Seurakunnille oma ympäristöohjelma

Taivalkosken uusi kirkkoherra Pentti Tikkamäki arvostaa luontoa ja suojelua

Airi Railo

TAIVALKOSKI Paluumuuttajaksi ei Taivalkosken uusi kirkkoherra Pentti Tikkamäki tunnustaudu. ”En ihan sanan varsinaisessa merkityksessä, työpaikan suhteen kyllä. Onhan siitä jo neljännes vuosisata kun täältä muutin Kuivaniemelle. Siinä ajassa on vettä Iijoessa ehtinyt virrata mittaamaton määrä”, hän luonnehtii paluutaan.

Eikä Taivalkoski ole Pentti Tikkamäen mielestä noista ajoista paljoa muuttunut. Pieni rauhallinen, leppoisien ihmisten kylä, palvelut kuitenkin kaupungin luokkaa. ”Nyt on papinvaalit käyty ja tästä alkaa työ.”

Pentti Tikkamäki pohdiskelee papinvaalin äänestysprosenttia, joka ei yleensä yllä kovin korkeaksi. ”Kun minut valittiin Kuivaniemen papiksi, äänestysprosentti oli 50 ja kun tulin tänne valituksi, se oli 48. Se panee aprikoimaan, onko seurakunnassa kaikki hyvin, miksi seurakuntalaiset reagoivat näin voimakkaasti”, hän mietiskelee.

Mitään laumaa ympärilleen uusi kirkkoherra ei ole tullut Taivalkoskelle kokoamaan. ”Olen monisyinen, kaikille asioille avoin seurakuntalaisten palvelija. Kirkon palvelija ei tarvitse julkisuutta.”

Äänekoskelta syntyisin oleva Tikkamäki on kasvanut kristillisessä kodissa. Äidillä oli merkittävä osuus uran valintaan. Kodissa uskottiin rukouksen voimaan, kirkossakäynti oli selvyys, ei harrastus. Jyväskylän lukiossa halu papin työhön alkoi selvitä ja siitä tuli kutsumusammatti.

Ei mukaan politiikkaan

Taivalkosken seurakuntaan tulon Pentti Tikkamäki kokee haasteellisena. Onhan kunta pieni ja painii taloudellisissa vaikeuksissa.

”Perusasiat seurakunnassa ovat kunnossa. En ole tullut tänne suinkaan pelastajana, mutta keinoja kyllä löytyy taloudenkin kohentamiseen ja niitä tulee käyttää. Talouskaan ei ole koskaan yhden ihmisen hanke vaan se kuuluu koko tiimille.”

Pentti Tikkamäki tunnustaa aikoinaan tuupanneensa Erkki ”Susi” Pulliaista eduskuntaan. Itse hän ei ole minkään puolueen jäsen, vaikka yhteisten asioiden hoito kiinnostaakin.

”Politiikka on mielestäni vahvasti vallan käyttöä, siksi kirkonmiehenä vierastan sitä. Luontoarvot sen sijaan ovat sydäntäni lähellä. Taivalkosken yksi rikkaus on puhdas erämainen luonto.”

Seurakunnalla voisi Pentti Tikkamäen mielestä olla oma ympäristöohjelma, kasvattava ja innostava. ”Tekemiset ja osaamiset on noustava kirkon omasta olemuksesta ja sisäistettävä ajan muutokset.”

Hän kertoo käyneensä kiistellyssä Hämeenvaarassa yhdessä metsäinsinööriksi opiskelevan tyttärensä kanssa ja alue näytti hyvin suunnitellulta. ”Omin silmin oli havaittavissa tuhannet sinne uhratut työtunnit. Suojelulla on aina myös taloudellinen kytkentä, erityisesti näillä palkisilla. Se vaan näyttää monesti suuressa uhossa unohtuvan.”

Pentti Tikkamäki asuu Jurmussa, matkan päässä kylältä. ”Olin stadinkundi kun ensi kerran tulin Taivalkoskelle papiksi. Talo, missä nyt asun, on ihan samanlainen 50-luvun talo, jossa asuin lapsena Jyväskylässä. Tunnen tulleeni kotiin.”

Koti Iijoen rannalla. Pentti Tikanmäen aamu alkaa lumitöillä.

Airi Railo

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva