Välkommen, terve!

Uusi Seurahuone avattiin virallisesti

Liisa Laine

OULU Vaikka ravintola Uusi Seurahuone on ollut yleisölle avoinna jo nelisen kuukautta, vietettiin vasta eilen sen virallisia avajaisia.

Kutsuja oli postitettu 350 kappaletta eli täsmälleen sama määrä kuin Oulussa vuonna 1886 pidetyssä Suuressa rautatiejuhlassa oli maksavia asiakkaita.

Avajaisia juhlistettiin varta vasten tilaisuuteen räätälöidyllä kuvaelmalla, jossa vieraatkin pääsivät ”näyttämölle”. Aiheena oli tietenkin juuri tuo rautatiejuhla, kestien pitopaikkana kun oli silloinen Seurahuone, nykyinen Oulun kaupungintalo.

Kuvaelman on kirjoittanut kirjailija Joni Skiftesvik, eikä sitä ainakaan toistaiseksi aiota esittää kuin tämän yhden ainoan kerran.

Samassa yhteydessä julkistettiin myös filosofian maisteri Markus H. Korhosen kirjoittama Seurahuoneen historiikki.

Näitten tuoreempien juhlien isäntänä häärivät Uuden Seurahuoneen hallituksen puheenjohtaja Veikko Lesonen ja hänen tyttärensä, ravintolan toimitusjohtaja Heidi Lesonen. Vieraita kättelemässä nähtiin myös Eija-rouva ja perheen nuorimies Heikki.

Heidi Lesonen toivotti vieraat tervetulleeksi toteamalla yksinkertaisesti Välkommen, terve ja samat sanat nähtiin myös rautatiekuvaelman lavasteissa. Kyse on vuoden 1886 juhlien kunniaksi pystytetyn riemukaaren tekstistä, jonka nikkaroijilla oli hieman suurpiirteinen käsitys suomen kielestä.

Kutsuvieraslistan kuuluisimmasta päästä olivat kilpa-ajaja Mika Häkkinen, ministeri Sauli Niinistö ja kansanedustaja Tanja Karpela, joita tosin ketään ei paikalla nähty.

Sen sijaan vieraiden joukossa olivat muun muassa oululainen kulttuuriministeri Suvi Lindén, jonka tuleva häähuoneisto oli kyseessä sekä Veikkauksen entinen toimitusjohtaja Matti Ahde. Helsingin metropoliitta Ambrosius siunasi henkilökunnan ennen juhlallisuuksia.

Myös entistä kiekkovalmentaja Juhani Tammista ja taiteilija Juhani Palmua yritettiin bongata joukosta. Lisäksi paikalla oli luonnollisesti runsain mitoin paikallisia silmäätekeviä ja omistajaperheen henkilökohtaisia tuttavia.

Abi on taas Rattori Lupilla

Avajaisten yhteydessä saattoi tutustua myös uudelleen henkiin herätettyyn legendaarisen opiskelijaravintola Rattori Lupiin.

Sen baarimestarina on muuten sama ”Abi” eli Ibrahim Bushnaiet kuin vanhan Rattorin aikaankin. Lupi avataan varsinaisesti vasta tänään lauantaina. Tunnelmaa noin 50 asiakkaalle mitoitettuun Lupiin tuo tänään viisihenkinen otos Teekkaritorvista.

Uusi Seurahuone sijaitsee Rantakadulla entisessä Teräksen talossa, jonka JOT:n osakkeilla rikastunut sijoittaja-liikemies Veikko Lesonen remontoi reilulla 11 miljoonalla eurolla. Talossa on neljä ravintolaa ja 850 asiakaspaikkaa. Runsas kolmannes paikoista on tarkoitettu ruokailijoille.

Toimitusjohtaja Heidi Lesonen kertoo ravintolan vetäneen odotetusti asiakkaita, eritoten Hugo on ollut suosittu liikelounaiden pitopaikka. Tavallisia kadunmiehiä saisi asiakaskunnassa sen sijaan näkyä enemmänkin. ”Kynnys tuntuu vielä olevan hieman liian korkea, mutta toivottavasti tilanne pikku hiljaa muuttuu.”

Pekka Peura

Vieraat näyttämöllä. Perjantai-illan tapahtumat keskittyivät ravintolasali Hugoon, josta pöydät oli raivattu näyttämön ja coktail-tilaisuuden alta pois. Kutsuja oli lähetetty 350 kappaletta.

Pekka Peura

Tervetuloa. Uuden Seurahuoneen omistaa sijoittaja-liikemies Veikko Lesonen, jonka viisilapsisesta perheestä vieraita oli vastaanottamassa myös poika Heikki. Taustalla Eija, Veikko ja Heidi Lesonen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva