Metsäopetus kansainvälistyy

Taivalkoskella rakennetaan lyhytkoulutusta yhdeksän maan voimin

Aimo Kajava

TAIVALKOSKI Metsäoppilaitoksen tulevaisuus näytti puolikymmentä vuotta sitten erittäin synkältä Taivalkoskella, mutta nyt koulu aukoo uusia ovia ulkomaille ja on viemässä kotimaista metsäalan huipputietoutta Eurooppaan.

Taivalkoskella torstaina alkaneessa kansainvälisessä kokouksessa ryhdyttiin rakentamaan yhteistyössä koulutusmallia hakkuukoneiden mittalaitteiden hyödyntämiseen puukorjuussa. A European training module for harvesting head teknogy -projektissa on mukana kaikkiaan yhdeksän eri maata.

Taivalkosken oppilaitoksen pääsy mukaan vuoden 2 003 loppuun kestävään yhteistyöhön juontaa juurensa vuosien ajan Irlannin kanssa tehdystä yhteistyöstä.

EU:n rahoittamassa suunnitelmassa on mukana Suomen lisäksi Irlanti, Englanti, Saksa, Liettua, Latvia, Romania, Ranska ja Hollanti.

Suomalainen metsäalan tekniikka kiinnostaa

Koillis-Pohjanmaan ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän va. johtaja Alpo Kaisto kertoo, että suomalainen metsäteknologia kiinnostaa muualla Euroopassa, koska se on huomattavasti kehittyneempää.

Suomessa hakkuukoneiden järjestelmät on automatisoitu niin pitkälle, että ne ehdottavat suoraan puun mittausten perusteella mitä siitä kannattaa valmistaa. Tiedot hakatuista puista siirtyvät myös eteenpäin koko ketjussa. Ulkomailla uutta tekniikka hyödynnetään puun pituuden ja paksuuden mittaamiseen, eli suuri osa työstä jää edelleen koneiden kuljettajille.

”Meidän logistiikkakeskus on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Se on myös yksi syy, miksi ulkomaisilla yhteistyökumppaneilla oli intressi tulla tänne”, Kaisto sanoi.

Taivalkoskelle viime vuoden lopulla saadussa puunhankinnan logistiikkakeskuksessa voidaan opettaa koko ketjun toiminta virtuaaliympäristössä.

Kaikkiaan 340 000 euroa maksavalla projektilla kehitetään yhteiseurooppalainen koulutusjakso verkkomateriaaleineen. Suunnitelman aikana järjestetään myös pilottikoulutus osallistujamaissa, jonka kohderyhminä ovat puunkorjuuyritysten omistajat ja työntekijät sekä oppilaitosten opettajat.

Opetusta viilataan ennakkoluulottomasti

Kaiston mukaan Taivalkosken oppilaitoksen tavoitteena ei ole tyrkyttää tietojaan määräilevästi, vaikka koululla on kehitetty opetusta jo niin pitkän, että virheetkin on tiedossa.

”Kaikki meillä kehitetyt mallit eivät välttämättä istu sellaisenaan muualle”, Kaisto muistuttaa.

Lääninsivistysneuvos Pertti Kokkonen on hyvillään, että vielä 6-7 vuotta sitten tappolistalla ollut oppilaitos voi toimia nyt kokonaan toisissa oloissa. Oulun läänissä valittu linja, että metsäopetus keskitetään Taivalkoskelle oli Kokkosen mukaan välttämätön.

”Metsä- ja maarakennuskoneiden kuljettajakoulutus on kallista. Tällä hetkellä ei ole tarvetta lisätä opetusta, mutta jos sellainen tilanne tulee, koulutusta suunnataan Taivalkoskelle”, Kokkonen sanoi.

Kansainvälisessä kokouksessa luodaan suunnitelma, miten koulutuspakettia ryhdytään laatimaan ja minkä maan vastuulle eri asiat jaetaan.

Tapaamisen toisen päivän ohjelmassa on myös tutustuminen hakkuutyömaahan. Koulutusjakson rakentaminen edellyttää Kaiston arvion mukaan 3-4 suurempaa kokousta eri maissa. Toinen kokous pidetään syksyllä Irlannissa, Dublinissa.

Aimo Kajava

Pakko keskittää. Lääninsivistysneuvos Pertti Kokkosen mielestä metsäopetuksen keskittämisen hedelmät näkyvät nyt Taivalkoskella.

Aimo Kajava

Kansainvälisissä tunnelmissa. Metsäoppilaitoksella ryhdyttiin valmistelemaan yhteistä koulutusjaksoa, jossa on mukana yhdeksän maata. Pekka Tauriainen (oik.) Mich*al O-Laighleis, Mick Fenton ja Ed Rowbury saivat materiaalia Alpo Kaistolta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva