Yhteisöllistä välittämistä tarvitaan

Nuorten Ystävät ry:n Marja Irjala valittiin läänin vaikuttajanaiseksi

Anna Mikkonen

OULU Nuorten Ystävät ry:n toiminnanjohtaja Marja Irjala otti tiistaina vastaan naistenlehti Kotilieden myöntämän Läänin vaikuttajanainen 2002 -tittelin. Lehti on järjestänyt 80-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi lukijoilleen kilpailun, jossa etsitään läänien vaikuttajanaiset kautta maan.

”Naisia, jotka ansaitsevat tunnustusta rohkeudesta, ahkeruudesta, tinkimättömyydestä ja sinnikkyydestä”, toteaa Kotilieden päätoimittaja Elina Simonen ja sanoo Marja Irjalan valinnan olleen yksimielinen.

Korun ja kukkakimpun tunnustukseksi saanut Marja Irjala tilittää tuntojensa olevan kuin mustalla hevosella. ”Tuntuu aivan uskomattomalta, tämä oli suuren suuri yllätys.”

Elina Simonen tituleeraa Marja Irjalaa arjen sankariksi ja syvästi humaaniksi. Marja Irjala itse arvelee jääneensä ihmisten mieliin muun muassa esitellessään yhdistyksen toimintaa Nuorten Ystävät ry:n keskustoimistolla Waenerberg-talolla. Vierasryhmiä käy jatkuvasti.

”Joskus on tietysti väsyttänytkin, että illalla on työpäivän päätteeksi jäänyt pitämään esitelmiä. Nyt saan tavallaan palkinnon ja kiitosta siitä työstä.”

Nuorten Ystävät ry on vuonna 1907 perustettu valtakunnallinen, yleishyödyllinen sosiaalialan palveluja tarjoava järjestö. Sen toimialoja ovat lastensuojelu- ja päihdepalvelut, vammaistyö ja ehkäisevä lastensuojelutyö.

Marja Irjalan aikana vuodesta 1990 yhdistyksen toiminta on laajentunut valtakunnalliseksi ja työntekijöitä on nyt noin 400, talousarvio on noin 17 miljoonaa euroa.

Marja Irjala kertoo, että vammaistyö on lähellä hänen sydäntään jo oman taustansakin takia. ”Olen itse vammaismaailman kasvatti, sillä vanhempani ovat kuuroja.”

Myös vuonna 1993 aloitettu mielenterveyskuntoutuville nuorille suunnattu Kintas- toiminta tuntuu omalta alueelta.

”Yleisesti lasten ja nuorten asiat, ja nämä ongelmat mitä tänä päivänä on, kiinnostavat yhä enemmän.”

Marja Irjala harmittelee sitä, että yhteisöllisyys on kadonnut yhteiskunnasta lähes tyystin. Jos lapsella puuttuu tukea omasta perheestä, ei sitä lyödy helposti ympäristöstäkään, kuten aiemmin löytyi. Hän perää Laukaan koko kylä kasvattaa -ajattelumallia.

”Yllättävää kyllä, mutta kaikkien syvin ongelma on lasten yksinäisyys. Rikkinäiset kodit ja ihmissuhteiden lyhytaikaisuus vaurioittavat pieniä lapsia kauheasti. Nuorten väkivallan teotkin liittyvät tähän irrallisuuteen.”

Marja Irjala ihmettelee myös nuorten omaa asennetta. Sillä, miten elämälle käy, ei aina näytä olevan väliä.

Irjalan katseet suuntautuvat asioiden korjaamiseksi perheisiin, mutta myös lähisukulaisiin.

”He ovat unohdettu ryhmä. Sukulaiset voivat tehdä aika paljon lähipiirinsä lasten hyväksi, jos vain uskaltavat ja haluavat puuttua asioihin. Minua ja tytärtäni tukivat avioeroni aikana esimerkiksi sisarusteni perheet. Siitä on jäänyt syvä kiitollisuus.”

Vaikuttajanainen palkittiin Oulun taidemuseossa Sekä - Että näyttelyn yhteydessä järjestetyssä tilaisuudessa, jossa oli paikalla noin 500 Kotilieden Oulun alueen tilaajaa. Palkinnon luovutti Kotilieden päätoimittaja Elina Simonen ja Yhtyneiden Kuvalehtien julkaisujohtaja Anne Valsta. Lisäksi Kotilieden oma hyväntekeväisyysjärjestö muisti Nuorten Ystävät ry:tä 2 000 euron lahjoituksella.

Jukka-Pekka Moilanen

Vaikuttaja-ainesta. Nuorten Ystävät ry:n toiminnanjohtajan Marja Irjalan (vas.) työ on huomattu. Palkinnon läänin kuluvan vuoden vaikuttajanaiselle luovutti Kotilieden päätoimittaja Elina Simonen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva