, että yksityiselläkin puolella nk. prosenttisääntö toteutuu ainakin satunnaisesti. Merkkejä siitä saisi olla enemmän.

Timo Jokelainen

Jukka Leinonen

Perjantaina paljastettu. Martti Mäen Oulu-aiheinen maalaus sai sijansa Uudella Seurahuoneella.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva