Paikallislehti pärjää vahvuuksillaan

50-vuotias

Pertti Kokko Kuusamossa.

Tiedonvälityksen pirstaloituminen ja viihteellistyminen luo mahdollisuuksia paikallislehdille, arvelee Koillissanomien päätoimittaja ja toimitusjohtaja Pertti Kokko. Kokko katsoo, että kansa kaipaa tilanteessa myös sitä syvällistä ja luotettavaa tietoa, mitä nämä lehdet perinteisesti ovat hänen mielestään lukijoilleen tarjonneet.

Ajan virrassa mukana pysyäkseen lehdentekijöiltä vaaditaan Kokon mukaan kuitenkin jatkuvaa valveillaoloa, jotta asemat kyettäisiin pitämään.

”Keskeistä luottamuksen säilyttäminen. Lukijoiden on oltava vakuuttuneita, että lehti on heidän puolellaan, ja että asioiden käsittely on tasapuolista ja rehellistä”, hän pohtii.

Koillissanomien johdossa jo kahdeksatta vuotta oleva Pertti Kokko sanoo lehtensä jatkavan tulevaisuudessakin tiellä, jonka sen perustaja, hiljattain edesmennyt Reino Rinne, aikoinaan viitoitti.

”Rinteen aikana luotiin hyvä pohja, millä on syytä kulkea edelleenkin. Seudun asioiden ajamista, keskustelukanavana olemista ja myös vahtikoirana toimimista. Sitähän tämä yhä on, mutta tokihan tiettyjä uusia vivahteitakin on matkan varrelta mukaan tullut.”

Koillissanomat on hoitanut tehtäväänsä viimeisinä vuosina myös internetissä. Pertti Kokon mukaan verkkolehteä on tehty toistaiseksi ”kevyellä organisaatiolla”, mutta se on ehtinyt osoittaa tarpeellisuuteensa perinteisen paperilehden rinnalla.

”Verkkolehti tuntuu olevan tärkeä tiedonsaantikanava varsinkin niille alueen ihmisille, jotka ovat käymässä muualla. Ympäri maailmaa versiota luetaan, ja saamamme palaute antaa ymmärtää, että sitä on tarpeen pitää yllä jatkossakin”, Kokko sanoo.

Kehittämistä tuote kuitenkin hänen mukaansa kaipaisi, sillä viisi kertaa viikossa ilmestyvän lehden sisältö tuntuu varsinkin päätteen ääressä maailmanmenoa seuraavalle usein auttamattoman vanhalta.

Pertti Kokko on kulkenut lehtialalla pitkän taipaleen. Se sieppasi mukaansa heti, kun hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1974. Ensimmäinen työpaikka järjestyi Kymen Sanomista ja sen jälkeen hän toimi Keski-Suomalaisen palveluksessa kaikkiaan neljässä sen eri lehdessä. Tulosvastuullista päätoimittajuutta rupeamassa on ollut parisenkymmentä vuotta.

”Joka päivä on työssä erilainen, ja tämä on ennen muuta työntekoa ihmisten parissa. Siinä sen viehätys”, päätoimittaja pohtii valintojaan.

Työ on opettanut tekijäänsä, mutta määrätietoisesti Pertti Kokko on myös pyrkinyt sivistystään ”paikkaamaan”, kuten hän asian ilmaisee. Erilaisia ammattikuvaansa liittyviä tutkintoja lehtimies laskee ahkeroineensa kaikkiaan viidentoista vuoden aikana.

Pertti Kokko tunnustaa, että työltä ei isommin ole vapaa-aikaa jäänyt. Kun perhe on levittäytynyt Rovaniemen ja Helsingin välille, liikenevä aika kuluukin paljolti lasten ja vaimon luona kulkiessa.

Osansa vapaa-ajasta ottavat myös kotona asustavat kaksi koiraa. Jahtiin Kokko ei hauvojensa kanssa lähde, mutta ”pakkoulkoiluun” ne miehen säännöllisesti ajavat.

Kesäisin Kuusamon jokivarret ovat Kokolle mieluisia käyntikohteita, varsinkin Kitkajoelle hän pyrkii suunnistautumaan.

”Viehettä käyn siellä viskomassa, mutta en kovinkaan vakavalla mielellä. Saaliista ei ole väliä, kunhan nyt vain saa kuljeskella luonnon keskellä työn vastapainoksi”, Kokko tuumii.

Pertti Kokko viettää syntymäpäiväänsä työpaikallaan. Lehden lukijakunta on tervetullut kahvittelemaan Kokon kanssa kello 10-15.

HEIKKI KETOLA

Heikki Ketola

Kahdeksas vuosi ruorissa. Koillissanomia on ollut hyvä luotsata Reino Rinteen viitoittamalla reitillä, päätoimittaja ja toimitusjohtaja Pertti Kokko sanoo.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva