Nuorten rikokset nopeammin esille

Jari Niemi

OULU Alle 18-vuotiaiden nuorten tekemien rikosten käsittelyä yritetään jouduttaa myös Oulussa. Tavoitteeksi voidaan Oulun käräjäoikeuden laamannin Harri Mäkisen ja Oulun kihlakunnan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön Arto Karnarannan asettaa se, että juttuprosessi saadaan läpi puolessa nyt käytetystä ajasta.

Oulun tavoitteenasettelua tukee Helsingissä, Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Joensuussa järjestetty kaksivuotinen kokeilu. Siinä nuorten tekemiksi epäiltyjen rikosten käsittely rikoksen ilmitulosta oikeudenkäyntiin lyheni jopa puolella. Tulokseen päästiin ilman lisäkuluja. Samalla poliisien, syyttäjien ja tuomareiden tieto toistensa töistä ja työtavoista lisääntyi. Se taas osaltaan motivoi tehostamaan yhteistyötä.

Kokeilusta vastannut selvitysmies Sami Mahkonen kertoo, että kaikkiaan nopeutettuun käsittelyyn yritetään saada tänä vuonna mukaan kymmenen paikkakuntaa. Pohjoisesta mukaan on tulossa Oulun lisäksi Rovaniemi ja Kokkola.

Kokeilussa onnistuttiin nopeuttamaan nuorten tekemien rikosten oikeuskäsittelyn kaikkia vaiheita eli esitutkintaa, sovittelua, syyteharkintaa, tuomioistuinkäsittelyä ja seuraamusten täytäntöönpanoa. Kukin viranomainen pystyi tehostamaan omaa toimintaansa ja viranomaiset kykenivät aiempaa paremmin toimimaan samanaikaisesti sen sijaan, että olisi edetty vaihe vaiheelta. Lisäksi huolto-, hoito- ja tukijärjestelmät kytkettiin aiempaa tiiviimmin oikeuskäsittelyyn ja nuorten seuraamusjärjestelmään.

Oulussa poliisi arvioi nuorten tekemien rikosten tutkinnan kestävän nyt 3-4 kuukautta. Ssyyttäjien syyteharkintaan kuluu keskimäärin 2,5 kuukautta ja käräjäoikeuden käsittelyyn noin 3 kuukautta. Keskimääräiseksi läpivirtausajaksi saadaan näin noin 9 kuukautta. Käräjäoikeudessa on kuitenkin tulossa esille juttuja, joissa epäilty rikos on tapahtunut vuonna 1999.

”Nopeutetussa käsittelyssä ei pyritä suurten tilaisuuksien aikana tutuksi tulleisiin pikaoikeudenkäynteihin, vaan nopeampaan toimintaan. Näin nuori saadaan kokemaan paremmin tekonsa moitittavuuden ja mahdollisen rangaistuksen oikeudenmukaisena”, sanoo laamanni Harri Mäkinen.

Myös Oulun kihlakunnan syyttäjäviraston johtava syyttäjä Eva Lindblad suhtautuu toiveikkaasti huhtikuun alussa alkavaan toimintaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että viranomaisten käsiä sitovat myös ulkopuoliset tekijät. ”Sovittelun järjestämiseen pitää nykyisin varata neljä viikkoa. Sama aika on varattava henkilötutkintatietojen tilaamiseen. Meillä on yhtenä vaihtoehtona se, että keskitämme nuorten jutut muutamalle syyttäjälle.”

Tehoja haettu

Oulussa tehtiin viime vuonna noin 10 000 omaisuusrikosta, joista 793 oli 15-17 -vuotiaiden ja 296 alle 15-vuotiaiden tekemiä. Molempien ryhmien luvut putosivat edellisvuodesta, mikä ei Arto Karnarannan mukaan kuitenkaan kerro siitä, että rikollisuus olisi saatu paremmin aisoihin.

”Meillä ei ole ollut tarpeeksi voimavaroja nuorten tekemien niinsanottujen arkipäivärikollisuuden tutkintaan. Joudumme hakemaan lisää tehoja järjestelemällä sisäisesti uudelleen toimintoja. Tammikuun lopulla yhdistimme kaksi tutkintaryhmää ja perustimme yhden sisälle kuusi työryhmää. Alle 18-vuotiaiden epäiltyjen jutut tulemme ilmeisesti keskittämään jatkossa määrätyille tutkijoille”, selvittää Arto Karnaranta.

Arkipäivärikollisuus kätkee sisälleen lähinnä omaisuusrikokset. Oulussa ovat erityisenä murheenkryyninä ajoneuvoihin kohdistuneet luvattomat käyttöönotot, varkaudet sekä vahingonteot ja ilkivallanteot.

”Jossain määrin nämä teot ovat syrjäytyneiden ja epätoivon partaille ajautuneiden nuorten tekemiä. On hyvä asia, jos pystymme katkaisemaan rikoskierteen heidän osaltaan nykyistä nopeammin. Se tuottaa tulosta myös pidemmällä aikavälillä”, korostaa Arto Karnaranta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva