Lapsen ehdoilla ja tahdissa

Oulun Montessori-päiväkoti on Suomen vanhimpia

Merja Aakko

OULU ”Mekin halutaan tehdä taikurinhattu”, viisivuotiaat Antti-Eero Lattula ja Joni Pirkola ilmoittavat askartelupöydän äärellä.

Täällä saa valita itse, mitä tekee, esikoululainen Pyry Huikuri selvittää palikoita kootessaan. ”Paitsi ruuan jälkeen: silloin on patjahetki ja kuunnellaan satuja.”

Omatoimisuus ja lapsen oman kiinnostuksen herättäminen ovat Montessori-päiväkodin hyviä puolia, neljävuotiaan äiti Maria Salminen sanoo Oulun Montessori-päiväkodissa.

”Leikin varjolla opitaan paljon, aivan arkipäiväisiä asioita. Olen huomannut, että kun lapset saavat valita mitä tekevät, he myös kiinnostuvat asioista.”

Kaaosta ei valinnan mahdollisuus synnytä. ”Täällä on rauhallista.”

Lapsuutta pitää suojella

Kun Oulun Montessori-päiväkotia perustettiin kaksi vuosikymmentä sitten, touhuttiin suomalaisissa päiväkodeissa aikuisten ehdoilla. Nyt näyttää, että lapsikeskeinen ajattelumalli on levinnyt kaikkialle, lastentarhanopettaja ja Montessori-ohjaaja Tarja Vuotila sanoo.

Montessori-menetelmä arvostaa erityisesti lapsen omaa kehitystahtia. Päiväkodin välineistön avulla voi askarrella tai harjoitella arkielämän taitoja, numeroita ja kirjaimia silloin, kun siltä tuntuu. Halutessaan lapsi voi puuhata lelujen parissa.

Tärkeää on, että lapsi saa tunteen itse selviytymisestä, olipa kysymys kengännauhojen solmimisesta tai maidon kaatamisesta lasiin, ohjaajat sanovat.

Sillä puolestaan ei ole merkitystä, milloin lapsi oppii jotain. ”Jokainen oppii, omaa tahtiaan”, päiväkodin johtaja Ana Eskola sanoo.

Vuotila ja Eskola haluavat suojella lapsen mahdollisuutta olla lapsi. Päiväkodissa tulee saada tutkia asioita aistien avulla. Hoitopaikassa lapsi tarvitsee rauhaa, eivätkä sinne kuulu videot tai tietokonepelit, Eskola mainitsee.

”Käsi on älyn jatke.”

Suomessa on 22 Montessori-yhdistyksen tiedossa olevaa, italialaislääkäri Maria Montessorin menetelmälle perustuvaa esikoulua.

Oulussa menetelmää käyttää useampi päiväkoti, joista Oulun Montessori-päiväkoti on vanhin. Päiväkodin entinen ja nykyinen väki juhlii kannatusyhdistyksen perustamaa päiväkotia 20-vuotisjuhlassa sunnuntaina.

Jukka Leinonen

Tavarat paikoillaan. Montessori-päiväkodissa askarteluvälineet ovat lasten saatavilla koko ajan.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva