Uimahalli ykköstoiveena

Nivalalaiset moittivat terveyspalveluja ja teiden hoitoa

Seppo Kangas

NIVALA Uuden uimahallin tarve nousi ylivoimaisesti selvimmin esille Nivalassa tehdystä kaupunkikuvatutkimuksesta, joka mittaa lähinnä kaupunkilaisten tyytyväisyyttä palveluihin. Lääkäripula aiheuttaa tyytymättömyyttä terveyspalveluihin. Muun muassa kirjasto, lasten päivähoito ja hammashoito, saavat myös kiitosta.

Kysely lähetettiin valikoidusti tuhannelle kaupunkilaiselle ja vastauksia tuli noin 220. Suuri osa vastaajista piti kaupungin nykyistä uimahallia täysin kelvottomana, ja uuden hallin rakentamista esitettiin myös useimmissa vapaissa vastauksissa.

Erityisen ärhäkkäitä vastauksia annettiin teiden kunnossapidosta. Ympäristöasioiden hoitoakin vastaajat kritisoivat vahvasti.

Sairaanhoito ja erikoissairaanhoito kuuluivat myös kuntalaisten kritiikin listalle, mikä selittyy pitkälle lääkäripulalla. Siitä on Nivalassa kärsitty jo varsin pitkään.

Yksittäisenä kysymyksenä kysyttiin kuntalaisten mielipidettä myös kouluverkon tiheyteen, josta Nivalassa on käyty pitkään kiivastakin keskustelua. Puolet vastaajista pitää nykyistä kouluverkkoa riittävänä. Runsas neljännes olisi valmis vähentämään kouluja ja noin 11 prosenttia vielä lisäisi koulujen määrää.

Kirjastolle kiitosta

Tutkimuksessa parhaan arvosanan sai kirjasto, jonka palveluihin on tyytyväisiä peräti 85 prosenttia vastaajista. Erinomaisen arvosanan saivat myös lasten päivähoito, neuvolapalvelut sekä hammashoito.

Rahoituksen lisäämistä vaadittiin erityisesti sairaanhoitoon sekä vanhustenhuoltoon. Lisärahoitusta toivottiin myös nuorisotyöhön ja liikuntapaikkoihin.

Tämäkin tutkimus osoittaa, ettei verotuksen taso ole kuntalaisten ykköshuoli silloin, kun vaakakupissa ovat kunnalliset palvelut. Yli puolet vastaajista piti kunnallisveroa sopivana.

Yhteistyölle kannatusta

Kun vastaajilta kysyttiin keinoja kunnan talouden tasapainottamiseen, noin 65 prosenttia piti kuntayhteistyön lisäämistä tarpeellisena.

”Tässä asiassa kuntalaiset näyttävät olevan rohkeampia kuin poliittiset päättäjät”, kaupunginjohtaja Paavo Karttunen toteaa.

Usean kunnan yhteisenä voitaisiin kuntalaisten mielestä tuottaa hyvinkin monia palveluja sairaanhoidosta, maatalouslomituksesta ja kulttuurityöstä lähtien.

Yksityistämistä pidettiin parhaana säästökeinona lähinnä teknisten palvelujen toimialueella, mutta myös puhdistus- ja ruokahuoltopalveluissa.

Tyytyväisiä asiakkaita. Kirjaston palvelut saivat tutkimuksessa parhaan arvosanan. Kirjastovirkailija Saara Eskola vastaanottaa Esko Vierimaan kirjapalautuksen.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva