Oulun seudun elinkeino-strategia valmistui

Asioiden valmistelu on jo lähentänyt kuntia

Pasi Klemettilä

OULU Oulun seudun elinkeinostrategia vuosille 2002-2006 on nyt saatu yhteisiin kansiin ja julkaisukuntoon. Uuden strategian yhtenä keskeisenä elinkeinopoliittisena tavoitteena on lisätä perinteisten elinkeinoalojen osaamisen tasoa sekä kansallista ja kansainvälistä tunnettuutta.

Seutukunnan elinkeinostrategia on viimeksi päivitetty vuonna 1996. Sen jälkeen yhteistyötä on edelleen tiivistetty ja selkeytetty. Ouluseutu Yrityspalvelutkin on syntynyt sen jälkeen.

Strategian toteutuksesta vastaa Ouluseudun Yrityspalvelut. Valmistelua on ohjannut Yrityspalvelujen johtokunta ja siinä on ollut mukana Head Consulting Oy.

Strategiatyön lähtökohdaksi otettiin alueen väestö- ja työvoimatavoitteet, joiden mukaan Oulun seudun väkiluku kasvaisi vuoteen 2006 mennessä 25 000 hengellä eli nykyisestä 190 000 hengestä 215 000:een. Työpaikkojen lukumäärä kasvaisi tällöin 80 000:sta 95 000:een.

Painopistealoilla erikoismerkitys

Toiminnan painopistealueiksi on valittu ympäristöliiketoiminta, metalliteollisuus, mekaaninen puunjalostusteollisuus, elintarviketeollisuus, matkailu ja viennin edistäminen. Painopistealoille ei ole määrätty keskinäistä tärkeysjärjestyksestä.

Yrityspalvelukeskuksen johtajan Heikki Aallon mukaan painopistealoiksi on valittu niitä toimialoja, joilla on mahdollisuus tuoda seudulle uutta työtä ja tuloa ensisijassa kansainvälisiltä markkinoilta. Aloilla pitää olla jo olemassa painokasta pohjaa, osaamista, mahdollisuuksia ja kiinnostavuutta.

”Painopistealoille satsataan vielä enemmän kuin muihin”, Aalto luonnehtii.

Osaamiskeskusohjelman piiriin kuuluvat huipputekniikan elinkeinoalat eivät sisältyneet edelliseen strategiaprosessiin eivätkä kuulu uuteenkaan. Huipputekniikan kehitystoimintaa ohjaavat osaamiskeskusohjelma ja jokin aika sitten julkistettu kasvusopimus.

Ei pelkkä juhlava paperi

Haukiputaan kunnanjohtaja Heikki Seppälä ja Tyrnävän kunnanjohtaja Tapani Tölli ovat uudesta strategiasta hyvillään. ”Tässä on saatu aikaan hyvä tulos. Mutta monesti prosessi on vielä parempi kuin sen tulos”, Seppälä sanoo. Yhteisten asioiden miettiminen lähentää kuntia ja osapuolet sitoutuvat kehittämään asioita.

Heikki Seppälän mukaan strategiaan on kirjattu ihanteellisia tavoitteita. ”Niitä pitää olla. Oulun tavoitteille huipputekniikassa hymyiltiin aikoinaan, nyt hymy on hyytynyt positiivisessa mielessä”. Seppälä muistuttaa.

”Tämä ei ole vain paperi, joka tehtiin näytön vuoksi. Tämä on yhtenäistänyt kuntien näkemyksiä ja vähentänyt kilpailua terveellä tavalla” Tölli luonnehtii.

Kunnanjohtajien mukaan juhlavan strategian toteutuksessa on tietysti suuri haaste, mutta lähtökohdat ovat hyvät.

Suurin erimielisyyden aihe strategian miettimisen aikana on ollut kysymys siitä, miksi huipputekniikkaa ei kirjata mukaan.

Seppälän mukaan perusteiksi riittää se, ettei sitä ole kirjattu edelliseenkään strategiaan, ja toisaalta huipputekniikalle on olemassa omat sopimukset. Lisäksi perinteisen tekniikan puolella käytetään sovelluksia, jotka on luettavissa huipputekniikan puolelle, rajat siis hämärtyvät.

Toimenpide-esitykset pohdittu huolella

Heikki Aalto toteaa, että strategiaan sisältyvät toimenpideajatukset on mietitty tarkkaan. Ne on haluttu kirjata sellaisiksi, että ne on myös mahdollista toteuttaa.

Elinkeinostrategiassa on esitetty esimerkiksi puuteollisuuden kehittämiseksi erilaisia toimenpiteitä enemmän kuin esimerkiksi paperiteollisuudelle ja kemian- ja prosessiteollisuudelle.

Aallon mukaan on huomattava asia, että elinkeinorakenteen yksipuolistumista halutaan välttää. ”Muunkin kuin huipputekniikan pitäisi kasvaa”, Aalto sanoo.

Jukka leinonen

Puuteollisuuteen tehoa. Mekaaninen puunjalostusteollisuus on yksi Oulun seudun elinkeinostrategian painopistealueista, joihin on tarkoitus panostaa erityisesti.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva