Odotettu valmentajaratkaisu

Kari Heikkilä ja Reijo Ruotsalainen jatkavat Kärppien valmennusjohdossa

Jääkiekko

SM-liiga

Jouko Vuorjoki

OULU Kärpät julkisti maanantaina uutisen, jota on jo osattu odotellakin. Liigajoukkueen nykyinen valmentajapari Kari Heikkilä - Reijo Ruotsalainen allekirjoitti yksivuotisen jatkosopimuksen. Heikkilä on kaksikosta vastuuvalmentaja, ja Ruotsalainen toinen valmentaja, jonka vastuulla on puolustajien peluuttaminen.

Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno on tehtyyn ratkaisuun erittäin tyytyväinen.

”Minun mielestäni he ovat erittäin hyvä työpari, joka on tehnyt yhdessä hyvää jälkeä. Oikeastaan muuta vaihtoehtoa ei etukäteen mietittykään”, Junno painottaa.

”Ja mikä on erittäin tärkeää, he ovat kunnioittaneet kärppästrategian oikeaa henkeä. Omia junioreita on ajettu rohkeasti sisään”, Junno jatkaa.

Jos myös ensi kausi sujuu menestyksen merkeissä, on täysin mahdollista, että samat miehet vastaavat Kärppien valmennuksesta vielä kahdenkin vuoden kuluttua.

Vahvat näytöt

Heikkilä sai pikakomennuksen Kärppien valmentajaksi tammikuun 24. päivänä 2001, jolloin seurajohto vapautti Juhani Tammisen valmennusvastuusta. Aurinkokuninkaalla ei seurajohdon mielestä enää ollut joukkueelle riittävästi annettavaa.

Tuolloin Kärpät oli kymmenes, ja pudotuspeliviiva oli karkaamassa ulottumattomiin. Heikkilä sai joukkonsa takaisin menestysraiteille, jotka johtivat play off-paikkaan, sensaatiomaiseen Jokerit-kaatoon sekä välieräpaikkaan. TPS oli välieräsarjassa liian vahva, eikä pronssiotteluun Ilvestä vastaan löytynyt enää paukkuja. Neljäs sija oli kuitenkin enemmän kuin mitä Oulun korkeudella oli ennakkoon unelmoitu.

Junno halusi julkistaa tehdyn jatkosopimuksen vielä runkosarjan aikana.

”Näin saadaan minimoitua ylimääräinen häly, jota ilmenee joka kevät play off-otteluiden aattona ja aikana.”

Reksan panos näkyy

Kärppien juniorimyllyn kirkkain helmi ja kaksinkertainen Stanley cupin voittaja Reijo Ruotsalainen on lyhyen valmentajauransa aikana jo ehtinyt näyttää oman panoksensa merkityksen. Kun Ruotsalainen nimettiin viime lokakuun puolessa välissä toiseksi valmentajaksi, Kärpät pelasi kahdeksan tappiotonta ottelua ja nousi 12. sijalta kahdeksan parhaan joukkoon.

Yhden JYP-tappion (11.12.) jälkeen tahti vain kiihtyi. Kärpät teki seurahistoriansa ennätyksen ja pelasi peräti viisitoista peräkkäistä ottelua, joista joukkue sai vähintään pisteen.

”Reksa on erittäin ahkera ja tekee työnsä perusteellisesti”, Junno kiittelee.

Heikkilä ja Ruotsalainen ovat osoittaneet, että kiekkojoukkuetta voidaan johtaa ja valmentaa muullakin tavalla kuin autoritäärisin ottein huutamalla ja alistamalla.

”Eipä taida olla toista joukkuetta, missä valmentajaparilla olisi näin vahva pelaajien tuki takanaan”, Junno toteaa.

Vain kaksi ilman valmentajaa

Nyt kun Heikkilä ja Ruotsalainen ovat panneet nimensä paperiin, liigajoukkueista vain Bluesin ja Ässien valmentajakuviot ovat auki. Tiettävästi Juhani Tamminen palaa porilaisten valmennusjohtoon, ja Espoossa Hannu Kapasen jatkopestistä on keskusteltu vakavasti. Yhden huhun mukaan Blues on käynyt neuvotteluja myös TPS:n nykyisen kakkosvalmentajan Hannu Virran kanssa.

Liigavalmentajien vaihtuvuus on pieni. Toistaiseksi vain JYP (Matti Alatalo) ja Pelicans ovat julkistaneet uuden vastuuvalmentajan.

Runkosarjaa on jäljellä vielä kolme kierrosta, ja näillä näkymillä Kärppien sijoitus on kuudes, ja vastustajaksi puolivälieriin tulee Jokerit. Näin ollen tyrkyllä on sama ottelupari kuin viime vuonna. Tuolloin ottelusarja kääntyi Kärpille 3-2. Viimeisen ottelun Kärpät voitti Helsingissä 1-0 Sakari Palsolan maalin ja Markus Korhosen nollapelin siivittämänä.

Jarmo Kontiainen

Tehokas työpari. Kari Heikkilä (vas.) ja Reijo Ruotsalainen täydentävät toisiaan, ja jälki on ollut sen mukaista.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva