Caritas-korttelin työt vauhtiin

Valitukset eivät enää esteenä, palvelukeskuksen naapuriin senioriasuntoja

Kari Sankala

OULU Caritas-korttelissa Oulun Taka-Lyötyssä voidaan panna iso remmi päälle, kun viimeisetkin valitukset ovat kaatuneet. Oulun evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän kehittämispäällikkö Heikki Keränen on tyytyväinen, että Taka-Lyötyssä voidaan parin vuoden odottelun jälkeen edetä täydellä teholla.

Rakenteilla oleva Asunto-osakeyhtiö Oulun Caritas-koti, jonka suurin osakkeenomistaja on seurakuntayhtymä, saa naapurikseen ulkopuolisen rahoittajan rakennuttaman vanhusten palvelutalon Kaksilaivaisen ja Skanskan yhteistyössä seurakuntayhtymän kanssa rakennuttaman vapaarahoitteisen senioriasuntotalon Kolmikoukun vuoden 2003 kesällä.

Itse suuri palvelukeskus Lintulammentien varteen musiikkikeskuksen mutkaan valmistuu Keräsen mukaan nykyaikataulussaan helmi-maaliskuussa 2003.

Korttelin radan varren Siksak-talon rakennuttaja ja rakentaja on vielä päättämättä. Samoin on ratkaisematta tulevien rakennusten rahoitusmuoto. Keränen kertoo, että taloon on tulossa muun muassa osaomistusasuntoja.

Parin vuoden viive

Caritas-korttelin rakennustoimia on myöhästyttänyt kaksi vuotta kaupunginvaltuutettu Tytti Tuppuraisen (sd.) pari valitusta. Toinen valitus koski Taka-Lyötyn asemakaavaa. Oulun hallinto-oikeus hylkäsi valituksen viime vuoden maaliskuussa, eikä Tuppurainen valittanut edelleen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Niinpä säätiö pääsi rakentamaan varsinaista palvelukeskustaan kaupungin vuokratontille viime kesänä. Rakennuslupa tuli heinäkuussa viime vuonna ja peruskivi muurattiin lokakuussa.

Tuppuraisen toinen valitus koski Oulun kaupungin ja seurakuntayhtymän välistä puitesopimusta, jossa sovittiin pelisäännöistä, joilla seurakuntayhtymän tai sen perustama yhtiö voi rakennuttaa Taka-Lyöttyyn korttelin 58 eli Caritas-korttelin.

Oulun hallinto-oikeus hylkäsi Tuppuraisen puitesopimusta koskevan valituksen maaliskuussa 2001, mutta Tuppurainen valitti edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Se hylkäsi äsken Tuppuraisen puitesopimusta koskevan valituksen, joten sopimusta päästään laillisesti toteuttamaan.

Tytti Tuppurainen on edelleen sitä mieltä, että hänen piti katsoa asia asiana loppuun. Hän korostaa, ettei missään vaiheessa ole vastustustanut itse palvelutaloa.

Tuppurainen kokee oikeuden päätöksestä huolimatta edelleen kaupungin ja seurakuntayhtymän puitesopimuksen poikkeamaksi kaupunginvaltuuston maapoliittisista linjauksista, joiden mukaan kaupungin pääasiallisin maanluovutusmuoto on maan vuokraus eikä myynti, josta puitesopimuksessa on kyse.

Korkein hallinto-oikeus myönsi Tuppuraiselle maksuttoman oikeudenkäynnin, mutta avustajakulut Tuppurainen joutuu maksamaan. Tuppurainen ei kommentoi, paljonko hän maksaa avustajakuluja, mutta hän uskoo laskun olevan sovittavissa asianajotoimiston kanssa. ”Se ei kuulu julkisuuteen.”

Puitesopimus valmiiksi

Kaupungingeodeetti Jaakko Mähösen mukaan seuraava askel on viedä Caritas-korttelia eteenpäin seurakuntayhtymän kanssa. Ensimmäinen vaihe, itse palvelukeskus on jo rakenteilla, mutta jatkojen osalta on sovittava joko maan myynnistä tai vuokrauksesta.

Puitesopimuksessa maan hinta on määritelty valtion asuntorahaston hinnoittelun mukaisesti. Taka-Lyötyssä ara-hinnoiteltu maa maksaa 71 euroa kerrosalaneliömetriltä. Parissa vuodessa hinta on noussut 6,25 eurolla.

Jos Caritas-kortteliin tehdään muuta kuin sosiaalista asuntotuotantoa tai asuntorahaston rahoittamaa tuotantoa, on maan hinta kaksinkertainen eli 142 euroa kerrosalaneliömetri, joka on 12,50 euroa kalliimpi kuin puitesopimusta tehtäessä.

Puitesopimuksen mukaan ara-hinnoiteltua rakennusoikeutta Caritas-kortteliin sisältyi 18 318 kerrosalaneliömetriä eli 1,3 miljoonan euron arvosta ja kalliimpaa vapaarahoitteista rakennusoikeutta 9 768 kerrosalaneliömetriä, jonka arvo on noin 1,4 miljoonaa euroa.

Valitusten aikana Caritas-korttelin maan hintaan tuli lisää 236 587,5 euroa eli 1,4 miljoonaa muinaista Suomen markkaa.

Caritas-korttelin ja Karjasillan Shell-huoltamon väliin jää vielä yksi rakentamaton ja kaavoitettu Taka-Lyötyn kortteli 69, jonka luovuttamisesta seurakuntayhtymälle on keskusteltu, mutta ei sen enempää vielä sovittu, Mähönen kertoo.

Puhetta on ollut mahdollisesta opiskelija-asuntokorttelistakin, jolloin rakennuttaja voisi olla jokin muut kuin seurakuntayhtymä. Mähönen sanoo kuitenkin kaupungin ensin katsovan, mitä Caritas-korttelista muotoutuu.

Laaja palvelukeskus

Caritas-kortteliin tulee laaja palvelukeskus, jonka ydin on Caritas-koti. Siihen tulee 96 palveluasuntoa, kaksi ryhmäkotia 30 muistihäiriöiselle ja kahdeksan vaikeavammaisen palveluasunnot.

Lisäksi Caritas-koti palvelee vanhusten kuntoutusta. Sieltä löytyvät kotihoidon kaikki palvelut ja ravintola, jolla on käyttöä laajemminkin. Seitsenkerroksisen rakennuksen kustannusarvio on noin sata miljoonaa markkaa.

Kaksilaivaiseen tulee noin 70 asuntoa senioreille. Ne ovat kaksioita sekä kolmen huoneen ja keittiön asuntoja. Kolmikoukkuun on suunniteltu 80 senioriasuntoa, joiden koko vaihtelee kaksiosta aina neljään huoneen ja keittiön asuntoon.

Koko korttelin idea on esteetön kulku palvelukeskukseen. Niinpä taloja yhdistävät katetut käytävät. Myös pihasuunnitelmassa on huomioitu tuleva käyttö.

Korttelin yhteydessä paljon puhuttu Caritas-säätiön on palveluiden tuottaja keskuksessa, kun rakennuttamisesta ja omistamisesta kantaa vastuun seurakuntayhtymä yhteistyökumppaneineen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva