Vinkki on valmis palvelemaan

Panu Pökkylä

OULU Huumeneulojen ja ruiskujen vaihtopiste Vinkki aloittaa toimintansa keskustan terveysasemalla keskiviikkona.

”Vaikka täällä vaihdetaan ruiskuja ja neuloja, silti tärkein yksittäinen jaettava artikkeli on tieto”, Vinkin pyörittämisestä vastaava sosiaalityöntekijä Kari Matela toteaa.

Terveysaseman laboratoriotilat tulevat toimimaan ruiskujen vaihtopisteenä kahdesti viikossa, keskiviikkona, sekä toisena vielä avoinna olevana päivänä.

”Palvelu alkaa puoli neljältä, eli puoli tuntia laboratorion sulkeutumisen jälkeen. Näin heidän asiakkaansa ja meidän asiakkaamme eivät kohtaa. Viimeinen asiakas otetaan sisään viideltä”, Matela kertoo.

Laboratorion odotustilaan on asennettu turvatoimeksi kamera ja ovella tulee olemaan vartija. Tilaan päästetään korkeintaan viisi asiakasta kerrallaan. Vaihtopiste ei tule olemaan mitenkään erityisesti suojattu, vaan palvelu tapahtuu täysin avoimessa tilassa.

Matelan mukaan muiden kaupunkien vastaavien pisteiden perusteella häiriköintiä ei tavata.

”Tilan täytyy olla valvottu, mutta täällä käyminen on täysin anonyymia. Palvelua saa nimimerkillä ja ikävuodella”, Matela toteaa.

Järjestyshäiriöihin Matela ei usko, eikä varsinkaan siihen, että joku asiakas tulisi paikan päälle aseistettuna. ”En osaa oikein sanoa, mikä olisi tällaisen henkilön motiivi, mehän olemme vain vaihtopiste”, hän toteaa.

Matela ei vielä osaa sanoa, mitä selvästi alaikäisille asiakkaille tehdään, mutta todennäköisesti heitä ei tulla palvelemaan.

Vaikka pistettä ei ole vielä avattukaan, siitä on jo käyty kyselemässä. Eilen maanantainakin, kun työntekijät vasta harjoittelivat toimintaa, paikalla kävi ruiskujen vaihtoa haluavia.

Vinkki jakaa ruiskuja, neuloja sekä kondomeja. Lisäksi annetaan tietoa taudeista, kuten hepatiitista ja HIV:stä ja neuvotaan, miten ruiskuja voi desinfioida ja käsitellä terveellisemmin. Pisteessä on myös mahdollisuus tautien testaamiseen.

”Yksi hepatiittitapaus maksaa yhteiskunnalle noin 25 000 euroa. Jos yksikin sellainen estetään näin, toiminta on kannattavaa”, Matela arvioi.

Vinkin vuosibudjetti on varsin vähäinen, noin 33 500 euroa. Pisteeseen tulee myös puhelinnumero, josta annetaan neuvontaa.

Oulun huumearki on kovaa, hepatiittia on Matelan mukaan tavattu joitakin tapauksia vuosittain huumeidenkäyttäjien keskuudessa. Arvion mukaan suonensisäisiä huumeita käyttäisi Oulussa noin 200-300.

Neuloja saa vaihtaa kerrallaan enintään 40 kappaletta. Matela kuitenkin korostaa, että Vinkistä ei neuloja jaeta noin vain, vaan niitä vaihdetaan likaisia vastaan.

”Vain yksittäistapauksissa voimme antaa yhden neulan sellaiselle, jolla ei ole yhtään vaihdettavana.”

Yksi neula maksaa noin 4 senttiä.

Kun ruiskut kerätään talteen ja hävitetään asiallisesti, ne eivät jää esimerkiksi puistoihin. Oulussa ei hänen mukaansa ole vielä paikkaa, johon ruiskuja ilmestyisi kasoittain, mutta niitä löytyy silti ympäri kaupunkia jatkuvasti.

Vinkin toiminta aloitetaan kolmella työntekijällä, ja väki tulee vaihtelemaan. Matelan mukaan nyt tähän toimintaan koulutettua henkilökuntaa on käytettävissä kymmenen.

Jukka-Pekka Moilanen

Vaihtoon valmiina. Kari Matela näyttää ruiskuja, joita ryhdytään jakamaan narkomaaneille keskiviikosta lähtien.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva