Mobiilipalveluihin vauhtia

Oulun seudulle rakennetaan ainutlaatuista testaus- ja kehitysympäristöä

Pasi Klemettilä

OULU Oulun seudulle rakennetaan uusi ratkaisu mobiilipalveluiden kehittämiseen. Tavoitteena on yhteistyössä eri toimijoiden kesken luoda uusi, erillinen mobiilisovellusten testaus- ja kehitysverkko, jossa verkostossa mukana olevat yritykset pääsevät testaamaan sovellustensa toimintaa jopa sellaisessa teknologiaympäristössä, joka ei ole vielä markkinoilla.

Nokia toimittaa tekniikkaa, Oulun Puhelin on operaattorina. Toiminnan pitäisi olla täydessä vauhdissa elokuun alussa.

Yritysten ei tarvitse itse rakentaa kaikkia testausympäristöjään, ja silti ne pääsevät testaamaan sovelluksiaan nykyaikaisessa, toimivassa ympäristössä.

Näin yritykset saavat etulyöntiaseman, ja voidaan varmistaa Oulun ja Pohjois-Suomen pysymistä langattomien teknologioiden ja sovellusten edelläkävijänä.

Lähivuosina langattoman viestinnän hyödyntämismahdollisuudet moninkertaistuvat, kun uusia sovelluksia voidaan ottaa käyttöön ja laajakaistainen tiedonsiirtotekniikka edelleen kehittyy.

Hankkeessa ovat mukana Oulun kaupunki, Oulun seudun osaamiskeskus, Oulun Puhelin ja Finnet-yhtiöt, Nokia, Mobile Forum, Oulun yliopisto ja VTT sekä Oulun Ammattikorkeakoulu.

Hankkeesta vastaa Oulun kaupunki ja hanketta koordinoi Mobile Forum, joka on Oulun seudun osaamiskeskukseen kuuluva tutkimus-, kehitys- ja liiketoimintaohjelma.

Johtaja Eero Vallström Nokialta sanoo, että hanke on Nokian kannalta hyödyllinen. Palvelujen kehittäminen on tärkeää.

”Teknologia ei ole nykyään rajoittava tekijä. Teknologian kyvykkyys oikeastaan ylittää sen, mitä palvelut kännykässä ovat”, Vallström sanoo.

Vallströmin mukaan vastaavaa aktiivista paikallista yhteistyötä ei ole Nokian näkökulmasta muualla kuin Oulussa.

Kokonaiskustannukset yli 5 miljoonaa euroa

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 5,1 miljoonaa euroa eli runsaat 30 miljoonaa markkaa. Hankekokonaisuus jakaantuu kehitys- ja testausalustan rakentamiseen sekä toteutus- ja osaajaohjelmaan. Kahden ensimmäisen vuoden ajaksi ohjelmille haetaan ulkopuolista rahoitusta.

Tavoitteena on, että kolmen vuoden aikana seudulle pystytään rakentamaan tehokas toimintamalli.

Mobiilisovellusten kehitys- ja testausympäristöhanke on ensimmäinen käytännön hanke, joka toteuttaa muutama viikko sitten julkistettua Oulu 2006 -kasvusopimusta.

Suurin investointi kehitysympäristöön

Osaamiskeskusohjelma on ollut kokoamassa hanketta. ”Tämä on ehkä suurin investoinnillinen hanke kehitysympäristöön, mitä Oulussa on koskaan tehty”, osaamiskeskuksen johtaja Martti Launonen luonnehtii.

Maailmalla ei liene vastaavaa testaus- ja kehitysympäristöä. ”Jälleen kerran Oulu on ensimmäisenä. Tällainen ympäristö voi luoda mahdollisuuden tehdä ennakoivaa kehitystä”, Launonen sanoo.

Samanaikaisesti testausympäristöön voidaan kytkeä testattavaksi 3 000 päätelaitetta. Samaa verkkoa voidaan käyttää myös Multipolis-verkostossa hyödyksi.

Normaali samanaikainen laitteiden määrä testausverkossa lienee 200-400 kappaleen välillä. Samanaikaisesti voidaan testata monenlaisia asioita. Päätelaitteina voivat olla esimerkiksi matkapuhelimet, ja vaikkapa hyvinvointipalveluihin tai matkailupalveluihin liittyvät laitteet. Myös MMS-viesteihin eli kuvaviesteihin liittyviä toimintoja voidaan testata.

Launonen vertaa hanketta siihen, että aikoinaan Pohjois-Suomeen luotiin elektroniikan alihankintaverkko. ”Jos onnistutaan luomaan hyvä testaus- ja kehitysverkko, me luomme uusia edellytyksiä ohjelmistoteollisuuden alihankinnallle ja tuotteistuskehitykselle”, hän sanoo.

Hankkeen tavoitteena on Launosen mukaan myös synnyttää sata uutta yritystä tai yritysideaa.

Ohjelmajohtaja Jari Partanen Mobile Forumista sanoi, että kyse on teknologisista mahdollisuuksista, mutta myös tiedon tarjoamisesta, yhteisistä work-shopeista ja muusta vastaavasta.

Esimerkiksi palveluyritysten kanssa voidaan keskustella, mitä mobiilipalveluja olisi tarpeen käyttää ja mikä voisi olla mahdollista.

”Tarvitaan aktiivisuutta, mutta tietoa myös tarjotaan”, Partanen lupaa. Mobile Forumin kautta asetetaan jatkossa yhteyshenkilöt, joiden kautta asiaa voi ideoiden tai tarpeiden kautta lähestyä.

Pekka peura

Kehityksen kärjessä. Osaamiskeskuksen johtajan Martti Launosen mukaan uusi mobiiliteknologian testausympäristö luo ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä ennakoivaa tuotekehitystä.

Pekka peura

Ainutlaatuista. Johtaja Eero Vallström Nokialta toteaa, että Oulun seudun kaltaista paikallista kehitysympäristöä ei muualta löydy.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva