Kunnianosoitus metsolle

Luontokirja

Jorma Luhta: Metsola. Maahenki 2001. 216 s.

Metso ei jättänyt Jorma Luhtaa rauhaan. Vuonna 1987 ilmestyneen Metson kuoleman jälkeen Luhta palaa nyt lajin pariin Metsolalla.

Metson kuolemassa pääosassa ei ollut metso, vaan paremminkin metsä ja sen kulkijat. Metsola on omistettu yksinomaan metsolle.

Kymmenien vuosien kokemus metsonsoitimella hiiviskelystä on tuottanut upean kirjan. Soivan kukon kiihkon voi kuvista aistia, ja otokset vanhoista metsistä tuulenkaatoineen ja kääpineen huokuvat metson läsnäoloa, vaikka itse lintua ei kuvassa näykään.

Luhta on perehtynyt metsotutkimusten tuloksiin perusteellisesti. Metson soitimen rakennetta tai metson vähenemisen syitä ei kuitenkaan esitellä oppikirjamaisesti, vaan tieto piilee sivulauseissa. Pääosassa ovat aina Metsolan tapahtumat.

Luhdan persoonalliseen ja henkilökohtaiseen kirjoitustyylin ei tietokirjamaisuus sovi, teksti on aina lähempänä kaunokirjallisuutta. Tämä erottaa hänet muista luontokirjailijoistamme.

Metsolan kuvat on otettu pääasiassa Pudasjärvellä ja naapuripitäjissä, milloin Litokairassa, milloin nykyisen Syötteen kansallispuiston alueella. Pohjois-Pohjanmaalla riittää vielä metsoja, vaikka kanta onkin selvästi vähentynyt.

Etelä-Suomessa sen sijaan kirjan esittelemä lintu alkaa olla harvinaisuus, paikoin uhanalainenkin.

Luhta pohtii vähenemistä kautta kirjan. Metsokato on kirjan toinen vahva teema. Se toinen on ”maailman parhaan” metsonsoitimen etsintä.

Toivottavasti Metsola ei jää aikakirjoihin viimeisenä teoksena ajalta, jolloin metson saattoi vielä metsässä tavata.

Pekka Rahko

WWF nimesi Jorma Luhdan teoksen vuoden 2001 luontokirjaksi

Kaleva

OULU World Wildlife Fund (WWF) on valinnut Vuoden Luontokirjaksi 2001 pudasjärveläisen Jorma Luhdan teoksen Metsola. Kilpailu järjestettiin nyt 23. kerran, siihen osallistui 13 kustantajaa yhteensä 18 teoksella.

Kilpailuraadin mukaan Maahengen kustantama teos näyttää ensin kuvakirjalta metsosta, mutta osoittautuukin yllättävän laaja-alaiseksi luonnonkuvaukseksi.

Luontokuvaaja ja kirjailija Jorma Luhta on saanut valokuvataiteen valtionpalkinnon vuosina 1973 ja 1983. Ennen Metsolaa hän on julkaissut muun muassa teokset Kurkimaa (1980), Metson kuolema (1987) ja Tansseja aavalla (1994).

Metso on ajankohtaisen eteläsuomalaisittain metsiensuojelun symbolina. ”Metsokanta on romahtanut 60 prosenttia viimeksi kuluneiden 40 vuoden aikana Etelä-Suomessa. Nykyistä kattavampi ja yhtenäisempi metsiensuojelualueverkosto olisi tärkeä keino palauttaa metson kiihkeä soidin jälleen niin luonnonystävien, metsästäjien kuin metsäammattilaisten iloksi”, toteaa WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva