Rakentaa voi ilman pölyäkin

Lasaretinsaaren taloissa ei tupakoida edes rakennusvaiheessa

Merja Aakko

OULU Sisäilman laadun parantamisessa riittää opittavaa - suunnittelijoilla, rakentajilla ja asukkailla.

Rakennusvaiheen tarkat työtavat ovat hyvän sisäilman yksi tae. Varsinkin, jos talon tulevat käyttäjät kärsivät hengityselinsairauksista, on jokaisen rakennustyömaalla työskentelevän muutettava tuttuja toimintatapojaan. Näin toteaa Hengitysliitto Helin sisäilmatutkija Marja Tuomainen.

Oulussa Hengitysliiton uudet Lasaretinsaaren tilat käyvät esimerkiksi siitä, miten sisäilmaan vaikutetaan rakentamisketjun joka lenkissä.

Läheskään kaikki tulevista rakennusten käyttäjistä eivät ole astmapotilaita. Silti Merikosken kuntoutus- ja tutkimuskeskuksen tilat on suunniteltu sisäilmaluokituksen parhaan laatutason mukaisesti eli S1-tasolle.

Ilmastointikanavat suljettava teipillä

Vähän päästöjä aiheuttavat pintamateriaalit sekä tehokas ilmanvaihto ovat vain osa puhdasta sisäilmaa, Merikosken johtaja Matti Anttonen ja korjausneuvoja Tommi Riippa kertovat.

S1-taso edellyttää muun muassa, että rakennustyömaalla siivotaan ahkerasti. Työmaalla on käytetty tilapäisiä keskuspölynimureita.

Ilmastointilaitteet kytketään päälle vasta, kun loppusiivous on tehty. Nyt ilma-aukot on suljettu muovilla, jottei rakennusvaiheen pöly pääse kanaviin. Kaikkien asennusta odottavien putkien päät on suljettu.

”Tavallisesti työmailla putket ovat jo käyttöön otettaessa aivan pölyisiä”, Riippa vertaa.

Lasaretinsaaren rakentajille on päivän kestäneessä koulutustilaisuudessa kerrottu, miksi kosteudenhallinta on tärkeää, miksi työmaalla siivotaan enemmän kuin ennen, ja miksi kaappien taustat maalataan pölyn sitomiseksi jo rakennusvaiheessa.

Rakennusten sisällä tupakointi on irtisanomisperuste, Anttonen kertoo.

Ketjun seuraava lenkki eli kiinteistöhuolto kutsutaan Helin työmailla tutustumaan keskeneräiselle rakennukselle. Näin huoltoporras näkee, missä esimerkiksi ilmastointikanavat kulkevat.

Uuden talon syndrooma ja remontin jälkitauti

Uusi rakennus on käyttäjilleen vaarallisin usein ensimmäisen toimintavuoden ajan. Työntekijöillä erilaiset ärsytysoireet lisääntyvät uuteen toimistoon muuton jälkeen selvästi, professori Kari Reijula Uudenmaan aluetyöterveyslaitokselta sanoo.

Reijula puhuukin ”uuden rakennuksen syndroomasta” ja ”korjausrakentamisen jälkitaudista”.

Ilmanvaihtoa tulisi hänen mukaansa kaikissa uusissa rakennuksissa pitää vähintään puolella teholla käynnissä läpi vuorokauden, koko ensimmäisen toimintavuoden ajan.

Reijula korostaa myös siivouksen merkitystä.

”Remontin jälkeen on tilattava asianmukainen korjaussiivous, mutta myös tehostettava siivousta joksikin aikaa. Pölyä, joka ei välttämättä silmälle näy, laskeutuu työympäristöön viikkojen, joskus jopa kuukausien ajan.”

Allergia- ja astmaliiton allergiaviikko päättyy sunnuntaina.

Jukka Leinonen

1183

Hiukkaset kuriin. Lasaretinsaaren vanhan lääninsairaalan remontissa on pölyn turha leviäminen estetty muun muassa työskentelytiloja eristämällä. Työtiloja on myös paineistettu.

Lasaretinsaaressa pian taas harjannostajaiset

OULU Tästä tulee syntisen kaunis, kehaisee johtaja Matti Anttonen estoitta Merikosken kuntoutus- ja tutkimuskeskuksen uutta päärakennusta, kun vanhassa lääninsairaalassa tehdään remontin loppusiivousta.

Merikosken kuntoutus- ja tutkimuskeskus on ahkeroinut Lasaretinsaaressa yli kaksi vuotta. Käytössä ovat jo hotelli, ravintola ja liuta tutkimus- ja koulutustiloja.

Yhteensä puolustusvoimilta ostetulle alueelle valmistuu hehtaarin verran kokous-, työ-, neuvottelu- ja kuntoutustilaa.

Ensi viikolla harjannostajaisia vietetään punatiilisessä Kapulassa. Muun muassa mielisairaalana toiminut talovanhus koki jo kertaalleen perusteellisen remontin, mutta sen tuhosi tulipalo viime kesänä, vähän ennen talon käyttöön ottoa. Nyt Kapulan suojiin valmistuu lisää työhuoneita sekä ryhmätiloja.

Tulevia käyttäjiä ovat pääasiassa hengityselinsairaat sekä työuupumuksesta kärsivät, Anttonen kertoo.

Se hotellikapasiteetti, mitä kuntoutuksesta jää vapaaksi, on muiden hotellivieraiden käytössä. (MA)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva